Hvordan er det med dere? Jeg for min del klarer ikke å få med meg noe som helst av boka hvis jeg hører på den. Det går rett og slett bare inn det ene øret og ut det andre. De gangene jeg ligger og hører på lydbøker går lyden inn i ørene som vuggesang og ut av kjeften min som snorking. Jeg foretrekker derfor å lese en bok enn å høre noen lese det opp for meg.
Viser 43 svar.
Etter min mening så er det spørs hvem som leser, eller hva du holder på når du hører på lydbok. Jeg synes at det er helt greit å høre på en lydbok hvis jeg trener, og jeg ikke har noen andre ved siden av som jeg kan prate med. Men hvis jeg skal høre på en lydbok når jeg skal sove, går det som regel ikke veldig bra. Men, som man sier, ingenting er så dumt at det ikke er godt for noe. Det var på "høre-på-lydbok-før-jeg-sover-måten" som gjorde at jeg fant ut at batteriet på iPoden min faktisk varte ganske lenge, siden den fortsatt hadde strøm 8 timer etter jeg sovnet :) Hihi. Typisk meg! (^.^)
Jeg liker best å lese bøker. Når jeg leser konsentrerer jeg meg om innholdet. Når jeg hører på lydbok er det veldig lett å "gli bort" og la tankene flyte, særlig hvis jeg holder på med noe annet samtidig som jeg lytter.
Jeg er veldig glad i lydbøker - har alltid flere ulyttede bøker klar på smartphonen (eller iPod'en) slik at jeg kan velge og vrake.
Da jeg skulle legge fliser for første gang (kjøkkenet) satte jeg på følgende på lydbok:
http://books.google.no/books/about/Dreams_from_My_Father.html?id=HRCHJp-V0QUC&redir_esc=y
Det var Barack Obama selv som leste. Det var mange timers arbeid (en helg) å flislegge helt alene. Heldigvis var boka interessant og Obama kjempeflink å lese opp :-)
Jeg ble en god bok klokere, og fikk et fint kjøkken, den helgen! :-)
Hehe..Enda et bevis på at kvinner er flinkere enn menn til å multitaske:-P
Myte eller sannhet, hvem vet? ;-)
Jeg er vitterlig ikke alltid like flink til å multitaske som eksemplet jeg her nevnte ;-)
Hmmm... jeg tenkte ikke på det som multitasking da jeg flisla kjøkkenet mens jeg lyttet til lydbok - det føltes bare helt naturlig. Andre ville kanskje hørt på musikk mens de flisla, men jeg valgte lydbok.
:-)
Jeg er ikke god venn med lydbøker. Jeg har prøvd, mange ganger, men ender med å sovne hver gang og ikke ane hvor jeg slutta da jeg våkner igjen. Og det går fort og. 10-15 minutter med lydbok og jeg sover. Og i mellomtiden har tankene flakset hit og dit så jeg ikke har fått med meg noe av lydboka allikevel.
Enig med deg! Har forsøkt med lydbok flere ganger, men bok i papirer best! Holde i , vende om sidene... best. ..
Hei
Jeg er Dora. Jeg så profilen din på bokelskere.no, liker å være din venn.
Jeg håper du ikke tankene. Hvis u vil vite mer om meg og for meg å sende
deg mitt bilde, send meg en epost på (dkumba30@yahoo.com
Takk.
Hi
I am Dora. I just saw your profile on bokelskere.no, like to be your friend.
I hope you do not mind. If u want to know more about me and for me to send
you my picture, send me an email at (dkumba30@yahoo.com
Thank you.
Hmm. Flere gode svar og fine refleksjoner. Leser mye og hørt på en god del lydbøker også. Mye av det jeg leser er av svenske og danske forfattere. Liker da best å lese på svensk eller dansk. Høre disse opplest på norsk, er ikke bra! Norske opplesere har jeg ikke gode opplevelser med, kunstig. Prøv originalspråket neste gang hvis det er svensk eller dansk forfatter.
Det meste har vel vært skrevet av andre nedenfor, men noen kommentarer har jeg. For min egen del fungerer lydbøker dårlig, men er veldig glad for at tilbudet finnes for de som trenger, - og liker det.
Men jeg er av samme mening som en annen her; å lese er ikke det samme som å lytte, og jeg klarer ikke å se at en anmeldelse av en lydbok kan sidestilles med en anmeldelse av en papirbok som man leser selv. Derfor har jeg også etterlyst at anmeldelse av lydbøker "merkes" som det. Et eksempel er bøker av Jon Fosse. Flere av bøkene hans har ikke tegnsetting i form av punktum. Når man da leser disse bøkene krever det noe "spesielt" av leseren av papirboken, - krav man ikke har når man hører boka, fordi her er det oppleseren som "bestemmer" pauser og variasjoner. Og denne forskjellen kan gi leseren og lytteren to helt ulike opplevelser.
Men som sagt; lydbøker er en bra ting!!! Men lesing og lytting er to ulike sanser, der lesing er å "tolke" bokstaver og sette sammen ord og setninger via synssansen, og lytting er å sanse via hørselen. Like verdifullt, men ofte ulik opplevelse.
En bok lever jeg meg inn i, og virkelig blir i den verden. En lydbok derimot har jeg lett for å miste fokuset. Jeg foretrekker nok vanlige bøker ja, men jeg syns lydbøker var suverent da vi drar på laaange bilturer.
Jeg liker ikke lydbøker i det hele tatt. For min del føles det ikke som lesing, og jeg blir veldig rastløs av dem. Jeg har også en tendens til å irritere meg over at oppleseren er for treg/for rask/at hun eller han uttaler ting rart osv.
Når det er sagt, er jeg veldig glad for at de finnes. Lydbøker passer ikke for meg, men jeg vet hvor mye de betyr for mange andre.
Som deg klarer jeg heller ikke å få med meg stort av lydbøker. Jeg sovner ikke, men tankene vandrer på egenhånd, og så må jeg spole tilbake for å få med meg det jeg gikk glipp av, og skjer det altfor mange ganger, øker stresset og jeg slår av cd-spilleren. Jeg foretrekker musikk for ørene og bok for øynene.
Jeg synes lydbøker er et godt supplement til papirbøker. De er fine å bare lytte til i godstolen eller når man har noe gjøremål. Konsentrasjon er viktig og lytte til en/ei som kan formidle boken på en interessant måte er like så. Dårlige lesere kan ødelegge gode bøker.
Jeg er veldig usikker på hva jeg mener om dette med lydbøker... Eller, det vil si, jeg liker ikke lydbøker men skulle ønske jeg gjorde det!
Jeg er nok bare rett og slett altfor glad i papirboka, kunne heller ikke tenke meg å bytte den ut med feks e-bok.
Jeg skulle ønske jeg likte lydbøker for å kunne høre på da jeg gjør andre ting, så jeg glemmer det jeg gjør og bare blir sugd inn i fortellingen. Men det skjer dessverre ikke. I alle fall har det ikke gjort det de gangene jeg har prøvd. Det blir heller konsentrasjonen mot boka som forsvinner. Jeg blir for opptatt av det jeg driver med, og tankene flyr sine egne veier helt utenom boka.
Skulle ønske jeg feks likte å høre på lydbøker så dette kunne konkurrert med musikken i bilen, dette er nok en av de stedene som er mest realistisk at jeg kunne gjennomført en lydbok, men er nok for glad i musikken og den pausen jeg føler jeg får av den. Ser også for meg at lange gåturer kunne blitt noe helt annet med en spennende bok på øret, men tror det er for mye som opptar tankene da også til at jeg klarer konsentrere meg.
Hadde endel kassetter med historier på før jeg lærte meg og lese selv, men etter jeg lærte meg lese har det blitt veldig få lydbøker...
Så kort sagt: Jeg liker ikke lydbøker, men kan helt klart se endel fordeler med de, og jeg skulle ønske jeg likte det!
Fikk lyst å hente frem igjen denne tråden og fortelle at jeg akkurat har lyttet meg igjennom "Flink pike", og at jeg faktisk likte det! Merket at jeg utover i boka klarte å slappe mer av og stenge andre tanker ute på en annen måte, så dette handler nok enda mer om vaner enn om man er en tenker eller ikke!
Begynte etterhvert å tenke på det som min egen lille versjon av mindfulness, men å slappe heeeelt av i alle muskler og la tankene kommer og gå igjen av seg selv uten å la seg fange. Hehe. Jeg kjenner godt til mindfulness, så jeg vet det ikke blir det samme, men fikk litt den følelsen da jeg lå under pleddet mitt og konsentrerte meg for å slappe av og følge med på lydboka.
Men, nå prater jeg meg bort her...
Poenget var at i løpet av en mnds tid, siden jeg skreiv det forrige innlegget, og noen lydbøker så har jeg blitt mye mer positiv til det igjen! Jeg vil nok aldri bytte ut papirboka, men lydboka er absolutt et fint tillegg!!
Har sett igjennom endel av lydbøkene dem har på biblioteket og funnet mange enkeltstående bøker jeg kunne tenke meg å høre. Syns det er et helt supert tilbud at bibliotekene har så mange lydbøker også, selv av de aller nyeste bøkene!
Som ekte lydbok-entusiast føler jeg med deg i lengten etter å nyte litteratur i andre former enn papir! Lydformatet er en perfekt form hvis man ønsker å lese til andre tider eller andre anledninger enn på senga og i godstolen. På dine vegne: lykke til med nye forsøk. Håper du lykkes eller faller til ro med å bare nyte papirbøker. Det viktigste er jo lesegleden og alle de gode bøkene:)
Det er jo to forskjellige aktiviteter selv om begge har historien i bunn. Selv foretrekker jeg å lese. En stemme som forteller meg historien er på sitt beste distraherende, og farger historien, noe jeg ikke liker selv. På en måte er jo lytting en mer passiv aktivitet, og det er vel mye av det som går meg på nervene. Jeg liker å tilpasse tempoet, "se" karakterene selv, styre stemningen osv. Alt dette blir tatt fra meg når jeg lytter. Har prøvd, men det er nok mer enn bare en vanesak, det er rett og slett en annen aktivitet enn å lese.
Hvor forskjellige de aktivitetene egnetlig er - det kan diskuteres. Jeg har lang erfaring i at en godt opplest bok setter i gang minst like mange forestillinger, tankeprosesser og fornemmelser som en bok som leses på gamlemåten. Jeg husker disse bøkene - handlingen, temaene, tankene og følelsene jeg fikk lenge - vel og merke dersom jeg liker boka (mao akkurat som om jeg hadde lest den på papir).
Jeg har flere grunner til å høre på lydbok - og ikke alle grunnene er å "spare tid".
For øvrig: svaksynte og blinde hører mye på lydbok, og det ville aldri falle meg inn å si at det er noe dårligere enn å lese bok for de som kan se! Synes nemlig å lese ut av flere innlegg her at lydbok bare er nest best. Noe jeg altså ikke er enig i.
Ergo: Alt til sin tid! :-)
Det er forsåvidt ikke hvor forskjellige de er, det er det at de er to forskjellige ting. Dessverre blir det å si dette fort tatt for "du synes det ene er bedre enn det andre", og det er jo ikke i det hele tatt det jeg sier. Hver gang jeg uttrykker en sånn mening er jeg påpasselig med å understreke at det er min personlige mening, hva akkurat jeg foretrekker, som i dette tilfellet. Altså subjektivt sett, og ikke objektivt. Det hadde forsåvidt vært umulig for meg å spare tid på lydbok. Om det har å gjøre med det jeg sier om tempo var det jeg mente at jeg tilpasser tempoet underveis, jeg kan bruke ti ganger mer tid enn gjennomsnittlig på et avsnitt, lese sakte og nøye det jeg synes er spennende, og sluke andre deler veldig raskt, osv osv.
Alle har sin litt forskjellige måte å oppfatte og forestille seg en historie, og én grunn til hvorfor jeg ikke klarer av å lytte til en oppleser er at historien bærer preg av deres tolkning. Alt i alt blir det mindre kontroll.
Det er nok veldig mange som vil si at de synes papir, eller det skrevne ord er å foretrekke over lydbøker, men det har de jo all rett til når det er deres personlige mening. Akkurat som de som foretrekker lydbøker.
Jeg er litt usikker på dette siste, om det bare var en observasjon om temaet eller om det ble fremprovosert av noe jeg sa. Det håper jeg virkelig ikke, siden det heller aldri ville falt meg inn å påstå at deres erfaring er mindre verdt. Disse tingene varierer.
Og som jeg skrev litt lenger nede der jeg forklarte meg litt nærmere, er det den tekniske delen jeg henger meg opp i. Litt kranglefant når det kommer til disse tingene iblant. Og med fare for å gjenta meg selv; Annerledes er helt greit, men like godt betyr ikke nødvendigvis likt. Og det er da vel ikke farlig. Men det er koselig med litt diskusjon om dette. :)
Ja, det er fint med forskjellige tanker rundt temaet lydbok :-)
Godt sagt Enna. Du skriver ned det jeg tenker selv:-P
Stort sett enig. Men det finnes forfattere som har lest inn sine egne bøker og som gjør det veldig bra – et strålende eksempel er Kjell Askildsen.
Paul Auster og Will Self er også gode eksempler på forfattere som leser egne mesterverk på en strålende måte.
Takk for tips! Det må sjekkes ut.
Bare hyggelig :-) Burde kanskje lage egen tråd for lydbøker med gode opplesninger. Om du er interessert i thrillere anbefaler jeg på det sterkeste å lytte til "Gone Girl" av Gillian Flynn ("Flink pike" i norsk oversettelse). Oppleserne i den engelske versjonen bidrar til en ytterst fengende thriller-opplesning!
God idé med egen tråd. Det er nemlig langt fra alle opplesere som gjør en like god jobb ... Leser gjerne thrillere, men tror jeg vil begynne med å lytte til en lydbok av og med Will Self - en forfatter jeg aldri hadde hørt om før, men som jeg takket være tipset fra deg har lest litt om og blitt veldig nysgjerrig på :-)
Så bra :-) Da lager jeg en egen tråd!
Jeg ble obs på Will Self via BBC podcasts - han har eminente essays el kåserier der!
Will Self er en språkets mann. "The Book of Dave" leser han på lydbok. Vær imidlertid oppmerksom på at det kan være ganske lurt å ha et papir-eksemplar av "The Book of Dave" tilgjengelig for å slå opp på en del ord og termer! (jeg kjøpte et brukt eksemplar via betterworldbooks.com). Jeg "pugger" en del av hans vokabular i forkant, eller nå som jeg er i starten av romanen, så lar det hele seg lettere forstå :-)
Én ting er at Will Self får selv engelskmenn til å bruke ordbok (overhodet ingenting å la seg skremme av som nordmann!), men en annen ting er at i nevnte roman så finner han på et eget ordforråd (lite å gjøre med Tolkien, mye å gjøre med kreativitet mtp ord-betydning/bruk og vårt samfunn pr i dag). Jeg har så vidt begynt, men jeg aner at ny-ordene hans setter deler av vårt nåtids-samfunn i et kritisk, tankevekkende lys.
Ja, - det er noe helt annet når forfatteren leser boken selv, det gir opplevelsen en ekstra - og riktig - dimensjon. Jeg hadde veldig stor glede av å høre Per Petterson lese "Jeg forbanner tidens elv", større enn om jeg hadde lest den innad selv, - tror jeg!
Jeg fikk dette bekreftet igjen nå, etter å ha hørt Stig Sæterbakken lese Ikke forlat meg. Da jeg leste papirutgaven, ga jeg den terningkast fire. Lydboken ble en klar femmer :-)
Og det er flott, jeg tror lydbøker har mye for seg, men selv er jeg ute av stand til å sette pris på det. Det som iblant irriterer meg litt er hvordan å lytte blir omtalt som å lese, siden det ligger innenfor en annen aktivitet. Men samtidig er historien i bunn og grunn den samme, og derfor kan man jo ha like mye glede/utbytte av å diskutere, analysere og dele tanker om verket. Det er bare denne tekniske delen som irriterer meg, en liten gnagende tanke som sier teknisk sett er det ikke lesing. For all del, det kan være likestilt, og like fint for mange andre, det er ikke det det står på, det er bare dette med at det ikke er det samme. Det kan jo ha samme verdi uten å være det samme.
Hos meg ligger vanskene med å høre lydbok i alt dette som er "resten" av historien. Alt vi legger til selv, hvordan vi fyller inn bildene som blir beskrevet, hva vi legger vekt på osv. En stemme tilfører kanskje noe, men den låser noe annet ute også, og dermed er hele min opplevelse av historien, vel, ikke min opplevelse.
Jeg har uttalt meg et par ganger før om lydbøker, og velbekomme om man får det til. Har forlengst innsett utbyttet jeg kunne hatt om jeg hadde fått til å høre på dem... Det betyr at siden sist har jeg gjort et par seriøse forsøk. Klarte å komme meg gjennom mitt livs første lydbok i bilen mens jeg pendlet med bil, men boka var ikke særlig bra. Og den var kort. Neste bok klarte jeg ikke, jeg kvidde meg for å sette den på og lengtet etter stillhet når den var på. For meg konkurrerte den ikke med radioen, Oddmund, den konkurrerte med den nydelige av-knappen... Kjælen motor med hundrevis av hester vinner fortsatt...
Hehe.I bilen er det fortsatt radioen som gjelder for meg også. Jeg har gjort et par hederlige forsøk på å høre på lydbøker, men Ole Lukkøye har alltid dukket opp og krevd sin tid hver gang:-) Så nå har jeg gitt opp.
Jeg har klart å komme meg gjennom et par lydbøker når jeg skal kjøre langt i bil... ellers bare sovner jeg, og får ikke med meg noe av handlingen.
Håper det ikke er du som kjører bilen da.
Det er jeg som kjører bilen jo, ELLERS bare sovner jeg...
For min del er "vanlige bøker" helt ut. Leser på lesebrett (Kindle) eller så hører jeg lydbok. Ingen problem med å få med meg det som skjer. Men alt dette er jo en vane sak, og vi er jo alle forskjellig.
He-he, det er nok mange som kjenner til den vuggesangen, ja :) De fleste jeg kjenner som liker lydbøker, lytter ved siden av en annen aktivitet, som bilkjøring, kollektiv transportering, husarbeid eller spaserturer/løpeturer. -Jeg har ikke hørt om noen som får til å høre lydbøker på senga!
Til forskjell fra mange andre, er jeg ikke spesielt var på oppleser-stemmen. Jeg kan bli forundret over toneleie eller måten teksten blir tolket på, men i stedet for å la meg distrahere, liker jeg at oppleseren tar meg videre i en annen retning enn jeg på forhånd forestilte meg. Historien er jo ikke bare min!
Jeg registrerer forøvrig at jeg ofte er mye rausere med terningkastene til lydbøkene enn tradisjonelle bøker. Jeg tror det har med at en lydbok får meg til å "flytte inn" i historien på en annen måte enn når jeg leser selv.
PS. Jeg leser aldri en bok jeg har lyttet til, og jeg lytter aldri til en bok jeg har lest.
Nå er det på tide med et innlegg fra en skikkelig lydbokentusiast. Jeg hører både krim og klassikere på lydbok og har ingen problemer med konsentrasjonen. Akkurat nå holder jeg på med Snorre Sturlusons Kongesoger på nynorsk og det er faktisk "helt konge"! Jeg vet ikke om jeg hadde orket å lese hele boka i et jafs. Det er mer enn 30 timer med godt vikingstoff og jeg finner på arbeidsoppgaver i heimen som passer til lydbokhøring for å få hørt enda mer. Det har vært nevnt at man kan irritere seg over opplesere og det er sant, men noen bringer også mer til historiene. Jeg vil nevne Kilden av Gabriel Scott, lest av Sverre Anker Ousdal, BBC's utgaver av Charles Dickens lest av Martin Jarvis, Anton Lesser m.fl. Ellers er Anders Ribu er min favorittoppleser for tiden. Jeg hører lydbøker til husarbeid, ute på tur, på venteværelset, i bilen og på bussen, men ikke i sengen, der er det bokformatet som råder. Jeg tror at det å lytte til lydbøker er en treningssak. Det er enkelt å trene seg opp når man innser at man får "lest" tre ganger så mange bøker på denne måten.
Jeg har også svært stor glede av lydbpker og får lest mye mer enn om jeg bare hadde bok - digital eller ei,
Lydbokas "hjemmebane" er etter min oppfatning steder der man er henvist til å sitte stille en viss mengde tid, og trenger noe å fylle denne tiden med. For meg gjelder det primært når jeg kjører bil. Den konkurrerer således ikke med vanlig papirbok, men heller med radioen i bilen.
Til dere som syns det er vanskelig å opprettholde oppmerksomheten over tid vil jeg anbefale hørespill i stedet - de varer vesentlig kortere, og handlingen kommer mer konsentrert. Jeg skygger også selv unna de lengste lydbøkene - grensen går et sted rundt 10 timer.
Jeg har ikke sovnet spesielt mye over lydbøker, men må være veldig konsentrert når jeg hører på, - kan ikke gjøre noe annet ved siden av som virker avsporende. Men når jeg først er kommet godt inn i en bok på øret - og den er god - er jeg tapt for denne verden!
Jeg bruker lydbok på reise til og fra jobb, og syntes først det var en genial løsning, - jeg blir uvel av å lese på banen. Men jeg har oppdaget at boken skal være veldig god før jeg blir tilstrekkelig sugd inn i den, og før jeg er blitt det, er det fort gjort å sitte og ergre seg, f.eks over stemmen til oppleseren. Har man hørt flere bøker med samme fortellerstemme, blir det fort helt feil, - og i det hele tatt, det kan være mye å ergre seg over, feil betoning (i forhold til min tolking av teksten, eller sånn jeg ville lest), - for ikke å snakke om feil uttale av ord, - oj, oj, - her kan det være mye å ta av;) Fortellerstemmen er jo et ekstra ledd mellom meg og boken, og kan fort bli et forstyrrende element. Men så skal det også sies, at når jeg kommer forbi det stadiet og blir revet med, så er det en flott opplevelse å sitte stille og få servert en verden rett inn i hodet, - den trer frem et sted midt mellom ørene, - fascinerende! :-)
Dette har det vært noen tråder om tidligere, men det er jo alltid kjekt å diskutere :-)
Lydbøker har jeg et litt anstrengt forhold til, jeg vil like det for det virker så lettvint og greit. Siden jeg må hvile store deler av døgnet tenker jeg at lydbøker hadde vært helt perfekt, spesielt om jeg ikke orker å lese selv. Problemet er det samme som du har, jeg sovner etter kort tid.
Lydbøker kan derfor kun brukes ved siden av andre ting, som matlaging eller håndarbeid. Da er selvfølgelig problemet at det er lett å dette ut, så jeg passer på å høre på bøker jeg er ganske sikker på at jeg ikke kommer til å lese uansett. Da har jeg hvertfall sånn halvveis fått de med meg, samtidig som det ikke er så farlig om jeg går glipp av noe.