Hvordan ligger våre forfattere an i forhold til den store verden? Har vi nå eller har hatt forfattere/bøker som når opp blant de virkelig store?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 22 svar.

Knut Hamsuns Victoria er godt kjent, spesielt i engelskspråklige land. Sigrid Undsets Kristin Lavransdatter er tydeligvis ganske så godt kjent. Sofies Verden av Jostein Gaarder er en internasjonal bestselger. Vel, det er sikkert flere, men jeg tenkte disse var verdt å nevne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Som flere nevner er Henrik Ibsen en selvfølge, hans Nora i Et dukkehjem har blitt et symbol på menneskeefrigjøring i flere land, bl.a. I Kina mener jeg å ha lest.

Ellers synes jeg Tarjei Vesaas fortjener å bli nevnt, han er oversatt til 28 språk og jeg mener det er med god grunn.

Andre Bjerke synes jeg også er utrolig god, jeg har ikke funnet ut om han er oversatt, men det synes jeg han burde være.

Når det kommer til nålevende forfattere synes jeg det blir vanskeligere, men Jostein Gaarder er jeg enig i at må nevnes. Sofies verden er oversatt til 50 språk og har hatt stor suksess i utlandet. Carl Frode Tiller synes jeg også kan måle seg med Skråninga.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Henrik Ibsen - mer er det vel ikke å si om den saken, hvis vi snakker om de virkelig store.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Alle svarene handler om salgstall og gjennomslag, men jeg tolket spørsmålet ditt til å handle om kvalitet. Eller tar jeg feil?

Vanskelig å svare på forfatter-grunnlag, men noen norske bøker er jo kjempebra og bedre enn mange utenlandske bøker... Hva er egentlig "de virkelig store"? Igjen....jeg tenker BOK, ikke forfatter. Hvis jeg skulle drømme om å skrive bøker, ville jeg drømme om å skrive "en av de virkelig fine" - ikke om at jeg selv skulle være "en av de virkelig store".

Godt sagt! (2) Varsle Svar
  • Mitt svar (tidligere på tråden) handlet om det som lesere verden over har anerkjent som kvalitet samt det som er anerkjent i litteraturens og kunstens verden:

Ibsen
Hamsuns "Sult"
Fosse.

  • I den grad mitt svar handlet om salgstall var det for å gi en kommentar til en annen bokelsker og si at Knausgård er uinteressant i USA (og Storbritannia).

  • Om jeg skulle si litt mer om salgstall: Jo Nesbø (som noen her på tråden har nevnt som en internasjonal størrelse) har en opptur internasjonalt - og det er gledelig (underholdning). Imidlertid kvalifiserer hans litteratur neppe til klassikerstatus og kvalitet (utenom krim-sjangeren); gir han oss lesere noe så vesentlig at vi fremdeles leser det om (noen) hundre år?...

  • "Skråninga" av Carl-Frode Tiller: en roman som fortjener internasjonal kvalitets-anerkjennelse!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ok, det jeg kaller "gjennomslag" tilsvarer nok til en viss grad det du kaller "anerkjent i litteraturens og kunstens verden". Bøker som har gjort suksess - hos anmelderne, om ikke alltid hos bokkjøperne - noe sånt?

Men jeg tenkte på fine bøker, jeg :)
Finnes det virkelig fine norske bøker også, eller er de fineste bøkene utenlandske?
(Grunnen til at jeg bryter ned til bøker og ikke til forfatter, er at de fleste har så varierende forfatterskap og/eller man blir lei dem....så om ei bok har terningkast seks, når forfatteren som helhet sjelden høyere enn fire.)

Jeg synes at det finnes fine norske bøker også. Det er ikke sikkert de er oversatt en gang, men det betyr vel ikke at de ikke når opp i internasjonalt selskap :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dag Solstad har flere fine bøker, men er vel ukjent utenfor Norge. Inne i mitt hode er han den største norske forfatteren. Ikke alt er like god av han heller. Men hvem kan sammenliknes med Solstad utenfor Norge, det trenger jeg innspill fra andre for å se. Nytt spørsmål: Hva tror dere at Solstad leser?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

:-) Defineringsgrunnlaget for ei "fin bok" er høyst diskutabelt utifra bl.a hvilke premisser, rammer, krav og preferanser som ligger til grunn. Og det er jo helt greit :-) Om du spør fagfolk på dette området så klarer de gjerne å enes om Ibsen og Fosse - samt Hamsuns Sult.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Selvsagt er det diskutabelt, men det er jo også fagfolks vurderinger?

Spørsmålet er jo om det går an å faktisk objektivt vurdere kvaliteten på kunst. En stol kan vurderes ut fra om den virker - kan den sittes på? Lenge? Behagelig?
En vei kan vurderes ut fra hvor god den er å kjøre på, hvor lenge den holder uten hull, hvor få ulykker det er.

Men hvordan skal en bok egentlig virke? Virker den hvis mange leser og elsker den? Virker den bedre hvis fagfolkene sier at den virker? Virker den enda bedre hvis anmelderne i avisene skriver masse om den?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vi er nok ikke uenige i spørsmålene du stiller her :-) Kunst har det alltid vært krangel om (mest blant fagfolk). Men de fleste lesere vet at det er noen vesensforskjeller mellom Donald-blader og Charles Dickens (selv om det kunne vært artig å prøve og finne likheter, he-he).

Vi har lett for å gå for det lettvinte, det kjapt fordøyelige. Vi liker det fordi det er så lett tilgjengelig og ubesværlig; det krever ikke så mye av oss å lese det. Ikke dermed sagt at det er den type lektyre som holder for oss i lengden, og at det er den vi vil huske som viktig lærdom og erfaring når vi går i graven :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For å svare meg selv, en bok jeg synes når høyt er "Gulldronning, perledronning" av Margaret Skjelbred. Hvis den hadde vært skrevet av en amerikaner, tror jeg den ville vært en bestselger i store deler av verden!

Men jeg vet ikke om den er oversatt, og den har sikkert ikke hatt noen kjempesuksess utenlands.

Og jeg kan ikke si at forfatteren er en av de store, for jeg har ikke likt de andre bøkene hennes spesielt godt.

Men akkurat DEN boka? Ja. Den kan svømme inn i evigheten med de beste :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jon Fosse er vel nåtidas Ibsen. Lars Saaby Christensen og Karin Fossum har begge mottatt internasjonale priser og solgt godt i utlandet. Linn Ullman selger godt, og Karl Ove Knausgårds serie Min Kamp er vel solgt til USA nå, - bare for å nevne noen. Andre har nevnt andre navn.

Når det gjelder forfattere som ikke lever lenger må vi ikke glemme Thor Heyerdahl som har solgt "massevis" av bøker i utlandet. Sigrid Undset fikk Nobelprisen i litteratur i sin tid (den første norske var Knut Hamsun). Jeg skulle nok klart å hostet opp mange, mange, flere også om jeg hadde brukt litt mer tid :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vel, Bjørnson var vel den fyrste norske, 17 år før Hamsun. Men eg veit ikkje om Nobel-prisar kan reknast som grunngjeving åleine, for det er ikkje mange som les Bjørnson lenger, verken innanlands eller utanlands.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sjølvsagt var Bjørnson den første Nobelprisvinnaren :-).

Vel, om ein ikkje les Bjørnson lenger, så syng me i alle fall songen "Ja vi elsker" heile året. Og hans "Jeg velger meg april" er vel kjent for dei fleste, - håper eg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Knausgård selger veldig dårlig i USA. Liten og ingen interesse for ham der. Out Stealing Horses (Petterson) har fått mer oppmerksomhet i USA.

Anerkjente norske forfattere i utlandet:
Ibsen, (Hamsun), Fosse.

Ibsen og Fosse blir nok stående igjen i fremtiden. Og Hamsuns Sult.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Selger dårlig, men har fått gode anmeldelser leste jeg et sted :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det stemmer. Knausgård har faktisk fått noen gode anmeldelser i USA. Siri Hustvedt var visst ganske opptatt av å fremme Min kamp. Men så var det salget da...
Personlig er jeg ikke begistret for Knausgårds bøker, men jeg ønsker ham da et godt salg :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Pettersons It's Fine by Me (Det er greit for meg) var også ukens bok i Oprah Winfreys bokklubb i fjor høst.

På den annen side har (halve) ansiktet til Knausgård blitt en greie i utlandet... :P
skriv bildebeskrivelse her

Godt sagt! (1) Varsle Svar

He-he.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jo Nesbø er vel snart i eliten blant verdens krimforfattere.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vi har jo gamle forfattere som Henrik Ibsen og Knut Hamsun, som virkelig har nådd langt ut i verden, men av nåtidens forfattere kan man heller nevne forfattere som Jo Nesbø eller Jostein Gaarder.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For meg er Hamsuns "Sult" helt der oppe i toppen. Sånn på nivå med Forbrytelse og straff og Oliver Twist.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Helge-Mikal HartvedtAmanda ABjørg L.CamillaIvar SandEvaFindusTor Arne DahlTonje-Elisabeth StørkersenMads Leonard HolvikLailaellinoronilleEli HagelundPia Lise SelnesLilleviLabbelinesiljehusmorBård StørealpakkaCathrine PedersenStig TReadninggirl30VannflaskeMarenReidun SvensliTrineFrode TangenSigrid Blytt TøsdalLars Johann MiljeInger-LiseKirsten LundMorten MüllerJulie StensethLars MæhlumCatrine Olsen ArnesenStine SevilhaugAneStine AskeKristine LouiseMona Aarebrot