Hei alle bokelskere!
Nye utfordringer møter meg til høsten som engelsklærer i ungdomsskolen. Noen anbefalinger av romaner/noveller som kan passe til aldersgruppen? -på engelsk vel og merke.
Sommeren er en fin tid å lese seg opp på litt anbefalt litteratur.
Viser 22 svar.
Det er stor forskjell på 8. og 10. klasse, men her er noen forslag: "The secret life of bies" av Sue Monk Kidd, "The kite runner" og "A Thousand splendid suns" av Khaled Hosseini, "The perks of being av wallflower" av Stephen Chbosky og "Room" av Emma Donough. Den siste er kanskje krevende, men kan godt være aktuell for en 10. klassing som er vant til å lese engelsk. "Hungergames" har også brakt stor lykke i vårt hjem. Håper du lykkes i å finne bøker som kan engasjere - og få dem til å like og lese.
Tving de til å lese Shakespeare, så vakkert som det overhodet kan bli.
Jeg tror jeg vil anbefale Warm Bodies av Isaac Marion. En veldig annerledes zoombiebok som fikk meg til å le. Ellers finnes jo Artemis Fowl bøkene av Eion Colfer som er en blanding av spion/fantasy vil jeg si. Jeg leste også nylig en bok av Anthony Horowitz om den fjorten år gamle Sherlock Holmes. Masse spenning og tidskoloritt. Jeg tror den jeg leste het Black Ice, men det er en serie, så det er ikke sikkert at dette var den første. Alle disse er beregnet på ungdommer, så språket er ikke så veldig vanskelig.
Humoristiske bøker tror jeg kan være en slager. Jeg har ikke lest noen Sherlock Holmes-bøker, men hvis de er like humoristiske som noe av filmene, så kan jo det være artig! Det må jeg teste ut, takk :)
Min lillesøster begynner på ungdomsskolen nå til høsten og hun er veldig glad i Hunger Games, hun har dysleksi og leser svært lite, men hun har lest hele bokserien to ganger og elsker den. Det bør helst være bøker hvor det er noe spennende som skjer, selv kjente jeg på at jeg hatet å lese på skolen fordi alle bøkene vi leste alltid var kjedelige. Når jeg ser tilbake på bøkene nå skjønner jeg at de hadde fantastisk språk og faktisk var ganske bra, men jeg var ikke moden nok på lesefronten til å sette pris på det og syns bare det var gørr. The Hunger Games er kanskje ikke best skrevet, men det er mye som skjer hele tiden og det holder barna interessert.
Leste også Looking for Alaska på slutten av ungdomsskolen og elsket den, det er den boken som fikk meg til å få lyst til å lese bøker. Har flere venner som leste den rundt samme tid og føler mye av det samme. Den omtaler drikking, røyking og (bittelitt) sex, så den egner seg kanskje ikke for de yngste på 12-13. Men for de eldre tror jeg det kunne vært en fantastisk bok.
Jeg går i 8. klasse :) Akkurat nå har vi fått leseoppdrag av læreren om å lese en engelsk roman og alle må lese den den samme. Målet til læreren var da å først og framst finne en bok som er ganske lett å lese, som ikke er så veldig tung, og en med et emne som ungdom er interresert i. Så fikk engelsklæreren min en anbefaling av andre engelsklærere rundt om i landet, og alle anbefalte "Stormbreaker" av Anthony Horowitz. Det er en actionroman som ikke er tung å lese. Men etter min personlige mening falt den absolutt ikke i smak og er fryktelig kjedelig, med falske handlinger, men den har fått mange positive kommentarer av medelever, så jeg tenker at det er en god begynnelse for de som ikke har lest mange engelske romaner eller bøker :))
Stormbreaker er en typisk "guttebok". Jeg har brukt den mye for å trigge elever til å lese, men det er gutter som liker den best. Film - bok fungerer best. Jeg pleier å lese første kapittel høyt for elevene (elever med lese- og skrive vansker), så leser elevene høyt på omgang for meg. Om noen har lyst å lese på egenhånd er det selvsagt helt greit. Gulroten er å få se filmen. Jeg har fått mange kommentarer på at filmen mangler mye av det de har lest i boken, Det gjør meg varm om hjertet, for da har de fått med seg mye:) For mange av mine gutte-elever har dette vært først bok de har lest. Men vi leser boken på norsk.
I stor gruppe ville jeg latt elevene selv velge blant noen utvalgte bøker, med litt forskjellig vanskegrad og sjanger. De tre første Harry Potter bøkene er relativt korte og noe som fenger både jenter og gutter. Mange kjenner handlingen og det gjør det enklere å forstå.
Jeg vet kjenner også til at Stormbreaker er en del brukt i landets klasserom, ja. Men jeg vet ikke om den vil passe for alle. Kjenner til en gutt som leste den da han gikk i 10. klasse. Han sa han likte den. Jeg ble positivt overrasket (uten at jeg kjenner til boka) fordi han er ikke så glad i å lese. Kanskje den er bra for noen (selv om jeg hadde en viss feeling av at han skaffet seg kjennskap til plot'et via film og resyme på nettet, he-he)...
Jeg synes det er viktig å tidligst mulig gjøre seg litt kjent med noen klassikere, så jeg ville ikke uten videre anbefalt den.
Vi leste "Animal farm" av George Orwell, på ungdomsskolen/ 8. klasse, og husker jeg likte den veldig godt :) Nå er dette lenge siden, så den er kanskje ikke så "spennende" i dag ???
Leste også "Danny og fasanjakten" (på engelsk) av Roald Dahl.
Jeg vil anbefale at du starter med en novelle for å sjekke ut språknivået hos elevene. Roald Dahl er et godt forslag, synes jeg.
Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Nighttime.
Roald Dahl: Mathilda.
Den første her er jeg ikke kjent med, så det blir spennende. Liker å få litt nye tips :)
Den første er fantastisk, det forslaget støttes. Men det fordrer muligens at man setter seg litt inn i autisme samtidig, særlig hvis man skal lese den for en klasse.
The Fault In Our Stars av John Green
The Hunger Games av Suzanne Collins
Jeg er superfan av The Hunger Games! Fantastisk spennende og grusom.
Hva tenker du vinkling til elever kan være til denne?
-tematikk
-karakterer
-leselyst
?
Den andre har jeg ikke hørt om, så den settes på sommerlista, takk :)
Hva med Holes? Finnes også på film.
Den har jeg lest, men ikke sett filmen. E litt usikker hva ungdommen vil syns om den boka. Jeg må innrømme at jeg ikke ble fan dessverre..
Jeg har brukt den med hell i skolen. Det er jo tre lag med fortellinger her, så elevene bør ha leseerfaring. Hva var det du ikke likte? Selv liker jeg den bedre for hver gang jeg ser/leser boken eller filmen,
Jeg leste den da jeg tok engelskstudiet på høgskolen, og pinte meg gjennom den. Jeg syntes den var ufattelig kjedelig, spesielt i starten. Etter at jeg har analysert den, slik man ofte må på skolen, så forstår jeg tematikken i den. Det gjorde at boken ble litt bedre, men for meg er det mer viktig med gode leseopplevelser.
Hadde selv om Holes da jeg gikk i 8. klasse, og jeg husker jeg hatet den boken mer enn noe annet da jeg leste den. Den fanget ikke oppmerksomheten min og jeg gruet meg til de timene vi hadde om den. Kan være det hadde noe med læreren min å gjøre, men de fleste elevne gruet seg til engelsktimene den perioden vi skulle lese Holes.
Hobbiten av Engelskprofessor Tolkien, som er aktuell på kino i disse dager er en klassiker som passer for alle fra 12 til 80. Jeg leste den på nytt her en dag og den er like engasjerende nå som 40-åring som den var første gang jeg leste den som 12-åring. Språket omtrent passelig for ungdomsskolenivå. Greit nok til at de forstår boka, men med utfordringer de kan lære av. Den er langt lettere å lese på engelsk enn Ringenes Herre. Anbefales på det sterkeste på engelsk.
De fleste elevene har vel også sett filmen nå, som dekker den første tredjedelen av boka. Det kan kanskje bidra til nysgjerrighet på resten av boka og gi lesingen en flying start!
Du kunne jo kanskje vise filmen først og delt ut boka etterpå...
Ellers har jo Roald Dahl mye bra for alle aldersgrupper. Mange bra noveller som er passelig spennende og "creepy" til å engasjere ungdom.
Jeg tror det er lurt å begynne med spennende og fantasifulle eventyr for å få ungdom interesserte i å lese. Det at de begynner å lese i det hele tatt er det viktigste. Så kan de etterhvert utvikle seg til å like annen litteratur.
Det verste er tvinge barn og ungdom til å lese "seriøs litteratur" som de ikke er helt klare for. Det kan gi et negativt syn på skjønnlitteratur som ofte kan vare hele livet ut!
Og det er ikke bra for noen.
Helt enig med deg. Må prøve å styre unna det du kaller seriøs. Jeg er ganske kresen når det kommer til litteratur selv og sleit selv med å komme meg gjennom mye av den obligatoriske litteraturen.
Roald Dahl har mye spennende, og kommer definitvit til å bli representert!
Hobbiten har jeg ikke tenkt på. Prøver å lese den, men kom bare så langt som filmen er kommet før jeg gav litt opp.. Får ta den opp igjen.
Kommer du på, eller hører om, noe annet litt "utradisjonell" litteratur er alle forslag velkomne!