Flere personer Dostojevskij skriver om har en splittet personlighet og galskapen er like rundt hjørne. Så også her hos våre venner i "Idioten", de drives fra skanse til skanse, de er glade og lykkelige mens de i neste omgang er rasende og ulykkelige.
Å forstå Myskin tror jeg ikke blir lett, han er ikke lett å bli klok på, for han har en personlighet vi har vanseligheter med å forstå, der er liksom ingen andre vi kan sammenligne han med.

På en måte skjønner jeg at de blir irritert på han, samtidig som de blir tiltrukket av det gode i ham.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Du formulerer det godt, Karin. Her mangler det ikke på drama og galskap!

Jeg har sansen for generalinne Lisaveta Prokofjevna Jepantsjin. Hun spiller på hele følelsesregisteret og legger ikke bånd på seg. Døtrene Alexandra, Adelaida og Aglaja er flaue over moren og skjenner på henne. Fyrst Mysjkin skal ha kalt henne for et barn (s. 279). Lisaveta er godhjertet og naiv, arrogant, spydig og hårsår. Hun er temperamentsfull, lar seg rive med og alle får sitt. Hun kan nok virke overflatisk, men jeg oppfatter henne som en komplisert kvinne. Hun er stolt av sin adelige herkomst, men klarer ikke helt å leve opp til sine egne forventninger. Alle hennes nykker til tross, jeg får en viss sympati og godhet for henne.

I det hele tatt vrimler det av facinerende personligheter og relasjoner. Og igjen er spørsmålet - hvem er fyrst Mysjkin, og hva gjør han i dette virvaret.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

PiippokattaMarianne MAnniken RøilConnieMarianne  SkageTorill RevheimBeathe SolbergReidun SvensliGroSolCecilie EllefsenBertyAnneWangFindusBjørg L.Oda Marie HIngunnHarald KCamillaRonnyNicolai Alexander StyveVibekeHegeRisRosOgKlagingLars MæhlumGeir SundetMette-MAud- HelenKirsten LundVanja SolemdalEgil StangelandElisabeth SveeMorten MüllerPär J ThorssonSissel ElisabethTine SundalAstrid PedersenCathrine PedersenBjørg Marit TinholtKarin Berg