Hva skal egentlig til for at du gir en bok terningkast 6? Og er du raus med 6'erne du deler ut?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 10 svar.

Jeg er veldig subjektiv når jeg gir terningkast. I årenes løp har jeg lagd meg et sett med regler for hva en god bok skal inneholde. Disse reglene gjenspeiler mitt ståsted og mine verdier. Disse reglene kan gå på tvers av andres regler. For at jeg skal gi en bok terningkast en eller to, må boka kjede meg eller etter min mening være direkte dårlig med språk innhold osv. I steden for å gi dårlig terningkast lar jeg heller være å gi noe. Men det betyr ikke at alle bøker som ikke får et kast fra meg, er etter min mening dårlige.
Det samme med terningkast seks. Det er det høyeste som vil si at boka er absolutt perfekt på alle områder. Derfor gir jeg veldig sjelden seks, en femmer er jo også nesten topp.
Altså er min poenggiving subjektiv og handler mer om min smak enn bokas velykkethet.
Hvem setter forresten standarden: Bokanmelderene, litteraturviterene, reklamebransjen eller kanskje leserne? Jeg mener alle har sitt ståsted og sin subjektive vurdering.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

For at jeg skal lande på terningkast 6, må for det første historien være god, Det vil si at den må fange min interesse og mitt engasjement på en slik måte at jeg /helt/delvis glemmer tid og sted., rett og slett fordi jeg lever meg så sterkt inn i det som forfatteren formidler. For det andre må språket være godt, med god flyt. Fritt for skrivefeil, lange setninger og uten overdreven bruk av klisjeer. Jeg har lest endel bøker der dårlig språk har skjemmer leseropplevelsen mye. Og for det tredje, er det ofte et tegn på en 6er bok dersom jeg ikke ønsker at historien skal ta slutt.
I det siste har jeg lest en del bøker som har medført terningkast 6 fra min side. Men dette betyr ikke nødvendigvis at det skrives flere "sekserbøker" nå, i forhold til tidligere. Tror nok noe av grunnen til at jeg har gitt mange seksere, er at jeg har vært mer kresen med hensyn til hvilke bøker jeg velger å lese. Før i tiden hadde jeg en tendens til å velge bøker mer tilfeldig, uten å "kvalitetssjekke" dem først :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

I år føler jeg at jeg har vært raus med dem, men jeg tror det ganske enkelt er fordi jeg har lest bra bøker i år... Jeg har etterhvert begynt å stille høyere krav til å gi sekseren, som at jeg foruten å like fortellingen dønn igjennom, ikke skal finne noen feil ved den... Som riktige oversettelser, godt språk (og det bør jammen i meg være feilfritt for sekseren!!) og språkvask, uten selvmotsigelser, uten glemte trådender som ikke er nøstet opp/ uten raknetråder, o.l. Den må rett og slett ha en ekstra gnist som gjør at jeg klart og tydelig kan skille den fra andre bøker, den må fri meg fra A4-opplevelsen, få meg til å nyte det jeg leser, gi meg lyst til å lese den om igjen - snart! - fenge, trollbinde meg, sluke meg...

2013-sekserne mine så langt har vært:
Åsa Larssons krimbok Et offer til Molok, ganske enkelt fordi hun forteller bare bedre og bedre, medrivende og voldsomt inntrykksfullt - og uttrykksfullt. Høy kvalitet.
Dramafortellingen Glendraco av Laura Black, paperback fra 70-tallet jeg fant blant arvegodset etter Mormor, spennende, forfriskende, høykvalitets fortellerkunst, nydelig språk (engelsk) og settingen i Skottland, som er omgivelser jeg bærer med meg i hjertet... At den ved første øyekast ser ut som en eldre "Rosa Bok" gjør overraskelsen bare sterkere!
Selvbiografien Papillon av Henri Charrière, en franskmann som ble uskyldig dømt for drap og deportert til Fransk Guyana. Dette handler om flukten, alle fluktforsøkene fordelt over mange år og en ukuelig vilje til aldri å gi opp. Han forteller så levende og engasjerende at boka virkelig skiller seg ut.
Marion Zimmer Bradleys The Mists of Avalon. Fiksjon basert på Arthurlegendene og fortalt med en aldeles nydelig stemme og fantastisk evne til å bringe leseren tilstede i hendelsene og med personene. Utrolige karakteroppbygginger! Og jeg tror jeg må ha vært kelter i et tidligere liv, for det er så vondt, så vondt at den keltiske kulturen er lagt død. Denne skal jeg følge opp med flere bøker av samme "serie", som omhandler nettopp den keltiske kulturen...

Oj, hadde ikke tenkt å skrive avhandling, ble bare revet med her... Og jeg har en haug med femmere som nesten nådde opp...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Om jeg ikke har lyst til å legge den fra meg er det terningkast 6. Enkelt og greit.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Og hva er det som gjør at du ikke har lyst til å legge fra deg boka?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tja, det kan vel være så mangt, men det har alltid med handlingen å gjøre. Språket kan være hvor bra som helst, men om jeg kjeder meg mens jeg leser så når det ikke opp. Slik er det for meg med flere typiske klassikere for eksempel; jeg kan se at boka er bra, dyp, og hvorfor folk liker den etc etc, men det har ikke noe å si om jeg ikke koste meg mens jeg leste.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har blitt mer selektiv når jeg velger bøker jeg skal lese etter at jeg ble medlem her på Bokelskere. Derfor er bøkene jeg leser nå ofte blitt anbefalt meg eller har fått god respons her inne. Av den grunn er det ikke så ofte jeg leser bøker som får dårlige terningkast.

Den siste boken jeg leste fikk terningkast seks og det var Is-slottet av Tarjei Vesaas.

Dette må være tilstede for at jeg skal gi terningkast seks:
- Boken må være godt skrevet.
- Jeg må like språket i boken.
- Personskildringene må være gode og troverdige.
- Det må være en god historie som rører meg på en eller annen måte.

Dette er ofte gode indikasjoner på at boken jeg leser vil bli en toppbok og muligens vil få terningkast seks:
- når jeg finner mange gode sitater som jeg vil dele
- når boken følger meg gjennom hele dagen
- når jeg gruer meg til den er ferdiglest, samtidig som jeg ikke kan få lest den fort nok
- når jeg må lese setninger og avsnitt om igjen fordi språket er så vakkert

Godt sagt! (10) Varsle Svar

I en tidligere tråd skrev jeg at terningkast seks betyr at boken er "Fantastisk! Jeg føler meg forelsket, og får lyst til å danse naken i hagen til naboen."

Terningkast seks er forbeholdt bøker som gir meg alt jeg ønsker meg i øyeblikket, som gjør meg sulten på å lese mer, som gjør at jeg leser hele natten fordi boka er så ufattelig bra. Jeg har ingen liste med kriterier som må innfris, det eneste jeg ønsker av sekserbøker er at de skal minne meg på hvor magiske bøker kan være.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Spørs om naboen din synes det er ålreit at ei naken jente danser i hagen deres ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis han er mann vil han nok ikke klage for høyt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Ellen E. MartolReidun Anette AugustinIngunn SBjørg L.Bjørg  FrøysaaReidun SvensliRune U. FurbergIna Elisabeth Bøgh VigreDinaEster SmgeVannflaskeSynnøve H HoelRufsetufsaKristine87EvaThearitaolineCamillaKarin BergBeathe SolbergelmeVariosaMarianne  SkageConnieAxelinaPiippokattaKarina HillestadEmil ChristiansenGunillaHarald AndersenIngeborgGroLisbeth Marie UvaagHarald KHeidiKirsten LundOdd HebækDemeterHilde Vrangsagen