Da jeg begynte på skolen i 1990 husker jeg vi fikk i oppgave å tegne en fremtidsvisjon for år 2000. Som 6 år gamle småunger synes vi dette var fryktelig langt fram i tid og regnet med at verden ville forandre seg dramatisk. De fleste hadde nok sett The Jetsons, for det gjennomgående tema var selvfølgelig flyvende biler, hus i luften og klær laget av metall.

Det fikk meg til å tenke på hvordan våre lesevaner forandrer seg. Har vi i det hele tatt tid til å lese, er det noe vi kommer til å prioritere? Hverdagen blir bare mer og mer travel, kanskje kommer de forkortede utgavene som var så populære for noen tiår siden til å få ny giv.

Det er allerede ganske vanlig å lese bøker på nettbrett og telefoner, det tror jeg bare kommer til å bli mer og mer utbredt. Kommer papirbøkene til å få samme skjebne som LP-platene, der det bare er de spesielt interesserte som har de?

Hvordan tror dere bokuniverset og lesevanene kommer til å se ut i år 2050?

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 21 svar.

Da begynner vi sakte å nærme oss fremtidsbildet fra oppgaven du fikk i 1990, he-he:

a) flygende bil:
http://www.dagbladet.no/2013/05/08/nyheter/science_fiction/teknologi/bil/27064560/
http://www.foxnews.com/leisure/2013/05/10/flying-car-crashes-in-canada/
http://mavericklsa.com/
b) klær i metall:
dette har det vært laget mange varianter av i årevis. Jeg tror nano-teknologi-klær er det nye nå :-)

Mye kan tyde på at lesingen er mye mer digitalisert om 30-40 år. Jeg kan egentlig ikke se hvrofor den ikke skulle være det. Lagringsplass, tilgjengelighet, pris, kvalitet, mulighet til interaktiv lesing og notat-taking (og slå opp på ord, avsnitt, m.m. - ha pekere og linker i teksten...). Digitalisering har såpass mange praktiske og nyttige aspekter ved seg at det nok vil være å foretrekke i mange situasjoner. De fysiske bøkene vil være der, men fylle andre behov.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Noen nevner at vi kan få strømproblemer o.l. og det vil jo i så fall ha negative følger for eboka, men det vil jo i så fall få følger for trykking av papirbøker også - sjøl om det lar seg gjøre, så vil den teknikken også ta lange steg tilbake uten strøm.

Så lenge strøm er en like selvfølgelig del av livet som nå, så tror jeg at det med tida blir trykket færre og færre papirbøker. En større og større andel av det vi leser vil være elektroniske utgaver i forskjellig format. Dette vil nok utvikles mer med tida, slik at vi får mer og mer behagelige dingser å lese på, og de vil få mer og mer nyttig funksjonalitet slik at vi ikke vil savne papirboka mer enn vi savner papyrusrullene i dag. Dette kan jo ta lang tid - unødvendig lang tid siden bokbransjen bremser så veldig, spesielt her til lands, men det kommer uansett så lenge det ikke skjer alvorlige tilbakefall i utviklinga vår.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er ikke bare strømbrudd vi kan bekymre oss for, det er også matmangel eller plassmangel. På ett eller annet tidspunkt vil vi mest sannsynlig mangle både boplass og mat, om man skal tro dystre framtidsvisjoner. Kanskje ikke så tidlig som i 2050, men det er mulig at vi om ikke så altfor lang tid har andre bekymringer og må legge bøkene til side for mer primære behov.

Plassmangelen for bøker kan selvfølgelig løses ved å benytte seg av e-bøker. Miljøet hjelpes også både av e-bøker og ikke minst nettaviser. En liten ting, men vi må hjelpe til og bruke de argumentene vi kan :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, selvfølgelig er det verre ting enn mangel på strøm som truer. Hvis/når matmangel, plassmangel og forurensning blir et stort problem, så har vi nok annet å bekymre oss for enn bøker og hvilket format de kommer i. Men når elendigheten har kommet så langt, så har vi sikkert problmer med strømmen også, så derfor mitt utgangspunkt i at så lenge vi har strøm nok...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tror boken vil overleve. Den har jo gjort det hittil, etter mange år med TV,film og internett! Jeg leser mer nå enn tidligere. Riktignok leser jeg like ofte digitale bøker som papirbøker, men det er jo samme teksten bare lagt inn på en annen måte. Kjøp av Kindle har fått meg til å lese enda mer, ikke mindre. Nå leser jeg like mange papir-romaner som før, bare at jeg i TILLEGG leser en god del bøker (især fag, men også romaner) på Kindle.

Så ja, jeg tror boken vil overleve.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helt enig, enn så lenge er e-boka ett supplement til papirboka, ikke en erstatning. Om det fortsatt er sånn i fremtiden er jeg ikke like sikker på.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tja, si det. I 2050 lever neppe jeg og får derfor ikke se. Jeg tror likevel boka overlever. Det viser seg at boka overlever det meste og har bevart seg godt i over 1000 år. Se f eks på Book of Kells, verdens vakreste bok.
Ny ting kommer til og vil ta sin del av markede. Men hvor lenge vil date og elektronikk overleve, hva når strømmen blir borte? Boka er nok i seg selv og vil overleve. Lenge leve boka!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Tror du har rett når du sier at bøkene vil overleve, men jeg er ikke sikker på om de blir den foretrukne utgaven. Om strømmen forsvinner helt så har vi kanskje andre ting å gjøre, mulig at lesing ikke blir prioritert. Med mindre vi må gå tilbake til lærebøkene for å lære oss å lage ild, og jakte og fiske, eller bruke de som oppslagsverk for å finne fram til hva som er trygt å spise i naturen. Ikke umulig, tror vi hadde vært ganske hjelpeløse om strømmen forsvant for godt.

Kanskje Rebecca har rett når hun nevner egne bokmuseum. Book of Kells er ukjent for meg, men jeg vil tro at den ikke finnes hos folk flest.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har den her. Litt spesielt interessert i keltisk dekor, så jeg har også Celtic Art av George Bain, som har studert hvert eneste objekt (eller bortimot) med keltisk dekor på. Her har jeg faktisk lært litt om hvordan man tegner slike mønstre... Min mor har holdt på å male Telemarksroser i 40 år (og lært meg basicen), så i Skottland og senere England falt dette meg helt naturlig. Men du har nok rett, folk flest har dem ikke... Disse har jeg kjøpt i en noe spesiell bokhandel i Glastonbury, hvor de har fokus på lokal litteratur, keltisk tradisjon og alternativ kunnskap. Er å finne på amazon.co.uk for de som måtte finne på å være interessert...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

The Book of Kells er det nok ingen som har. Den fins kun i ett eksemplar i biblioteket til Trinity College i Dublin. Det er et håndskrevet dokument / bok fra det 9- århundre og innholder de fire evangeliene håndskrevet på latin i et kloster i Irland eller Skottland. Den ble noe mishandlet og funnet i/ved et kloster i Kells ( en by i Irland). Boka er usedvanlig rikt illustrert og går under betegnelsen verdens vakreste bok.
Jeg har sett boka et par ganger, den er fantastisk. Boka er den digitale verden langt overlegen!
Du finner sikkert mye om boka på nettet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Reprint, kjære du...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er det selve boka eller er det en bok om boka? Jeg har også utdrag, omtaler og bilder.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ingen vet hva morgendagen og fremtiden bringer:-),den som lever får se.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er et stort spørsmål du stiller her, og svært mange muligheter.
Ja, jeg tror at bøker forandrer jeg med tiden. Tenk, de første bøkene var skrevet på papyrusruller for hånd. Etter mange mange år har bøker blitt utviklet til noe mer effettivt, sånne papirbøker vi har idag. Mennesket prøver hele tiden på å finne noe mer og mer effektivt, og nå begynner vi å utvikles til det stadiumet der alle leser på nettbrett eller mobil - ganske trist, spør du meg. Til slutt er vel bøker helt utryddet, unntatt kanskje i museer der mennesker i framtiden kan se hvordan vi leste i vår tid.
Går vi langt nok fram i tid ender vi opp med solbriller som vi leser av, og kanskje blir skoler utryddet på grunn av kunnskap som vi kan få direkte i hjernen så lenge vi betaler nok. Kanskje vi til slutt bare blir en hjerne på hjul, og ingenting annet. Hvem vet? Vi får bare vente å se så lenge vi kan.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg går digitalt jeg også når iVisir kommer med talekommandoer... Instruksjonsvideoer til noe jeg trenger å lære aktiveres med et blikk og pauser når det merker at blikket mitt er festet på gjøremålet utenfor visiret og skipper frem til aktuelt punkt i filmen, selvfølgelig etter gjenkjenning av objektet jeg har foran meg, når jeg står fast på nytt, og plager meg dermed ikke når jeg klarer meg selv... Jepp! iVisir er tingen!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg må si jeg beundrer din evne til å filosofere nokså vidt trass din unge alder.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er kanskje ett stort spørsmål, men jeg tenkte det skulle være mer en morsomhet :-)
Det er heldigvis ingen som kan forutse fremtiden (selv om noen påstår det), men det er lov å prøve seg.

Hvorfor synes du det er trist at noen leser på brett eller mobil? Er det ikke bra om det gjør at man leser mer og har tilgang på bøker man ellers ikke ville lest?

Solbrillene kan jeg se for meg at ikke er så veldig langt unna, det jobbes vel allerede med "briller" man bruke for å se film eller bruke til å spille med.
Angående hjerne på hjul, det minner meg om en bok jeg leste for ikke lenge siden, Genesis av Bernard Beckett tar opp det temaet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tjaaa, det er spørs hvordan du ser på det. Når flere og flere personer leser på nettbrett og mobil, eller leser digitalt, da er det jo mindre og mindre som leser seriøse bøker av papir. Og når mindre og mindre har behov for en bok, da trengs det jo mindre og mindre bøker (Ikke størrelse, men antall), og til slutt, kanskje om noen generasjoner, er bøker utsryddet. Ikke trist? Jeg koser meg når jeg leser en bok, ikke når jeg sitter på iPaden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Seriøse bøker av papir? Mener ikke å være kverulerende, men ved å lese på ipaden har jeg gratis tilgang til bl.a. Dickens, Shakespeare, Dostojevskij, Tolstoj og Poe. Dette er bøker jeg ikke ville ha lest ellers, bøker jeg ikke ville prioritert å investere penger i.

Om papirbøker skulle forsvinner helt vil jeg synes det er trist, men det tror jeg ikke og håper ikke vil skje. Hvertfall ikke i løpet av mitt liv. En positiv ting er at vi kan spare noen trær ved at færre bøker som bare ville blitt kastet blir trykket.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jaja, bærekraftig utvikling meg her, og bærekraftig utvikling meg der. Regnskogen forsvinner ikke av noen bøker

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Minner meg om pirate bay-problematikken. Det var bare det at en undersøkelse blant brukerne viste at de som først hadde hørt på ulovlig delt musikk, rett og slett kjøpte mer musikk enn de som ikke gjorde det. Jeg vil tro digital lesing inspirerer såpass at vi leser dobbelt så mye - først og fremst digitalt siden det er tilgjengelig overalt og umiddelbart, og så, når vi skal unne oss luksus, skrur vi av duppedittene, synker ned i favorittstolen og leser papirbok med hjertevarmende drikke ved siden av seg...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

SolTor Arne DahlMads Leonard HolvikJoakimSigrid NygaardIngunnJHilde H HelsethIngeborg GsiljehusmorBeathe SolbergOdd HebækJan Arne NygaardToveBjørg L.Thomas KihlmanKristine LouiseLailaEllen E. MartolgretemorAgnete M. HafskjoldKjersti SJon Torger Hetland SalteEivind  VaksvikTine SundalReadninggirl30Trude Jensenmay britt FagertveitKirsten LundEmil ChristiansenVibekeHarald KFarfalleLars Johann MiljeEirin EftevandrubbelDagfinn JakobsenMette-MLene AndresenNora KjærstadTom-Erik Falla