Det er jo to forskjellige aktiviteter selv om begge har historien i bunn. Selv foretrekker jeg å lese. En stemme som forteller meg historien er på sitt beste distraherende, og farger historien, noe jeg ikke liker selv. På en måte er jo lytting en mer passiv aktivitet, og det er vel mye av det som går meg på nervene. Jeg liker å tilpasse tempoet, "se" karakterene selv, styre stemningen osv. Alt dette blir tatt fra meg når jeg lytter. Har prøvd, men det er nok mer enn bare en vanesak, det er rett og slett en annen aktivitet enn å lese.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 13 svar.

Hvor forskjellige de aktivitetene egnetlig er - det kan diskuteres. Jeg har lang erfaring i at en godt opplest bok setter i gang minst like mange forestillinger, tankeprosesser og fornemmelser som en bok som leses på gamlemåten. Jeg husker disse bøkene - handlingen, temaene, tankene og følelsene jeg fikk lenge - vel og merke dersom jeg liker boka (mao akkurat som om jeg hadde lest den på papir).
Jeg har flere grunner til å høre på lydbok - og ikke alle grunnene er å "spare tid".
For øvrig: svaksynte og blinde hører mye på lydbok, og det ville aldri falle meg inn å si at det er noe dårligere enn å lese bok for de som kan se! Synes nemlig å lese ut av flere innlegg her at lydbok bare er nest best. Noe jeg altså ikke er enig i.
Ergo: Alt til sin tid! :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er forsåvidt ikke hvor forskjellige de er, det er det at de er to forskjellige ting. Dessverre blir det å si dette fort tatt for "du synes det ene er bedre enn det andre", og det er jo ikke i det hele tatt det jeg sier. Hver gang jeg uttrykker en sånn mening er jeg påpasselig med å understreke at det er min personlige mening, hva akkurat jeg foretrekker, som i dette tilfellet. Altså subjektivt sett, og ikke objektivt. Det hadde forsåvidt vært umulig for meg å spare tid på lydbok. Om det har å gjøre med det jeg sier om tempo var det jeg mente at jeg tilpasser tempoet underveis, jeg kan bruke ti ganger mer tid enn gjennomsnittlig på et avsnitt, lese sakte og nøye det jeg synes er spennende, og sluke andre deler veldig raskt, osv osv.
Alle har sin litt forskjellige måte å oppfatte og forestille seg en historie, og én grunn til hvorfor jeg ikke klarer av å lytte til en oppleser er at historien bærer preg av deres tolkning. Alt i alt blir det mindre kontroll.
Det er nok veldig mange som vil si at de synes papir, eller det skrevne ord er å foretrekke over lydbøker, men det har de jo all rett til når det er deres personlige mening. Akkurat som de som foretrekker lydbøker.
Jeg er litt usikker på dette siste, om det bare var en observasjon om temaet eller om det ble fremprovosert av noe jeg sa. Det håper jeg virkelig ikke, siden det heller aldri ville falt meg inn å påstå at deres erfaring er mindre verdt. Disse tingene varierer.
Og som jeg skrev litt lenger nede der jeg forklarte meg litt nærmere, er det den tekniske delen jeg henger meg opp i. Litt kranglefant når det kommer til disse tingene iblant. Og med fare for å gjenta meg selv; Annerledes er helt greit, men like godt betyr ikke nødvendigvis likt. Og det er da vel ikke farlig. Men det er koselig med litt diskusjon om dette. :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, det er fint med forskjellige tanker rundt temaet lydbok :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt sagt Enna. Du skriver ned det jeg tenker selv:-P

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Stort sett enig. Men det finnes forfattere som har lest inn sine egne bøker og som gjør det veldig bra – et strålende eksempel er Kjell Askildsen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Paul Auster og Will Self er også gode eksempler på forfattere som leser egne mesterverk på en strålende måte.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tips! Det må sjekkes ut.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bare hyggelig :-) Burde kanskje lage egen tråd for lydbøker med gode opplesninger. Om du er interessert i thrillere anbefaler jeg på det sterkeste å lytte til "Gone Girl" av Gillian Flynn ("Flink pike" i norsk oversettelse). Oppleserne i den engelske versjonen bidrar til en ytterst fengende thriller-opplesning!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

God idé med egen tråd. Det er nemlig langt fra alle opplesere som gjør en like god jobb ... Leser gjerne thrillere, men tror jeg vil begynne med å lytte til en lydbok av og med Will Self - en forfatter jeg aldri hadde hørt om før, men som jeg takket være tipset fra deg har lest litt om og blitt veldig nysgjerrig på :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så bra :-) Da lager jeg en egen tråd!

Jeg ble obs på Will Self via BBC podcasts - han har eminente essays el kåserier der!

Will Self er en språkets mann. "The Book of Dave" leser han på lydbok. Vær imidlertid oppmerksom på at det kan være ganske lurt å ha et papir-eksemplar av "The Book of Dave" tilgjengelig for å slå opp på en del ord og termer! (jeg kjøpte et brukt eksemplar via betterworldbooks.com). Jeg "pugger" en del av hans vokabular i forkant, eller nå som jeg er i starten av romanen, så lar det hele seg lettere forstå :-)

Én ting er at Will Self får selv engelskmenn til å bruke ordbok (overhodet ingenting å la seg skremme av som nordmann!), men en annen ting er at i nevnte roman så finner han på et eget ordforråd (lite å gjøre med Tolkien, mye å gjøre med kreativitet mtp ord-betydning/bruk og vårt samfunn pr i dag). Jeg har så vidt begynt, men jeg aner at ny-ordene hans setter deler av vårt nåtids-samfunn i et kritisk, tankevekkende lys.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, - det er noe helt annet når forfatteren leser boken selv, det gir opplevelsen en ekstra - og riktig - dimensjon. Jeg hadde veldig stor glede av å høre Per Petterson lese "Jeg forbanner tidens elv", større enn om jeg hadde lest den innad selv, - tror jeg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg fikk dette bekreftet igjen nå, etter å ha hørt Stig Sæterbakken lese Ikke forlat meg. Da jeg leste papirutgaven, ga jeg den terningkast fire. Lydboken ble en klar femmer :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og det er flott, jeg tror lydbøker har mye for seg, men selv er jeg ute av stand til å sette pris på det. Det som iblant irriterer meg litt er hvordan å lytte blir omtalt som å lese, siden det ligger innenfor en annen aktivitet. Men samtidig er historien i bunn og grunn den samme, og derfor kan man jo ha like mye glede/utbytte av å diskutere, analysere og dele tanker om verket. Det er bare denne tekniske delen som irriterer meg, en liten gnagende tanke som sier teknisk sett er det ikke lesing. For all del, det kan være likestilt, og like fint for mange andre, det er ikke det det står på, det er bare dette med at det ikke er det samme. Det kan jo ha samme verdi uten å være det samme.
Hos meg ligger vanskene med å høre lydbok i alt dette som er "resten" av historien. Alt vi legger til selv, hvordan vi fyller inn bildene som blir beskrevet, hva vi legger vekt på osv. En stemme tilfører kanskje noe, men den låser noe annet ute også, og dermed er hele min opplevelse av historien, vel, ikke min opplevelse.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Øystein Espeseth-AndresenJakob Lund KlausenTorill RevheimKirsten LundJørgen NHarald KOddvarGritaolinemay britt FagertveitPia Lise SelnesRolf IngemundsenTine SundalelmeNabodamaBjørg L.WencheLisbeth Marie UvaagSynnøve H HoelAnn EkerhovdThomas Røst StenerudEgil StangelandToveChristofferVibekeMarit HåverstadAnne Berit GrønbechKjersti SLailaKjerstiKaramasov11Karen PatriciaEster SAstrid Terese Bjorland SkjeggerudTor Arne DahlEllen E. MartolKarin  JensenMarit AamdalLeseberta_23Anne-Stine Ruud HusevågChristina