Fotturer på det spanske fastlandet og de kanarisker øyer har åpnet øynene for den rike og vakre blomsterprakten som finnes her. Jeg ønsker å overraske min botanisk interesserte mann med en spansk "Floraen i farger". Har noen av dere tips om titler (på engelsk eller om mulig norsk, ikke spansk), og hvor jeg får tak i dem. På forhånd - tusen takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 10 svar.

[ Slettet av bruker ]

Ikke at jeg hadde kjennskap til denne fra før, Lillevi, men jeg fant denne på amazon.co.uk:

Wild Spain. The animals, plants and landscapes.

Det er et blaeksemplar, så du kan se i boken og avgjøre om den er interessant. Tips: bakerst finner du en lang litteraturliste for videre lesning. Kanskje den kan inneholde et spor til en mer tradisjonell botanisk håndbok?

Heisan, nå fant jeg en til samme sted:

Austen Colwell: Common Wildflowers of Spain. Den er nok mer det du egentlig spurte etter...
:-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det ble denne - Wild Spain, The Animals, Plants and Landscapes av Teresa Farino! Gaven er overlevert i de rette omgivelser. Stor suksess! En nydelig bok med informativ og interessant tekst og ubeskrivelig flotte fotografier. Dette er en bok jeg trygt anbefaler til alle som er interessert i Spanias mangfoldige dyreliv, planteliv og vakre landskaper.

Fotografiene står til en klar 6-er. Hele teksten har jeg ennå ikke lest; den må derfor foreløpig forbli uten terningkast.

Tusen takk for tipset, annelinguea

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så bra - så hyggelig, Lillevi! selv om mitt tips jo bare baserte seg på et søketreff på Amazon, så husker jeg at boken så veldig flott ut på nettet. Jeg er ikke noe naturbarn selv, men jeg har såvidt vært på noen dagsturer i spanske naturreservater på fastlandet, og kan tenke meg at dere kan få inspirasjon til mange fremtidige "feltstudier" fra en sånn bok! :D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk både til deg annelingua og Bjørg for gode tips!
Ja, jeg etterlyste planter, men Animals, Plants and Landscapes er absolutt aktuelt. Og da jeg så ørnen på omslaget, Bootet eagel, ble jeg så begeistret at jeg tillater meg å kopiere inn en tekst jeg har hatt på trykk i Klassekampen:

Da ørnen gjestet Madeira

”Det finnes ingen ørner på Madeira,” vår erfarne guide ler og peker ut Eagle Rock, Ørneklippen, på nordsiden av øya; klippen bare likner på en.

Fire år tidligere, en av de første dagene i mai 2008. Vi sitter på Pico Ruivo 1862 m.o.h., Madeiras høyeste topp. Svette, godslitne og overveldet av et svimlende rundskue over det storslagne fjellandskapet. Steile, forrevne formasjoner, stupbratte skrenter, blomstrende og skogkledde fjellsider. Et landskap i mørkt grønt, rødbrunt, skimrende nyanser av grått. Gjennom millioner av år har regn og vind skurt bort de mykeste bergartene og omskapt denne utslokte vulkanen til en frodig og variert oase. En av De velsignete øyer, Makronesia.

”En ørn!” Min kjære dulter henrykt til meg, peker med barnlig ivrig. Og der – dypt nede i den trange Curral das Freiras, Nonnenes dal, svever fuglen på karakteristiske brede vinger, mørk og urørlig, flyter i store sirkler på en varm, oppadgående luftstrøm. ”Se, se,” han hvisker ærbødig og opprømt. Han er vokst opp i Ørnvika på Nordmøre, der havørnene hang over Freifjorden og vekket en guttunges drømmer og frihetstrang. Entusiastisk snur han seg mot paret ved siden av, peker oppmuntrende: ”Look, an eagle!” Spørrende og mildt overbærende skuldertrekk. På min side sitter et tysk ektepar i komplett, moderne sportsantrekk. Fruen konsentrert om en guidebok. Mannen nærmest ligger over et utbrettet, blafrende kart, strever med å holde det på plass mens han staker ut nye kurser. Ingen å dele opplevelsen med på den kanten heller.

Ørnen sirkler uforstyrrelig, oppover og oppover, lar seg bære av vinden, justerer med hårfine vingeslag, tusen meter, femten hundre … rett opp, stadig like urørlig, forsvinner som en prikk høyt, høyt over oss. I løpet av få minutter, nesten uten å bruke energi, bare ved suverent å utnytte naturens krefter.

Tilbake til 2012, årets reise og vår forvirring. Hvis det ikke var en ørn vi så, hva var det da? Et søk på Internett – og der er den! Vår fugl! Booted Eagle, Hieraaetus pennatus. En vanlig ørn i Asia, Syd-Europa og Nord-Afrika. Med et vingespenn på 1,2 meter er den ikke av de største, men heller ikke liten. To ganger observert og fotografert på Madeira. Vi leser datoene under bildene i sitrende spenning. 30. april 2008. Alt stemmer perfekt! Vår ørn har fløyet over havet, fra Afrika sannsynligvis, kanskje innom Kanariøyene, har funnet Madeira og tatt oss med i et sjeldent ornitologisk eventyr. Gitt oss en dobbelt glede.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Flott innlegg om majestetisk og sjelden fugl - og det på ei frodig og vakker øy! Besøket vårt der gløymer eg aldri, trass i at vi ikkje fekk sett ei ørn......

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tusen takk skal du ha, Hilda! Vi har forelsket oss i Madeira, har vært der flere ganger - og reiser tilbake så sant helsa og økonomien holder.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Næ - skulle man sett. Du "kjente" den ørnen på omslaget, tenk det. Veldig morsomt å lese den historien, du skriver jo så man nesten tror man har opplevd det selv! ;-D Håper du får tak i en bra bok (eller fler?...........) til gemalen. Du får sikkert låne den innimellom, vil jeg tro!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Finner ingen kun for Spania, men kanskje denne Middelhavsfloraen kan være aktuell? Den finnes visst på dansk også, men ser ut som det er bare den engelske som er i salg nå.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Et godt tips, tusen takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Torill RevheimConniePirelliGro-Anita RoenRandiAJakob Lund KlausenFredrikCecilie69RisRosOgKlagingBjørg L.Trude OmaKine Selbekk OttersenPiippokattaAliceInsaneHarald KKirsten LundToveReadninggirl30LailaHegeAlexander John Lucas Sletsjøe OlafsenHeidisveinCathrine PedersenINA TORNESEster SVibekeStig TJakob SæthreGunillaIngunn SAnne Berit GrønbechNinaaRmaNdA BaisLisbeth Kingsrud KvistenGeir SundetSigrid NygaardBerit RDressmyshelfMarianne M