Dette er rett og slett en av de beste bøkene jeg har lest.
Viser 10 svar.
Og jeg kan glede alle som likte boken med at historien (ikke boken) om Struensee nå blir filmatisert med Mads Mikkelsen som livlegen, les mer her: Nu bliver Mads livlæge
Wow! ;)
Se flere kornete bilder i nydelig 1700-tallsstil her: slideshow
:-))
Og filmen bygger på "Prinsesse af blodet" av Bodil Steensen-Leth, jeg har boken i mitt danske bibliotek (sommerhus), men den er så vidt jeg kan se ikke oversatt til norsk. Filmskaperne var blitt litt nervøse fordi de oppdaget at det var atskillige prosjekt for å filme historien, blant annet Enquists bok, som var skrinlagt. For sikkerhets skyld kjøpte de da rettighetene til Steensen-Leths bok - som er ganske bra, men ikke på langt nær så bra som "Livlegens besøk". Og dette blir en av de mest påkostete danske filmer, så vi kan glede oss. Det blir nok flott, bare de sparer oss for altfor mye tortur og henrettelse på slutten, det kan jeg godt unnvære. Og så den vakre Caroline Matilde! Atskillig smukkere enn originalen, ser det ut som.
Enig! Leste den i ett strekk over ca. ett døgn.
Danske kong Christian VII ble kronet i 1766, bare 17 år gammel, og regjerte frem til sin død i 1808. Han ble ansett som svakelig og sinnssyk, og i praksis var det derfor ikke han, men de som sto rundt ham, som regjerte i Danmark.
I forbindelse med en reise Europa rundt i 1768 ble tyske Johann Friedrich Struensee ansatt som kongens livlege, angivelig for å holde et øye med den sinnssyke kongen. Struensee vant etter hvert kongens tillit, og i praksis var han faktisk eneveldig hersker i Danmark i alle fall de to siste årene han var kongens livlege. I løpet av denne tiden fikk han gjennomslag for mange idéer vi i dag først og fremst forbinder med den franske revolusjon. Adelens posisjon ble betydelig svekket, og bøndenes rettigheter ble styrket.
Nok en gang er jeg nesegrus i beundring for hvordan Enquist klarer å skildre et følsomt sinn, slik at den unge kongen nærmest er gjennomsiktig i sin sårbarhet. Enquist tegner ikke et bilde av en sinnssyk konge. Derimot tegner han et bilde av en noe svakelig konge som manipuleres trill rundt av omgivelsene, og gir etter for presset han utsettes for. Ekteskapet med dronning Caroline Mathilde var en ren katastrofe. I stedet for å bli lykkelige, støter i første omgang dronningen kongen fra seg, og i neste omgang ønsker heller ikke han å ha noe med henne å gjøre. Alt forårsaket av datidens normer for sømmelighet - en sømmelighet som ikke innbefattet noen form for glede forbundet med seksuallivet mellom ektefeller. Også de ekteskapelige plikter overfor dronningen overtas etter hvert av Struensee, og dronningen føder også hans barn.
Straffen som senere ble Struensee til del, var ikke nådig. De samme menneskene som ønsket at han skulle overvåke den unge kongens handlinger, ønsket nå å kvitte seg med en mann som var blitt for sterk og som derfor måtte uskadeliggjøres. Etter i praksis å ha vært eneveldig hersker i årene 1770 - 1772, ble han henrettet ved halshugging. Dronningen ble deretter forvist fra Danmark.
Dette er enda en av Enquists bøker, hvor han har diktet rundt virkelige personer og hendelser. Dette har han utført med bragd! Personskildringene er fascinerende og det rent språklige ved romanen er glitrende! Jeg klarte nesten ikke å legge boka fra meg under lesingen, for fortellingen var i tillegg svært spennende. Samtidig som jeg som leser fikk innblikk i en viktig epoke av Danmarks historie - i ettertid kalt den danske revolusjon - fikk jeg et interessant innblikk i en del av den danske kongehistorien som jeg fra før av var helt ukjent med. Det forhold at historien er sann, gjør den bare enda mer levende! Her blir det terningkast fem - et sterkt sådan!
Sluttar meg til din omtale av boka, Rose-Marie! Du får sagt det meste, og sagt det godt!
Om eg skal føye til noko, må det vere at eg vart fysisk uvel av å lese om den bestialske, grufulle, umenneskelege (eg finn ikkje ord som beskriv godt nok) måten å avrette folk på. Lite som harmonerte med kristen tankegang der, ja!
Det var også eit artig innslag at dei norske sjømennene som Vetle Lid Larssen fortel om i boka som eg nyleg har lese: 1001 natt er referert til også her.
Greit, da blir det nok denne boka jeg skal begynne på neste gang. Den er jeg ganske sikker på at jeg vil like etter det du har fortalt om den.
Blir mer og mer begeistret både for historiske romaner og biografier, men selvfølgelig må jeg også ha noen skikkelige "røverhistorier" og annet rart ;)
Jeg har den i lydbok på PC'n ser ut til at den bør opp på prioriterings-listen da. Han snakker selv en del om den i Et annet liv.