Etter å ha fløyet over sidene i første del var det med stor entusiasme jeg gikk i gang med annen del. Beklageligvis dalte entusiasmen raskt i løpet av de første kapitlene. Jeg synes boken ble tørr og uengasjerende, jeg ble rett og slett skuffet! Heldigvis gikk det over fra kapittel fem, hvor fyrsten blir syk og senere drar til Pavlovsk. Her blir jeg igjen overveldet av Dostojevskijs humoristiske form, bokens herlige karakterer og drama. Jeg leser, himler med øynene, ler og holder pusten - samtidig.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Dostojevskij led også av epilepsi, så han hadde førstehånds kjennskap til denne sykdommen.
Det kan man kanskje se av skildringene i kapittel 5.
Er det noen som vet noe spesielt om epilepsi og om skildringene i "Idioten" er realistiske?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vet ikke om skildringene er realistiske, men prøvde å søke litt på nettet om temaet. Legger ved en lenke til en interessant artikkel om epilepsi i litteratur og film , men vær oppmerksom på at det her finnes en spoiler om hvordan det går videre i "Idioten". (Jeg oppdaget dessverre dette litt for seint selv...)

En annen artikkel på forskning.no omhandler Chopins hallusinasjoner som man i ettertid lurer på om kan ha vært epilepsi.

Jeg slenger også på ei lenke som beskriver ulike anfallstyper ved epilepsi. Ditt spørsmål har fått meg til å se at epilepsi ikke er helt hva jeg trodde det var...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

KristinBeathe SolbergalpakkaMartine GulbrandsenRisRosOgKlagingTorill RevheimConniePirelliGro-Anita RoenRandiAJakob Lund KlausenFredrikCecilie69Bjørg L.Trude OmaKine Selbekk OttersenPiippokattaAliceInsaneHarald KKirsten LundToveReadninggirl30LailaHegeAlexander John Lucas Sletsjøe OlafsenHeidisveinCathrine PedersenINA TORNESEster SVibekeStig TJakob SæthreGunillaIngunn SAnne Berit GrønbechNinaaRmaNdA BaisLisbeth Kingsrud KvistenGeir Sundet