Er det noen andre som leser bøker på Kindle 2 eller andre lesebrett? Jeg har litt blandede følelser overfor det å lese på lesebrett, for jeg elsker den fysiske boken, biblioteker og bokhandler - og vil ikke bidra til å svekke bokens stilling. Men samtidig er jeg ganske så nyforelsket i min Kindle. Veldig praktisk og hendig i bruk, for ikke å snakke om alle de tusener av bøker på Amazon som er ett klikk og ett minutt unna... Blir farlig dyrt om man ikke passer på!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 10 svar.

Selv har jeg en Sony Reader PRS-300 og er veldig fornøyd med den. Den kan lese formatet .epub, som markedet og bibiotekene her i Norge vil satse på. Etter det jeg har forstått umulig å få dette formatet til å fungere på Kindle(?). Sony Reader støtter også mange formater som pdf, doc, epub, lrf og noen til. Dessuten er Sony brettene som regel billigere enn Kindle og lettere å få tak i her i Norge, noe jeg ser på som et pluss.

Min PRS-300 har ikke tilgang til internett og må kobles til pcen for å overføre bøker. Men det gjør ingen ting ettersom det betyr at batteriet holder lenge faktisk i hele 2 uker eller lenger med ikke fult så heftig bruk. Det finnes også en versjon som logger seg på nett og er beregnet på pdf lesning hvor brettet er ca på størrelse med et A4-ark etter det jeg har skjønt.

Enda en fin fordel med Sonys lesebrett er at de støttes i alle OS. Bruker selv Linux Ubuntu og leseren og pcen kommuniserer helt greit, og ved å installere et program som heter Calibre fungerer det enda bedre. Calibre vil jeg forøvrig anbefale for både Mac, Windows og Linux brukere (og for alle typer lesebrett) ettersom det gjør det veldig lett å sortere bøker og endre metadata, i tillegg til at man kan få den til å laste ned rss data fra nyhetssider om man ønsker det.

Selv ble jeg fryktelig sjokkert når jeg så hvor godt det var å lese på brettet første gang, ettersom e-ink teknologien faktisk får det til å se ut som det rett og slett er printet ut på et litt grått ark. Det er ikke vanskelig å lese på den, selvom den er mindre enn andre lesebrett med en skjerm på kun 5 tommer. Når du er inne i en god bok forsvinner uansett skjermen akkurat som bøkene forsvinner når du er inne i historien ;)

Jeg er selv biologi student og syntes det er veldig fint å kunne laste over vitenskapelige artikler på lesebrettet i stedet for å lese dem på skjerm (noe i alle fall jeg får fryktelig vondt i hodet av) eller skrive dem ut for å bare kaste dem igjen senere. Jeg vil tro at lesebrett faktisk er ganske miljøvennlige ettersom man sparer masse papir og derfor også trær på dette. Tenkt tanken av vi faktisk har massevis av døde trær stående i bokhyllene våre? Ellers leser jeg kun «public domain» bøker på lesebrettet mitt ettersom jeg bruker Linux som ikke går så godt overens med DRM (kopibeskyttelse). Du finner masse fine «public domain» bøker på ManyBooks.net.

Ellers stiller jeg meg tvilende til at lesebrett vil erstatte den tradisjonelle boken, men jeg tror heller den blir et alternativ for de som ikke har mulighet til å dra meg seg mange store og tunge bøker i sekken når de drar på ferie. For et lesebrett er faktisk enklere og ofte mer praktisk å ta med seg enn en stor tykk bok på 1000 sider, ettersom i alle fall mitt lesebrett veier mindre enn en gjennomsnittlig pocketbok. Dessuten tror jeg de kan stimulere til mer lesning hos gadget nerder og unge ettersom lesebrett kanskje er noe som vil bli sett på som tøft å eie. Og at lesebrett fører til at folk leser mer og flere bøker ser i alle fall jeg på som et stort pluss.

Men uansett hvor mye positivt jeg har å si om lesebrett kan den ikke erstatte følelsen og lukten av å ha en ny bok i hendene. Så jeg vil nok fortsette å kjøpe papirbøker, mens alt av «public domain» vil bli lastet ned å lest på lesebrettet :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har en Kindle DX, den litt større skjermen passer mitt behov bedre enn den mindre vanlige Kindle. Jeg investerte også i en skinnomslag til min slik at jeg har fortsatt følelsen av å holde en bok, samtidig som e-ink skjermen gir meg en mye bedre lese opplevelse enn det jeg får på en pc skjerm. Med batterilevetiden, tilgangen på bøker & øyeblikkelig levering så er jeg kjempefornøyd med min. Klar det blir noen ekstra kroner - men jeg får også lest mer og det er jo ikke så dumt :)

Jeg har vel egentlig ikke dårlig sammvittighet for å kjøpe Kindle bøker i stedet for vanlige bøker, jeg har ganske enkelt ikke plass til flere vanlige bøker og jeg føler jeg har en såpass positiv leseropplevelse på Kindle at jeg ikke engentlig har sett meg så mye tilbake, men jeg leser da også vanlige bøker i fleng fortsatt, selv om jeg ikke er like metodisk som andre i denne tråden :)

På kort sikt så er nok neppe boka som vi kjenner den truet, til det så er det for mange problemer knyttet til e-bok formater, redsel for piratkopiering og lisensiering av bøker vs det å eie en bok osv. osv. Samtidig så er det neppe noen tvil om at bokbransjen, (norsk og internasjonal), nå skal gjennom det samme som musikkbransjen har vært gjennom og fortsatt går gjennom: De tradisjonelle foretningsmodellene blir utfordret av distruptive teknologiske fremskritt som snur opp ned på verden slik vi kjenner den. Jeg håper på at vi får en mer smertefri og positiv utvikling enn den musikkbransjen har hatt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg håper du har rett i det siste, blir spennende å følge utviklingen fremover.

Virker ellers som om Amazon/Kindle har tatt inn over seg konkurransen fra bl.a. ipad ved at de har ansatt masse nye utviklere, begynner å tillate programutvikling av tredjepart (går ut fra at det er tilsvarende apps for iphone) osv. Det kan vel skje en del ting på den fronten også etter hvert.

Jeg liker forøvrig godt størrelsen på mitt lesebrett, å holde det er akkurat som å holde en pocketbok (synes riktignok tastaturet kunne vært litt mindre, det bruker jeg sjeldent). For meg virker Kindle DX - og ipad - som "unaturlig" store for lesing. Men det er vel smak og behag.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, de har også annonsert at de skal publisere verktøy for å lage apps for Kindle. Jeg er spent på resultatet av det, det er ganske stor forskjell på Iphone / IPad / pc og Kindle som plattform, Kindle er nok den som er mest begrenset i utgangspunktet. Men så er det faktoren med menneskelig kreativitet da... :)

Amazon har jo også åpnet for å publisere e-bøker i andre språkdrakter, foreløpig så virker det som det er mindre norske forleggere som er interessert. Fra et forbruker ståsted så er det kanskje ikke så bra at Amazon etablerer en monopolsituasjon heller. Selv om det er langt unna...

Jeg gikk for DX fordi jeg leser og kjøper en god del faglitteratur der er formateringen viktig, (jeg jobber som utvikler), og da er den større skjermen helt klart et pluss. Sånn ellers så opplever jeg ikke størrelsen som noen problem, den er fortsatt forholdsvis liten. Men, skulle jeg bare hatt den for å lese vanlig litteratur, så hadde den mindre og ikke minst rimeligere vanlige Kindle vært i hus :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har det på samme måte, er veldig glad i skikkelige bøker, men syns samtidig at min nye Kindle er genial. Og det har allerede blitt farlig dyrt for min del, men har begynt å roe ned litt nå.

For å ikke føle at jeg svekker fysiske bøkers stilling (og for å få lest alle bøkene i bokhyllene mine) pleier jeg å lese to bøker samtidig; en fysisk bok og en kindle bok. Dette fungerer egentlig veldig fint. Jeg tror nok ikke bokbransjen kommer til å slutte å tjene mye penger på meg, spesielt siden jeg jobber der selv og ofte blir fristet når nye bøker kommer inn. Jeg er desidert den som bruker mest penger på jobb.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det merkes at man betaler for Kindle-bøker med "virtuelle penger". Rett etter at jeg hadde fått min Kindle grep jeg meg selv i å kjøpe ca. 10 bøker på en uke. Ville aldri drømt om å kjøpe 10 bøker i løpet av en uke i bokhandel, er jo ikke lagd av penger heller..

God idé å lese to bøker samtidig :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har ikke skaffet meg enda, men er nysgjerrig. Kan tenke meg at det er farlig lettvint ja! Kindle er vel kun for Amazon - får man tak i norske bøker derfra?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kindle er først og fremst for Amazon ja. Og der får man ikke norske bøker. Fungerer greit for meg, leser helst engelsk. Det er mulig å laste inn en noe norske gratisbøker fra nett, men da er det gamle ting.

Vil man ha nyere norsk litteratur er det nok best å vente på at de norske forlagene presenterer sin nettbrett-løsning, regner med at det skjer i 2010.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det skal skje 16. mars hvis alt skjer etter planen.

Bruker sony prs-600 selv og er veldig fornøyd. Er også bokhandler, men har vel ikke så veldig dårlig samvittighet foreløpig. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det vil bli noe begrenset hva man kan få tak i av ny norsk litteratur på lesebrett selv etter 16. mars. Aschehoug og Oktober kommer ikke til å gi ut e-bøker før de har fått fremtvunget momsfritak på disse.

http://tomegeland.blogspot.com/2010/02/nei-til-moms-pa-e-bker.html

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Ingeborg GHilde H HelsethJohn LarsenKirsten LundPiippokattamgeTine SundalTor-Arne JensenGrete AmundsensomniferumTherese HolmEgil StangelandLars MæhlumHeidi HoltanLailaBerit B LieIngunn SReadninggirl30LilleviAnne LiseAndreas BokleserNorahStig TPrunellaMarkus IngebretsenRufsetufsaKarina HillestadSynnøve H HoelRoger MartinsenIrene KnudsenPer LundHarald AndersenAnne Helene MoeToveAnneWangCathrine PedersenMarenKikkan HaugenAnneIreneleser