Det er egentlig bare én bok jeg har lyst til å trekke frem av de jeg har lest i april, og det er En Uskyldig Mann av John Grisham.
Dette er en sann historie som ryster deg langt inn i sjelen. John Grisham kom helt tilfeldig over denne da han leste nekrologen til Ron Williamson i The New York Times tilbake i 2004. Nysgjerrigheten hans ble vekket, og han gikk i gang med grave etter fakta om en sak som begynte med voldtekt og drap av ei ung jente i 1982.
Grisham skriver med stødig penn om politiets og aktoratets slette arbeid, bevisste, feilaktige domfellelser, noen få idealistiske advokaters iherdige arbeid med å få omstøtt dødsdommene, og ikke minst livet til de to i fengsel.
Dette er amerikansk rettsvesen på sitt aller, aller verste.
All ære til John Grisham for at han trakk denne og lignende saker frem i lyset, og dermed ga en form for oppreisning til alle de som fikk sine liv ødelagt.
P.S. Naturlig nok ble han og hans forlag saksøkt i kjølvannet av denne boken uten at det førte frem.
Ron Williamson hadde en lysende baseballkarriere foran seg, da han ble uskyldig dømt og måtte tilbringe 12 år på dødscelle.
Viser 82 svar.
Mine beste bøker i April er
Den siste, Twisted Stitches, skal jeg kjøpe meg selv siden det var så mange kule mønstre. Har også bestemt meg for å kjøpe bøken i serien Sarpsborg som forsvant.
Den beste boka jeg leste i april er:
"Det var DDR. Forteljingar om eit nedlagt land" av Astrid Sverresdotter Dypvik.
Dette er virkelig en bok jeg anbefaler.
Forfatteren skriver intelligent, saklig, lettlest og underholdende om menneskeskjebner og fortellinger i etterkant av DDR's oppløsning.
Hva var DDR, hvordan var det i DDR, hvordan så og ser Vesten på DDR osv.
Jeg leser sjelden historibøker, men denne boka gir meg virkelig interesse for det feltet. Det er nok også fordi her gås inn på enkeltskjebner samtidig som de store linjer ikke går tapt.
Vi får kjennskap til rystende enkeltskjebner (som sikkert kan ses som eksempler på hvordan ganske mange hadde det).
Da jeg leste kapittelet om tvangsadopsjoner og hvordan barna som havnet på barnehjem hadde det, ble jeg innimellom fysisk uvel. Det var sterk og gripende lesning om forhold og hemmeligholdelser som absolutt bør bli kjent for allmenheten. Mye urett ble begått mot disse barna (og familiene) av tvang, mishandling og umenneskelig disiplinering.
Boka er skrevet på en klar og lettfattelig måte samtidig som det ikke simplifiseres. Viktig er det at DDR var, og er, så mange fortellinger. En rekke perspektiv kan antas, og det er forfatteren god på å forstå og formidle.
På forsiden av boka står det et sitat-utdrag fra Dagbladets Jon Rognlien: " ...norskskrevet bok av internasjonalt format...". - Det vil jeg sannelig skrive under på!
Så vil jeg takke bokelskere.no som gjorde meg oppmerksom på denne perlen av en bok. Tråd til boka m/ andres vurderinger finner du her:
http://bokelskere.no/bok/det-var-ddr-forteljingar-om-eit-nedlagt-land/360500/
Denne kommer på ønskelista mi, har tittet på den tidligere.
Det er helt klart Alltid Alice av Lisa Genova, for en fantastisk bok! Handler om Alice som får tidlig Alzheimers. Jeg har jo lest masse som pårørende har skrevet, men aldri fra den andre vinkelen.
Ingen store leseopplevelser i april. Har slitt meg gjennom The Children's book av AS Byatt, som ble for detaljert og lite fengende. Var på nippet til å avbryte mange ganger, men den tok seg noe opp mot slutten. Prøvde meg på enne, da bøker av henne kommer opp på anbefalinger for meg. Stemte altså ikke denne gang, men jeg har oppdaga andre gode bøker og forfattere i den funksjonen.
Har også lest Kjersti A Skomsvold si debutbok. Den var jo tynn og mye lettere å komme i gjennom, men jeg likte den ikke så godt som de fleste andre her inne. Godt skrevet, men temaet var for trist og hovedpersonen for tafatt.
Har nå kjøpt inn noe lettere stoff til mai!
Jeg kjøpte Besettelse av AS Byatt og hadde store forventninger. De ble ikke innfridd for å si det sånn. Frister ikke å kjøpe flere bøker av henne. Leste litt i Skomvolds debutbok for en stund siden, men den appellerte ikke til meg den heller.
Den beste boka jeg leste i april, er uten tvil The Man Who Loved Children av Christina Stead. Det er en ellevill roman om en på alle måter dysfunksjonell familie.
Jeg har tidligere bare lest en av romanene hennes, En kopp te og en prat, da den kom ut i Gyldendals Vita-serie, men det blir garantert flere.
Christina Stead er ny for meg, så jeg googlet henne og boken. Australsk forfatter, boken kom ut i 1940 og som du antyder er den løselig basert på hennes egen barndom. Ser at TIME har den oppført på listen over 100 beste engelskspråklige bøker i perioden 1923 til 2005.
Jeg er så glad for at tråden her bidrar til at jeg utvider horisonten min når det gjelder forfattere og bøker jeg aldri har hørt om før. Takk til dere alle.
Den beste boka i april månad var utan tvil Sandmannen av "Lars Kepler". Ei strålande og grøssande bok, uhyggeleg godt komponert og med ekstremt høg "sidevendarfaktor".
Frå fyrste side er spenninga der, og det er umuleg å slappa av før siste side er lest. Slutten er høgdramatisk og langvarig; lesaren trur at løysinga er nært foreståande, - men så kjem forfattarane med nye overraskingar, - og handlinga får ein ny vri.
Terningkast 6.
Jeg har nettopp begynt på "Hypnotisøren", men har ikke kommet ordentlig i gang ennå. Ser at "Sandmannen" har fått mange gode kritikker.
Da har du noe og glede deg til. Kepler var en stooor overraskelse. Hypnotisøren er kanskje den "minst" spennende. Se frem til Paganinikontrakten og Ildvitnet. Utrolig spennede bøker. nesten så man må porsjonere ut kapitlene så den varer litt... Jeg har ikke lest Sandmannen enda, men gleder meg. Tror den skal få vente til somemrferien.
Det er godt å høre. Enkelte krimforfattere har begynt å kjede meg i det siste, så jeg håper Kepler vil overraske meg.
Har du lest australske Peter Temple eller amerikanske Karen Rose og Karin Slaughter (et utmerket navn for en krimforfatter). Jeg synes alle disse tre leverer veldig bra:-)
Nei, jeg har ikke lest noen av de forfatterne. "Stillheten etterpå" av Karin Slaughter mener jeg at jeg kjøpte på loppemarded i fjor, tror den står i kjelleren. Har du lest den?
Ja, det har jeg og anbefaler både den og de øvrige bøkene hennes. Jeg kom over henne på en tur i London for noen år siden - og leste på kort tid alt hun hadde utgitt frem til da. Og leser nå i takt med nye utgivelser. Har du ikke lest noe av henne har du noe å glede deg til:-)
Denne boka leste jeg ikke i april, men må allikevel reklamere; David Grossman sin bok "To the end of land" eller på norsk "Kvinne på flukt fra budskapet". David Grossman er en liberal isralesk forfatter. Her har han skrevet en fanstastisk bok om en mor som, når yngste sønnen velger å reise ut i kamphandlinger, drar ut på en reise. For så lenge hun ikke er hjemme kan hun heller ikke motta det budskapet hun frykter mest av alt. Boka er egentlig en fortelling om Israels historie. Kanskje litt tung og komme inn i, men en leseopplevelse av de helt store.
Jeg er veldig interessert i Israel-Palestina konflikten, hjertelig takk for tipset, den skal jeg legge til ønskelista.
Avslutter nå april med "Vidunderbarn" av Roy Jacobsen. Absolutt den beste boka denne måneden :-)
Den er dere to om. Hilda hadde også den som beste bok i april. Glad for at jeg har den tilgode.
Jeg er akkurat ferdig med Alberte-trilogien av Cora Sandel. Hun har et nydelig språk, og dette er virkelig flotte bøker. Anbefales på det varmeste.
Jeg satt akkurat nå å bladde i en bok med sitater, tenkte jeg skulle finne et jeg vagt husker med Søren Kierkegaard, så kommer jeg over dette av Cora Sandel:
Håpet er en nøysom plante, det skyter nye skudd i det dunkle for hver gang det blir ribbet. Utrydde håp er en lang historie, kanskje umulig. Det lever av ingenting som det gule lavet på steinen, det lever på tross av alt.
Jeg har "Alberte og Jakob" stående i hylla, anbefaler du meg å skaffe alle tre? Det er ikke alltid oppfølgere er verdt tiden og pengene.
Alberte-bøkene er en trilogi; de tre henger og hører sammen. Det er altså ikke snakk om oppfølgere. Jeg leste disse som ungpike, og de gjorde et uutslettelig inntrykk. Traff meg midt i min egen leting etter meg selv. Har flere ganger tenkt jeg skal lese dem på nytt; føler meg trygg på at de tåler det. Cora Sandel er en forfatter som skulle hatt en mye større plass. Anbefaler henne på det varmeste, gretemor. Hun har også en gripende novellesamling som heter Vårt vanskelige liv.
Men nå baler jeg altså med Franz Biberkopf og Alexanderplatz i Berlin. Veldig varierende. Flott omslag (det beste ved boken....)
Jeg blander sammen litt begreper her. Cora Sandel har stått i hylla rett foran meg lenge og jeg har ikke glemt henne. Godt å ha slike forfattere tilgode. At du baler med Berlin Alexanderplatz skjønner jeg godt. Jeg leste den ut nærmest på trass. Som jeg skrev et annet sted i tråden så heller jeg mer og mer mot forfattere som skrev og levde fra andre halvdel av 1800-tallet til andre halvdel av 1900-tallet.
Ja det gjør jeg! Alberte og Jakob er fantastisk. Men det er noe med helheten i denne trilogien. Du følger utviklingen av Alberte, og hun er en annen når hun går ut av boka på siste side enn den du blir kjent med i første del. Men det betinger jo at du liket den første da:-)
Jeg ser det med helheten. Boka ligger foran meg, det gjelder bare å finne plass til den innimellom alle de andre. Jeg begynner å få mer og mer forkjærlighet for forfattere som skrev på slutten av 1800-tallet og første halvdel av 1900-tallet, så Cora Sandel har jeg hatt i tankene.
Den boken jeg kommer til å huske best er Monsteret kommer. Jeg hadde veldig lave forventninger til denne, men valgte å lese den fordi det handler om en gutt som mister moren sin til kreften, noe som er kjent stoff for meg.
Denne traff noe langt, langt inne i meg og gjorde meg bevisst på enkelte tanker jeg hadde i samme situasjon og hjalp meg til å forstå meg selv bedre på et vis...
Denne boken har fått en spesiell plass i meg, og kommer til å være med meg i lang tid!
Tar gjerne i mot tips hvis noen vet om bøker med samme tema!
Anbefaler deg Veien til Karlsvogna, hvis du ikke har lest den. Den berørte meg dypt, da jeg også har mistet et nært familiemedlem til kreften.
Takker for tips! Jeg leste både "Veien til Karlsvogna" og "Etter Karlsvogna" da de kom ut :)
Har du fått med deg oppfølgeren også?
Er flere slike bøker som frister til gjenlesning, spennende og hvordan bøker på en måte vokser med en innimellom og gir noe annet eller mer da man leser de igjen!
Jeg har "Etter Karlsvogna" stående ulest. Det er så mange andre bøker som det er lettere å velge.
Forståelig! Man må være i rett modus for bøkene, spesielt de med (litt) vanskelige/ tøffe temaer.
Dit elven fører oss ble anbefalt her inne for en liten stund siden. Har du kjennskap til den? Jeg kjøpte den, men har ikke lest den ennå.
Boka er en perle! Noe av det fineste jeg har lest om ekte kjærlighet. Kan anbefale den på det varmeste. En av mine favorittbøker! Svarer ikke på Grethet87 sine vegne, men kunne bare ikke dy meg siden du spurte!
Nei, den har jeg ikke hørt om. Takk!
Har flere bøker med tema sorg som jeg har lyst å lese, så denne blir også notert!
Ellers har jeg blant andre: Verdens ende,Den beste sommeren, Ro uten årer, Faen ta skjebnen og Gjennom natten.
Takk for tips. Jeg skal legge meg de på minne til jeg føler at jeg har overskudd nok. Tråden finner jeg uansett igjen.
Bare hyggelig!
Der syns jeg det er helt supert med listene her inne, slik at man kan lage lister for forskjellige temaer og plukke fra de utfra hva slags bok man ønsker å lese ;)
Enig og nå kan man nesten lage så mange lister man vil uten å behøve å publisere de. Det er ikke alt jeg føler for å vise frem. Før gikk ikke det.
Jepp! Kjempe kjekt :)
Beste boka jeg har lest på nå i april er Historien om Edgar Sawtelle av David Wroblewski og holder fortsatt på i den, og det samme er tilfellet for Mists of Avalon av Marion Zimmer Bradley.
"Historien om Edgar Sawtelle" har jeg stående ulest i hylla. Gleder meg, jeg er veldig glad i hunder og har en tuslende rundt bena mine nå. Han får ikke så mye oppmerksom, stakkar.
Edgar Sawtelle spaserte rett inn i hjertet mitt også.
Fortellerstemmen er så stillferdig at en nesten glemmer det er en bok... Som om fortellingen kommer inn i hjernen med osmose :) Gled deg!
Herlig beskrivelse :)
Jeg er stadig litt sent ute, så først nå i april har jeg lest Per Pettersons Jeg nekter. Det er april måneds beste for meg.
Ellers vil jeg trekke frem Døden i Svenskhuset og Seierens pris, en biografi om polarhelten Hjalmar Johansen, som gode april-bøker.
Døden i Svenskhuset har jeg skrevet litt om her.
Den nye boka til Per Petterson har jeg lyst til å lese, men jeg har ikke fullt så lyst til å betale full pris for boka. I hvert fall ikke når jeg kan vente og har hyllene fulle av uleste bøker. Jeg er glad i dokumentarbøker og Hjalmar Johansen er ukjent for meg. Leste omtalen din, en interessant og tragisk historie.
99 kroner påplatekompaniet nå! ;-)
http://www.platekompaniet.no/Bok.aspx/BOK/Per_Petterson/Jeg_nekter/?id=9788249510566
Takk for tipset :-)
Jeg nekter ble med meg hjem fra biblioteket, ellers hadde jeg nok ventet til den kom i heftet utgave. Jeg har innsett at jeg ikke kan kjøpe alle bøker jeg ønsker å lese. :)
Jeg bruker biblioteket av og til, men nå har jeg samlet opp så mange uleste bøker at jeg styrer litt unna.
Har det på akkurat samme måte, så jeg har begynt å bruke biblioteket til lydbøker og filmer! Da får jeg med meg noen nye bøker og bøker jeg har lyst å lese som jeg benytter med av i situasjoner der jeg ikke kan sitte med boka, som da jeg kjører, går eller gjør husarbeid. Lydbøkene har forresten ofte mye kortere ventetid også.
Da får jeg gleden av enda flere bøker :)
Jeg sliter litt med lydbøker. Tankene vandrer så fort sine egne veier, og så må jeg begynne å spole tilbake. For mye av det, så spolerer jeg gleden ved boka.
Kjenner godt til den problemstillingen, derfor var jeg også veldig skeptisk til lydbøker! Jeg startet med novellesamlinger, for å slippe å konsentrere meg så lenge av gangen, og fortsatte med en psykologisk triller fordi jeg syns det er så spennende.
Syns det er en god måte å øve konsentrasjonen og tankestopp på! Litt som mindfulness ;) Bli oppmerksom på tankene, men flytte fokuset tilbake til lydboka... he-he! Hvis jeg ligger å hører lydbok, slappe heeeelt av i kroppen og gi lydboka alt fokus :)
Du er inne på noe der. Jeg har kanskje gitt opp litt for lett. En av fordelene med lydbøker kom jeg på nå, er at den stenger alle andre irriterende lyder ute, så jeg burde nok gi den flere sjanser, finne noe lett eller spennende.
Jepp! :) Der er biblioteket veldig kjekt, så kan du teste ut mye forskjellig og se om du finner noe som funker for deg.
Masse lykke til :) Gi gjerne et pip om hvordan det går!
Jeg har lest flere gode bøker i april, men det er to som skiller seg ut.
Den usynlige muren av Harry Bernstein og Den andre siden av gleden av Sere Prince halverson.
Anbefales på det varmeste.
Liker tråden btw :)
Harry Bernstein var jeg usikker på om jeg hadde hørt om, og da søkte på ham, leser jeg at han skrev denne boken da han var i midten av 90-årene, utrolig imponerende. Tror gjerne dette er en bok jeg kan like :-)
Morgen i Jenin! Finnes ikke ord sterke nok til å beskrive den, den må oppleves!
Står på min lesliste for 2013:-)<3
Jeg er så hjertens enig :)
Leste denne boken for en del tid tilbake jeg også, og husker at den grep meg sterkt. Frister veldig å gjenlese den! Jeg har liggende John Grishams siste bok "Tilståelsen" som også handler om en uskyldig mann som venter på å bli henrettet. Den skyldige har fått hjernesvulst, og bestemmer seg for å tilstå. Problemet er hvordan overbevise advokater, dommere og politikere om at en uskyldig mann er i ferd med å bli henrettet. Litt usikker på om det er en sann historie, men gleder meg til å lese den uansett!
Uansett om den er sann eller ikke, så skriver John Grisham godt, og problemstillingen er nok dessverre sann nok. J.G. skriver i etterordet sitt at hver eneste måned begås det justismord i USA.
Det er mer enn tragisk, og en av ulempene med dødsstraff er jo at en står i fare for å henrette uskyldige mennesker. Dødsstraff burde avskaffes, jeg synes ikke det hører hjemme i et sivilisert samfunn.
Nei, det gjør ikke det. Dødsstraff hører ikke hjemme i et moderne, sivilisert samfunn. Det hører ikke hjemme i noe som helst slags samfunn. Jeg ble også veldig provosert over hvordan disse menneskene på dødscellene ble behandlet av de ansatte, nærmest som dyr, de hadde liksom ikke behov for noe, de skulle jo dø allikevel. Siden jeg har erfaring fra norsk fengselsvesen selv, synes jeg det var grusomt å lese om.
Reisen til nattens ende av Louis-Ferdinand Celine - et mesterverk etter min mening!
Den har jeg nylig kjøpt, og de tre første setningene i boka sitter som spikra:
"Det var slik det begynte. Jeg hadde aldri snakket om disse tingene. Aldri."
Jeg får frysninger hver gang jeg leser de setningene.
Celine har noen interessante ideer om sannhet og fiksjon som gjør den nærmest moderne - kanskje til og med tidløs. En bok du sent vil glemme!
Den boken høres veldig spennende ut, ser ut som den passer meg veldig godt. Leste for en stund siden boken Damien Echolls (satt 18 år på dødscelle, uskyldig dømt for drapet på 3 smågutter) har skrevet, sånne historier er utrolig provoserende.
Det har vært lite lesing i april, når jeg nå går tilbake for å se så er ikke det så rart. Bøkene jeg har lest har rett og slett ikke fenget meg og da er det ikke rart det går litt tregt.
Leste akkurat ut Sharp Objects av Gillian Flynn, det er en bok det er vanskelig å sette i en sjanger. Den minner om krim, men det er tilsatt en god dose mørke tanker og en dæsj thriller på slutten. Det er den eneste boken jeg synes det er verdt å nevne, original, veldig spennende og med en uventet tvist.
Damien Echolls, var han nylig gjest på Skavlan?
Ja, han var der for noen uker siden. Det er sjelden jeg får med meg Skavlan, men denne gangen så jeg på fordi Jamie Oliver skulle være med og oppdaget at Echolls også var med.
Den boken har jeg lyst til å lese.
Han var vel der i forbindelse med at boken skulle gis ut i Skandinavia, sikkert på svensk men det mener jeg å ha fått med meg at du mestrer bra. Absolutt en bok verdt å lese, han skriver veldig bra.
Jeg tror jeg tør å ta sjansen på den engelske utgaven. Takk for at minnet meg på den boken, tenkte på det da jeg så på Skavlan, men så var det den teflonhjernen da :)
Den teflonhjernen er ikke så lett å forholde seg til hele tiden :-) Morsomt å høre at du har kommet inn i engelskflyten igjen og.
Jeg er nødt til å skrive opp ting, ellers forsvinner det like fort ut som det kommer inn. Leste en del engelske romaner for mange, mange år siden, så det er vel snakk om en oppfriskning. Føler heller ikke at jeg må forstå absolutt alle ordene, sammenhengen er nok
Det kjenner jeg igjen. Hadde jeg hatt behov for å forstå absolutt alle ordene så måtte jeg nok kuttet ut å lese, både på engelsk og norsk.
Provoserende er bare fornavnet, og når jeg leste om grunnen til at disse to guttene ble urettmessig dømt, så finner jeg ikke ord for å beskrive hva jeg føler. Denne saken/historien kommer jeg aldri til å glemme.
Den desidert beste var Vidunderbarn av Roy Jacobsen.
Nesten like stor oppleving var det å lese Vinter i Maine av Gerard Donovan.
Begge desse gav særs gode lesestunder. :-)
Jeg heier på Vidunderbarn jeg også! Virkelig god lesning! Nå kommer han heldigvis snart med en ny roman, som sies å være god den også.
Begge to har jeg stående uleste i hyllene :-)
Det må bli "Stolthet og fordom " <3
"Rebecca - koden" av Ken Follett var også veldig god
"Stolthet og fordom" ligger nesten øverst i lesebunken min. Ser virkelig frem til å lese den.
Song for Eirabu - slaget ved Vigrid og Vargtid av Kristine tofte ble mine absolutt favoritter i april :D