Jon Fosse er vel nåtidas Ibsen. Lars Saaby Christensen og Karin Fossum har begge mottatt internasjonale priser og solgt godt i utlandet. Linn Ullman selger godt, og Karl Ove Knausgårds serie Min Kamp er vel solgt til USA nå, - bare for å nevne noen. Andre har nevnt andre navn.
Når det gjelder forfattere som ikke lever lenger må vi ikke glemme Thor Heyerdahl som har solgt "massevis" av bøker i utlandet. Sigrid Undset fikk Nobelprisen i litteratur i sin tid (den første norske var Knut Hamsun). Jeg skulle nok klart å hostet opp mange, mange, flere også om jeg hadde brukt litt mer tid :-)
Viser 7 svar.
Vel, Bjørnson var vel den fyrste norske, 17 år før Hamsun. Men eg veit ikkje om Nobel-prisar kan reknast som grunngjeving åleine, for det er ikkje mange som les Bjørnson lenger, verken innanlands eller utanlands.
Sjølvsagt var Bjørnson den første Nobelprisvinnaren :-).
Vel, om ein ikkje les Bjørnson lenger, så syng me i alle fall songen "Ja vi elsker" heile året. Og hans "Jeg velger meg april" er vel kjent for dei fleste, - håper eg!
Knausgård selger veldig dårlig i USA. Liten og ingen interesse for ham der. Out Stealing Horses (Petterson) har fått mer oppmerksomhet i USA.
Anerkjente norske forfattere i utlandet:
Ibsen, (Hamsun), Fosse.
Ibsen og Fosse blir nok stående igjen i fremtiden. Og Hamsuns Sult.
Selger dårlig, men har fått gode anmeldelser leste jeg et sted :)
Det stemmer. Knausgård har faktisk fått noen gode anmeldelser i USA. Siri Hustvedt var visst ganske opptatt av å fremme Min kamp. Men så var det salget da...
Personlig er jeg ikke begistret for Knausgårds bøker, men jeg ønsker ham da et godt salg :-)
Pettersons It's Fine by Me (Det er greit for meg) var også ukens bok i Oprah Winfreys bokklubb i fjor høst.
På den annen side har (halve) ansiktet til Knausgård blitt en greie i utlandet... :P
He-he.