Feritid er for mange reisetid, mange ulike reisemål som kan gi gode opplevingar og minne å ta fram i kalde, mørke vinterkveldar. Nokre gonger har eg fått med litt ekstra litterære pluss på reisene:
Det aller næraste for meg er Aasentunet – nynorsk kultursenter som i år markerer 200-års jubileet for Ivar Aasen. Har bestemt oss for eit besøk dit i år under Dei nynorske festspela - iallfall ein dag.

Har besøkt mange norske byar og stader som kan vise fram minne etter store diktarar: ma Lillehammer med Sigrid Undset, eit forblåst og kaldt Jæren med Arne Garborg - eller Aulestad og Bjørnstjerne Bjørnson...
Men, det som har gjort aller størst inntrykk på meg er Røros – Bergstaden nesten ER Johan Falkberget for meg, trass i at eg ikkje har besøkt Ratvolden.

Rottneros i Sunne i Sverige var ei positivt «møte» med Selma Lagerløf, ein varm sommardag for nokre år sidan.

Av dei meir eksotiske- og som eg aldri gløymer er besøket på baren La Floridita i Havana – på Cuba – stambaren til Ernest Hemingway. Det var stas!
Ermest Hemingway

Turen i år er spikra, og sjølv om eg no ikkje har noko meir enn ei bok om reisemålet , kven veit?

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Viser 13 svar.

Dersom du skal til Trøndelag og Fosenhalvøya i tidsrommet 15. - 25. august, kan jeg anbefale friluftsspelet Den siste viking basert på Johan Bojers bok. I år er det Margret Olin som er regissør og Nils Ole Oftebro spiller hovedrollen som Jacob.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk for interessant opplysning!
Vi har ikkje hatt planar om å reise nordover i sommar, men no fekk vi virkelig lyst til å få med oss dette! Den siste viking gjorde stort inntrykk både på gemalen og meg i si tid, så,dette skal verkeleg vurderast seriøst. :-)
Har du sett dette framført tidlegare?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg så det da det ble framført siste gang, i 2010. Da var Nils Gaup regissør og Paul Ottar Haga spilte hovedrollen. Med nydelig sommervær og gode skuespillere ble det en flott opplevelse for hele familien! Området ved Prestelva i Stadsbygd egner seg også veldig godt for oppsetningen, så det anbefales. En mindre oppsetning av "Folk ved sjøen" settes opp de årene det ikke er spelår for "Den siste viking".

Og mens jeg er i gang med å promotere Trondheimsområdet, så anbefaler jeg en tur på Ladestien i Trondheim, en fin tursti ved sjøen. Når du kommer til Ringvebukta finner du Sponhuset som er et serveringssted. (Navnet kommer av at veggene er tekket med spon.) Rett ved Sponhuset ligger Adrianstua som var boligen til forfatteren Kristian Kristiansen. Han er mest kjent for trilogien om Adrian Posepilt. Boligen disponeres nå av Trøndersk Forfatterlag. Er du i Trondheim 25.08., kan du få med deg årets litterære hagefest.

Ellers i Trondheim kan du f.eks. se skulpturen av An-Magritt og Hovistuten utenfor Ilen Kirke, eller besøke Agnar Mykles plass - en park ved Klostergata i nærheten av der Agnar Mykle vokste opp. Det røde trehuset som het "Den røde rubin", er nå revet og erstattet av en murblokk i Klostergata 72A.

Og nå ble jeg så revet med her at jeg slo opp i Trondheim byleksikon. Der står det bl.a. at Victor Hugos debutroman fra 1823 er "Fangen på Munkholmen", og er en fantasifull kjærlighetshistorie mellom to oppdiktede personer - Griffenfeldts datter og stattholder Gyldenløves sønn. Nå ble visst enda en bok føyd til min skal-lese-liste...

Jeg tror sannelig dere bør ta dere en tur nordover i sommer jeg, Hilda!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Når du nå er i Ringvebukta (i Trondheim), må jeg nevne denne interessante boken om den lille russiske kvinnen, fru Victoria Michaelovna Bachke, som grunnla Ringve musikkmuseum - med sin handlekraft og sine uortodoksiske metoder. Takk for påminnelsen - jeg skal til Ringve neste gang jeg kommer til Trondheim, museet og den botaniske haven.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Reise og litteratur er nært knyttet sammen syns jeg. Fin inspirasjonskilde denne tråden :)

Før min første reise til London leste jeg Mine gleders by av Richard Herrmann, boka gav en flott gjennomgang av historien til byen ved Temsen. Jeg har av en eller annen grunn lagt meg til den vanen å lese denne boka hver gang jeg har reist til London, fin liten tradisjon (til nå har jeg bare lest boka tre ganger)..

Når vi er inne på England, Som den Jane Austen fanatikern jeg er (var) reiste jeg for noen år siden til Winchester litt sør vest for London. Der levde forfatteren de siste årene av sitt liv, og hun ligger gravlagt i Winchester katedralen. Dessuten er det her Kong Arthurs runde bord henger! Bordet henger på veggen av en eller annen grunn. Eneste grunnen til at vi reiste til Edinburgh i fjor sommer var at det er her JK Rowling lever, vi satt på kafeen der hun vistnok skrev store deler av første bok. Da var iallefall jeg fornøyd med tilværelsen.

Da vi reiste til India for noen år siden lå The white tiger av Aravind Adiga i veska, en bok som satt i meg lenge etterpå. Dere vet når man går rundt å tenker på boka hele tiden, inkludert når man egentlig skal være sosial rundt middagsbordet. Det er jo de beste bøkene det.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Mine gleders by har eg lese fleire gonger - både før og under Londonbesøk.. Fornøyelig!
Kom plutselig på at Ei reise til Mallorca av George Sand heller ikkje er heilt av vegen - sjølv om den er frå ei heilt anna tid, lenge før masseturismen. Eg mora meg godt over den, og har bestemt meg for at den skal med på mi neste reise til ferieøya.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det foregår så mye flott på litteraturfronten rundt omkring i landet.Tusen takk for en artig tråd som gjør oppmerksom på noe av alt dette, Hilda!

Jeg benytter anledningen til å slå et slag for Johan Falkberget og Klangen av Christianus Sextus, som går av stabelen på Røros 3. - 4. august.

Under Litteraturfest på Røros 26. - 29. september er også Christianus Sextus et sentralt tema. Arranges av Falkberget-Ringen. Jeg vil prøve å få med meg noe av litteraturfesten.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Litteraturfest på Røros høyrest spennande ut. Kunne ha vore artig å oppleve det ein gong!
Dei nynorske festspela vert arrangert i slutten av juni (27 - 30) i Volda/Ørsta området. I år vert det fokusert på språkåret 2013, så dei har valt tre yngre festspeldiktarar. I tillegg kjem ma Kjartan Fløgstad og Are Kalvø. Blir nok å delta på eit par arrangement der........

Hadde vore topp å få med Jernbyrden, Karin Jensen, men i år er det iallfall umulig. Har berre lese Kilden av Scott, vakkert! :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det håper eg også. Det er sikkert fleire som har gode opplevingar frå nær eller fjærne område som som kunne friste? Eller evt fleire litterære arrangement?

Som barn/ ungdom kjeda eg meg ofte når vi "måtte" innom forfattarbustader etc, men no synest eg det er fascinerande å sjå kva dei skreiv på og med, det var ofte svært enkle kår - imponerande sett utifrå vår digitaliserte verd.
Så,ja - kom gjerne med fleire tips!
Og uansett: Ha ein fin dag der du er - kos deg med boka di om du har tid!
Helsing frå eit fantastisk, grønt og blomstrande nordvest! :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvis det er noen som skal nedover til Sørlandet har jeg et godt tips til dere fra 30 juni. Jernbyrden av Gabriel Scott blir oppsatt i Høvåg, Lillesand kommune. Jeg har sett utendørsforestillingen før og har kjøpt billetter i år også. Så bra syntes jeg det var.
Her kan du kjøpe billetter, ikke vent for lenge, det er begrenset med plasser.
Å lese "Mine gleders by" av Richard Herrmann før en reiser til London er lurt, han skriver historikken til byen på en fremragende måte. Du kan utforske byen og finne de små finessene ved å lese den, det har jeg gjort.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Det var spennende informasjon Karin. Jeg er både stor fan av Gabriel Scott og skal nedover Sørlandet i sommer.
Nå skal jeg sjekke opp reiseruten min. Det hadde vært fantastisk å få med seg denne forestillingen :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har du sjansen så kan jeg anbefale den forstillingen, den er så bra. De setter den opp hvert annet år. Jeg las bøkene før jeg var der, det er nok en fordel, men ikke helt nødvendig for du får info underveis.
Håper du kan få det til, så vær tidlig ute med å kjøpe billetter de kan fort bli utsolgt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

IngunnHarald KCamillaRonnyNicolai Alexander StyveVibekeHegeRisRosOgKlagingLars MæhlumGeir SundetMette-MPiippokattaAud- HelenKirsten LundVanja SolemdalEgil StangelandElisabeth SveeMorten MüllerPär J ThorssonSissel ElisabethTine SundalAstrid PedersenCathrine PedersenBjørg Marit TinholtKarin BergHilde H HelsethEvaPer LundMonica CarlsenAnne Berit GrønbechMaikenBerit RkriraSynnøve H HoelTorill RevheimEllen E. MartolgretemorKristine LouiseReidun Anette Augustinmge