Først av alt beklager jeg på det sterkeste den skamløse aldersdiskrimineringen, og andre ufinheter som kan dukke opp i teksten nedenfor:)

Min målgruppe er ungdom av begge kjønn.

Som jeg sikkert har nevnt til det kjedsommelige er jeg frivillig i en Frivilligsentral(Røde Kors).
Poenget med vår eksistens er å hjelpe folk, organisere aktiviteter for andre og ikke minst gjøre vår bydel til et godt sted å bo. At vi favner over flere bydeler og jeg selv slett ikke bor i bydelen får gå sin gang...

I regi av Trondheim Kommune er vi også tungt inne i noen som kalles for bydelsløftet, altså at kommunen bruker ekstra ressurser til å gjøre bydelen best mulig. Grunnen til det er at bydelen ligger dårlig an statistisk sett når det kommer til kriminalitet, arbeidsledighet og uføre. Bydelen er betraktelig tryggere enn det den en gang var, men det skal politiet ha æren for. Men fortsatt er det mange som ikke beveger seg utendørs etter mørkets frambrudd.
Det at vi har en stor andel av mennesker av utenlands opprinnelse har også ført til noe gnisninger og fremmedfrykt(ikke rasistisk ment, kun en observasjon).

Så til poenget. Lediggang er som kjent roten til alt ondt. Eller noe i den duren. For å hjelpe ungdom som er litt på skråplanet, er ensomme eller ganske enkelt mangler aktiviteter de liker prøver vi å finne måter å engasjere de på. Min greie er lesing og lesesirkelen. Jeg har snakket med flere ungdom som liker bøker og kunne tenkt seg å ha en diskusjonspartner, men likevel dukker de ikke opp. Andre nekter å lese noe som helst. Tydeligvis er det noe ukult med lesing, noe ungdom helst holder litt for seg selv.

Mitt spørsmål til mine ærede Bokelskere er: Hva kan jeg gjøre for å skape interesse rundt lesesirkelen og biblioteket hos ungdom?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 11 svar.

Nå vet ikke jeg hvor gamle ungdommene du prøver å treffe er, - er det f.eks. ungdomsskole-elever, eller er dette ungdom som ikke går på skole?

Jeg kan si litt om hvordan lesing blir prioritert på skolen, der har vi faste lesetimer hver eneste uke, der elevene i tillegg til lesetimen også leser hjemme, da i valgfri bok. Fra bøkene skriver de logg (nøkkelord, tankekart og handlingsreferat/bokomtale). Vi ser at elevene faktisk er ganske glad i å lese, når vi legger til rette for det. Så dersom dette gjelder skoleelever vil jeg tro at de fleste får sin "dose" lesing på skolen.

Når det gjelder elever som ikke går på skole tror jeg det er vanskelig å starte en ren lesesirkel. Her vil nok de fleste ungdommene ikke føle seg hjemme, heller ikke de som liker å lese. Jeg har mer tro på filmkvelder der man eventuelt kan "lure inn" en bok i ny og ne, da som "støttelitteratur" til en film. Slik gjøres også på skolen, da får en lettere med seg de elevene som ikke leser "frivillig". Så ser vi også at gutter som ikke liker å lese, faktisk kan kose seg med fagbøker, da innenfor et spesielt tema som interesserer dem. Noen trenger å se "nytteverdien" av det de gjør. Da gjelder det å finne fram til det de har lyst til å gjøre, og gjøre aktivitetene attraktive. For å finne ut hva som er attraktivt, - ja det klarer en kun ved å prate med dem. Man klarer sjelden å presse ungdommer inn i noe de i utgangspunktet ikke vil, heller finne ut hvor interessene deres ligger og legge opp aktivitetene etter det.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vet ikke om det er dette du vil høre, men noe skurrer for meg her.
Hva er målet? Samle ungdom eller få dem til å lese? Hvis de ikke dukker opp ti lesesirkel er det kanskje bedre å prøve andre innfallsvinkler. Hva med å starte med film eller dataspill for å samle dem, og la bøker være noe som kommer når de har fått til et miljø.
Det er ikke sikkert at det alltid er det vi selv liker best som er det beste for andre.....

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dataspill har vi nok allerede. Er vel sikkert ikke noe mangel på det hjemme hos de heller...
På biblioteket her er det 5 datamaskiner for barn og ungdom.

Du har rett i at det ikke alltid er slik at det vi liker best er det beste for andre. Men samtidig, er det ikke ofte slik at vi ikke vet hva som er best for oss? At ofte er det andre som har overtalt oss til å prøve noe nytt?

Ps. Trengs det 10 lesesirkler for å tilfredstille de forskjellige interesser, så er ikke det noe problem. Plass har vi mere enn nok av:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Utrydde alt av mobil og data, kanskje ikke så realistisk, men det burde virke. Og isolere dem fra omverdenen, med bare bøker i rommet. Da skal du se at de begynner å lese etter en stund :P :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ville først spørt hva som er interessen deres.
Jeg jobber i bokhandel og flere typer kommer inn. Noen liker RÅ krim, andre Zlatan, Gone, Hunger Games, battle Royale, percy Jackson, Eragon, City of bones.
Jeg tror også partere, må ha like interesser i denne settingen.
Lesing er selvfølgelig ukult, men noe skjer når man først finner noe man er interessert i. tror også filmer kan komme i godt hånd her :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Umiddelbart kommer jeg på to ting;

Vær åpen for å diskutere hva som helst som har med bøker å gjøre.
- Twilight-serien. Eller serien kontra filmene om du får folk som ikke har lest så mye men ser film.
- Ringenes Herre/Hobbitten. Eller bøkene kontra filmene.
eller annen triviallitteratur

Ikke moraliser. Sånn verden har blitt idag er det viktigere AT ungdom leser enn HVA de leser. Moralisering gjør at de flykter inn i "ferdigtygde løsninger" som film ot tvspill.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg skal prøve å ikke moralisere. Dette er uansett ikke noe jeg kan ta på egenhånd, da ender det bare med at jeg gir de en ørefik. Kanskje jeg burde fokusere på ungdomsfilmer basert på bøker, da har de noe konkret å forholde seg til. Det var en god ide jeg fant på helt på egenhånd.

Takk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Igjen, et teit spørsmål, men spørrer jeg ikke, vil jeg aldri vite det :)
Hva er moralisere? (^∇^)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ordboken gir gode svar:

moralisere v2 (fra fr) ofte neds: preke moral, gi formaninger
det nytter lite å m-

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men jeg skjønner fortsatt ikke sammenhengen med moralisere og ungdommer som leser? Det jengeno sa!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I denne sammenhengen vil det si å komme med formaninger om hva ungdom bør lese for noe, at visse former for litteratur er bedre, mer verdifulle e.l. enn andre, i stedet for å fokusere på det som egentlig er viktig, nemlig å faktisk få unge mennesker til å lese i det hele tatt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Karin  JensenAnn ChristinbandiniAnneWangEli HagelundSol SkipnesgretemorStine SevilhaugHeidi LIngunn SPer LundStig TAnitaIreneleserHarald KTone SundlandHilde H HelsethIngvild RosslundHanne Kvernmo RyeJulie StensethBeathe SolbergKirsten LundChristoffer SmedaasRandiAstrid Terese Bjorland SkjeggerudMarianne MBjørg Marit TinholtJarmo LarsenEllen E. MartolMonica CarlsenBjørg L.Tove Obrestad WøienCarine OlsrødAud- HelenPiippokattaGrete AastorpAnne-Stine Ruud HusevågKristine LouiseBerit B LieOle