Digitalt vs fysisk - ja, takk begge deler, eller?

Her er noen strøtanker. Kom gjerne m dine også :-)

J tenker m stor skrekk på den dagen familien min sier at j ikke får lov til å fylle huset m bøker lenger.... Grøss.... D r en skremmende tanke å skulle tvinges over i digital lesing. J r svært digital ellers, så d har ikke m tekno-vegring å gjøre. D r bare så mye nostalgi, m.m., knyttet til det gammeldagse bokformatet. Se bøkene kose seg i hyllene... mimre når øynene streifer en tittel... bokryggenes farger som livner opp rommene... Ja, d kan være mange grunner til å like den fysiske boka. Noen kan jo fx være historisk viktige gjenstander (sjeldnere utgaver, førsteutgaver osv). Dessuten ser j liksom for meg at barna skal arve de beste innbundne utgavene. Men tenk om de vil ha et fullstendig digitalt liv i fremtiden? - De r ennå små. Kanskje vil de se frihet i å eie bøker kun digitalt (mindre å dra på når man flytter, utnyttelse av areale til andre formål, hele biblioteket tilgjengelig hvor som helst...). J ser tross alt at d kan by på mange fordeler å ha et digitalt bibliotek. D kan også lette letearbeid, notater, forskning o.a. betraktelig dersom boka r i digitalt format. J lander kanskje på sikt på en mellomløsning der kun de bøkene som, av ymse grunner, r viktigst for meg får forbli i huset i fysisk format. Følelsen av at man etterhvert kommer til å drukne i bøker r jo ikke helt komfortabel for en som egentlig like hvite, tomme vegger!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 71 svar.

Ja, jeg drukner i bøker, og nei, jeg kan ikke tenke meg at det kan føles som en slags frihet å ikke eie dem.

Men hvordan jeg skal løse "utfordringen" er jeg litt i tvil om. Jeg har et tomt, lite kjellerrom som kanskje blir "bokrom". Ikke bibliotek dessverre, det er for lite til det.Orker ikke tanken på å kvitte meg med bøkene mine heller, og "samlingen" vokser med flere bøker i måneden. Sånn er det når vi er to i familien som elsker å både lese og kjøpe bøker...

E-bøker har jeg prøvd, og er nok ikke helt fortrolig med det. Blir fortere trett i øyene, det er vel hovedinnvendingen min, i tillegg til det at jeg liker å eie bøkene mine i papirformat. La øynene gli over bokryggene, ta fram ei bok å vise til venner, samtale litt om dem, kanskje låne dem ut. Kan bli flotte samtaler på den måten. Når jeg drar på hytta tar jeg med meg papirbøker, men nå skal jeg snart ut å fly, og da blir det nok et par papirbøker og lesebrett i tillegg. Ene og alene fordi jeg er redd overvekt :-)

Når det gjelder det estetiske, så synes jeg det gir "liv og personlighet" til stuer som har bokhyller (med bøker i). Men jeg har merket en viss "overraskelse" fra folk som ikke leser, når de kommer inn i stua mi. Jeg hører visstnok ikke til den "gruppe mennesker" som ser "slik" ut, har jeg fått hørt...

Og jeg må innrømme at jeg noen ganger kunne tenkt meg å kjøpe "andre ting" å ha i hyllene mine, men det er jo ikke plass...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Kjenner meg igjen i flere av dine observasjoner - f. eks. det at besøkende fatter interesse for ei bok i hylla - noe som kan avstedkomme fine samtaler, ja.
Hvilket lesebrett brukte du da du ble raskere trett i øynene av e-lesing enn papirbok?

Jeg er å¨glid mtp lesebrett og har siklet over diverse anmeldelser av Kindle Parerwhite på youtube de siste dagene. Aberet er at jeg elsker lydbøker og da er det Kindle Keybord som gjelder. Men den har jo ikke innebygget leselys slik som Paperwhite har... Jeg har begynt å lure på om jeg er iferd med å ha lyst på 2 stk Kindle - en Paperwhite og en Keybord...hmmm....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg hater å lese ebøker. Jeg klarer ikke fokusere eller "miste meg selv" i boken som jeg gjør når jeg holder den fysisk og kan bla i den, kjenne vekten av den og lukten. Men jeg merker jeg snart blir presset over til ebøker. Jeg har planer om å studere i utlandet, og jeg merker jeg vegrer meg over å måtte velge de bøkene jeg helst vil ta med meg når jeg skal flytte. Da kan det lett være greiere å bare ha dem i ebokformat og slippe å drasse de med seg, eller å skulle ønske man kunne lese de og så ikke ha dem der.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

1) Studere i utlandet: Jeg hadde uten tvil satset på e-bøker og nedlastbare lydbøker! Du verden så mye lettere flyttingen til og fra utlandet hadde vært for meg om jeg hadde hatt den muligheten den gang da :-) Om overgangen til digital lesing oppleves som vrang, så kan du jo ha med noen få fysiske "kose-bøker" til trøst (og nytte)?
Du finner garantert masse annen litteratur du ønsker å kjøpe mens du studerer utenlands (både fysike og digitale bøker). Bare tenk deg styret dersom du skulle få med deg hjem til Norge mange fysiske bøker?...
Som erfaren utenlandsstudent vil jeg råde deg til å trosse motforestillingene mot e-bøker (evt lydbøker - som jeg på det varmeste anbefaler) og tenke praktisk. Tro meg, jeg vet hva jeg snakker om (med kasse på kasse med fysiske bøker som skulle hjem....). Hadde de digitale mulighetene vært som nå da jeg flyttet utenlands, så hadde jeg ikke vært i tvil (med de erfaringene jeg har gjort meg). - Kjør digitalt!

2) Hvilken e-bokleser benytter du? Det kan ha mye å si for opplevelsen selv om jeg har full forståelse for prefereanse for det fysiske formatet. Kindle Paper White (beste lese-vennlige oppløsning på markedet med innebygd lys som muliggjør lesing i mørkt rom) eller Kindle Keybord (med mulighet til å lytte til lydbøker og lette notat-arbeidet, men uten innebygd lys) er veldig gode kandidater. I og med at du flytter utenlands antar jeg at du behersker fremmedspråk og da ville jeg virkelig gått for Kindle (som har translator, orbok og mulighet til å kjøpe/lese på flere forskjellige språk, få tilleggsinfo om publikasjoene med mye mer).

Håper du lar meg høre hva du tenker om dette :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hittil har jeg bare brukt mors iPad for å lese e-bøker. Tenker å ønske meg Kindle til bursdagen slik at jeg kommer i gang (har 1 år igjen med jazzstudie i Oslo før jeg søker i utlandet så jeg har litt tid igjen!) og får vent meg til det før jeg plutselig reiser fra bøkene mine. Innebygd lys er ikke viktig for meg ettersom jeg alltid tar alt jeg eier på lavest lysstyrke, men muligheten til å lese på forskjellige språk hadde vært utrolig nyttig!

Blir vondt å reise fra så mange av bøkene mine, men får ta med meg kosebøkene mine og noen jeg vil lese, så kan familien få ta meg seg flere når de besøker og ta med seg de jeg har lest med seg hjem igjen! Og så billig som bøker er i utlandet i forhold til i Norge så tror jeg nok at jeg skal klare meg i det lange løp! Og det er bare enda mer motivasjon til å lese de uleste bøkene jeg eier nå :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sjekk ut youtube-anmeldelser av Kindle Paperwhite og Kindle Keybord! Så kan du gjøre deg opp en mening om hva du trenger av lesebrett (eller gå inn på amazon.com som selger Kindle og les info og anmeldelser der).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei
Jeg er Dora. Jeg så profilen din på bokelskere.no, liker å være din venn.
Jeg håper du ikke tankene. Hvis u vil vite mer om meg og for meg å sende
deg mitt bilde, send meg en epost på (dkumba30@yahoo.com

Takk.

Hi
I am Dora. I just saw your profile on bokelskere.no, like to be your friend.
I hope you do not mind. If u want to know more about me and for me to send
you my picture, send me an email at (dkumba30@yahoo.com

Thank you.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er jo ikke bare plassen om å gjøre. Men det er ikke alle bøker jeg må ha, og da er e-bok flott. Dessuten fascineres jeg av det lettvinte - at jeg kan høre om en bok jeg får lyst til å lese, og så kunne ha den i hånda (dvs på lesebrettet) og begynne å lese i løpet av minutter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tror du har et godt poeng med at ebøkene er så lett tilgjengelige. Det bilr nok bare flere og flere som vil ha boka i hånden raskt. Sånn sett er ebok genialt! Forlagene bør krabbe seg raskere etter utviklingen :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg MÅ ha bøkene i fysisk form! Jeg elsker lukten, følelsen. Ingenting redder en dårlig dag som en ny (gjerne "brukt",men ny for meg) bok i hendene, stryke over sidene og bare suge inn inntryket av boka før jeg leser den. Herre, jeg høres ut som en skikkelig særing, jo! :)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg er helt enig med deg!
Og det å gå forbi bokhyllene og se seriene og gode bøker stå i hylla.. :)
Skulle faktisk ønske at jeg ikke var så avhengig av å ha bøkene sånn fysisk, men er det. Såpass at jeg derfor ikke liker å låne bøker!
Ser for meg at lesebrett/ nettbrett hadde vært helt suverent på f eks reise istedet for en stabel bøker og laptop, men er skeptisk altså....

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er jo flott at man har mulighet for å lese bøker i mange ulike formater, men etter min mening så finnes det ikke mye som slår bokhyller fulle av bøker i å gjøre et hjem flott og spennende.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg forstår ikke helt hvorfor vi hele tiden må velge. Enten eller blir så snevert. Det er lov å si Ja, takk, begge deler. Sitter aldri og leser e-bok hjemme og både stue og arbeidsrom preges av bøker. Men på en lang reise, du verden så praktisk med e-bok. Kan laste opp slik at man er helt sikker på at det holder i fire uker. Slipper å slepe med seg et bibliotek. Dessuten er de lette å holde på, gode å lese på også i dagslys. Så blir det snakk om hvor man skal lagre, i hylla eller i hodet. Valget er ditt.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Enig med deg! Ja takk, alle formater! Jeg leser bøker både innbundet og som pocket, på mobiltelefon, lesebrett og på iPad. Og jeg har lydbøker i bilen. Det er deilig å alltid ha en bok tilgjengelig, uansett situasjon. Nå får jeg oppdatert hvilken side jeg er kommet til på de tekniske dingsene, slik at jeg kan lese en bok flere steder. Ellers er det greit å lese forskjellige bøker på hver dings også.

Men det er helt klart: jeg vil ikke velge - jeg vil ha alt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt å høre. Jeg tror mange er redde for å prøve noe nytt, særlig kanskje i min alder (66), hvilket jeg syns er utrolig dumt. Selv syns jeg det er spennende å prøve noe nytt, finne ut hva som passer for meg. Selv liker jeg best å lese på lesebrett, min mann leser på I-pad, men jeg blir litt mer sliten i øynene av det. På tur går vi begge med noe på ørene. På denne måten får vi med oss litt flere av alle de gode bøkene som blir skrevet i denne verden. Og så får vi mye mosjon fordi må ut og gå en bok.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har noen digitale barnebøker liggende på ipaden, men ellers ingen. Foretrekker å fysisk kunne holde bøkene mine i hånden.
For meg er det ikke noe must å eie bøker (selv om jeg riktignok eier veldig mange bøker). De siste årene har jeg blitt flinkere til å låne på bibliotek.
Innbundne romaner jeg har kjøpt får bli så lenge jeg har plass i bokhyllene (vi har to vegger med bokhyller fra gulv til tak i kjelleren). Etter det, praktiseres én inn-én ut-prinsippet. Skal en ny bok inn, må en bok ut...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En gang har jeg hatt et grundig datakræsj... Hele D: slettet. Så når det gjelder digital lagring er jeg totalt paranoid, alt skal forekomme i tre kopier, og har jeg ikke det, er det fordi materialet ikke er viktig nok. Digitale dingser har det med å slutte å virke innen ca 5 år, mens brikker av forskjellige slag varer helt sikkert lengre enn det. Hvorfor skulle jeg stole på et forgjengelig nettbrett?

Har noen e-bøker, kun på engelsk, og husker knapt at jeg har dem, og inkluderer dem ikke engang i samlingen min, for jeg HAR dem ikke... Kan ikke sitte med dem i hånda, altså...

Bøker må være fysiske, men jeg skal ikke se bort i fra at jeg ikke går digitalt jeg også når samfunnet har utviklet seg så langt at alt mulig rart er digitalisert. Bøker er en del av hjemmet mitt, jeg liker ikke hvite vegger, det minner meg om institusjon. En digital dings er kun et verktøy, dog et nyttig et...

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ja, det med digital lagring er et kapittel for seg :-) Jeg ville nok hatt mange backup-løsninger dersom det ble snakk om et større digitalt bibliotek. Men er det ikke slik at de bøkene man kjøper fra for eksempel Amazon/Kindle osv ligger "der ute" uansett? Så om "lesedingsen" kræsjer, så kan man bare laste ned på ny? Jeg er medlem i en engelsk lydbok-klubb og så lenge det nettstedet finnes (og det vil det nok gjøre veldig lenge), så kan jeg laste ned på nytt og på nytt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det som er litt skummelt er jo at Amazon (og diverse andre forhandlere) plutselig kan finne på å slette bøkene eller nekte deg adgang. Det har riktignok ikke skjedd med meg, men det finnes jo skrekkhistorier. Denne for eksempel, der de ikke engang ville fortelle henne hva hun hadde gjort galt (det ble en del mediastyr ut av det, og plutselig åpnet de kontoen hennes igjen uten ytterligere forklaring). Man stiller nokså svakt som kunde da, i og med at man teknisk sett ikke engang eier bøkene. Når du kjøper papirbøker kan heldigvis ikke forhandleren komme hjem til deg og hente de fysiske bøkene dine etter at du har betalt for dem, men den digitale hylla står ikke like sterkt. Man er dessuten avhengig av at filformater holdes levende, at systemer fortsetter å oppdateres, at firmaet ikke går under, at man alltid vil ha tilgang til nettsiden der man laster det ned fra osv. Så det lønner seg å ikke ta det heeelt for god fisk at det ligger trygt "der ute". :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det med filformater er et stort poeng. Selv om det ikke er helt det samme, så streika pc`n min nettopp. Dokumenter hadde jeg lagret på en minnepenn + sikkerhetskopier, men allikevel vil ikke den nye maskinen lese disse dokumentene og det til tross for at de er lagret i samme filformat som det programmet jeg forsøkte å åpne de i. Nei, skeptisk er bare fornavnet for mitt vedkommende. Gamle bokklubbøker går rett som det er i stykker, men de nekter meg ikke å lese de av den grunn.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei :-) Du har gode poenger! J kjenner litt til historien/lenken du viser til og d endte visst heldigvis m at Amazon til slutt ga kunden medhold, så vidt j vet. Men hvem ønsker eg å bruke tid på å diskutere/krangle m nettsider der man har betalt for en vare man plutselig ikke har? Ja, d r betenkeligheter m rettighetene til digitale bokhandlere (el lydbokhandlere). Likvel ser j en del fordeler m digitale kjøp. Mtp Amazon o.l. så r d nok lurt å laste ned d man har kjøpt selv slik at man ikke lenger r avhengig av "den digitale skyen". En annen sak mht "den digitale skyen" r at ting kan spores til deg; du har ikke herredømme over fx hvem som vet hva du har kjøpt, hvor mye du betaler/r villig til å betale osv. Mange for- og motargumenter tror j vi kan finne i denne saken. Likevel har j nok et håp om å kunne inneha et trygt og personlig digitalt bibliotek i fremtiden (selv om j, om du har sett mine andre innlegg, kanskje r i overkant knyttet til bøkenes fysiske format).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De ligger "der ute" bare så lenge firmaet eksisterer og ikke bestemmer seg for å endre noe slik at du ikke har tilgang lenger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Alle er kanskje ikke like liberale med gjentatte nedlastinger? Betalingen er noe jeg syns er urimelig for lydbøker og ebøker, nesten like høye kostnader, uten at jeg "har dem"...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt enig, ja takk begge deler. Store fordeler med digital lagring, de har jo en helt annen holdbarhet. Viktig å bevare kulturen til fremtidige generasjoner. Men må si at å lese noe trykket på papir gir en helt annen opplevelse; for ikke snakke om nostalgien da, og erindringen av når du kjøpte den, leste den eller fikk den anbefalt av den som nå er din partner. Og så er papiret så satt. Det er ikke en gjenstand til forandring; den ble intendert og skrevet slik den fremstår for deg akkurat nå og den var også et produkt av tiden den ble skrevet i. Nå har jeg bare erfaring med å lese på skjerm, noe som blir fort slitsomt, men har hørt at Kindle er bedre.
Vive la livres!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg må visst ha boken i hånden for å nyte den fullt ut. For meg blir det litt som med skuespill og teater, jeg kan godt like å lese skuespill men det blir jo hakket mer levende når det fremføres av andre enn mine indre tolkninger / stemmer / versjoner. Iblant rydder jeg ut noen bøker. På min gamle jobb er det hylle til slike avlagte bøker. Prinsippet der er "ta det du har lyst til og sett inn noe om du har". Dessuten liker jeg konseptet med å legge igjen en bok på en benk eller en buss, med en lapp der står "værsågod, denne er til deg". Kanskje vi kunne starte en greie på det?
Anne

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ja, en slik hylle hvor man legger igjen eller bytter bøker er en fin ting. Jeg liker også å legge igjen bøker i offentlige rom som en positiv overraskelse og gave til den interesserte finner. Det finnes også et internasjonalt nettsted hvor man kan registrere slike bøker man legger igjen i det offentlige rom. Og dersom de som finner den går inn og registrerer den videre, så kan man følge bokas "reise"! :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det finnes en Bookcrossing på La Baguette på Oslo S. Fant en Penguin Classic-utgave av The jungle book, og jeg hadde kjempeforventninger til stedene den kunne tenkes å ha opplevd. Det viste seg at den bare hadde en registrert en reise fra Ålesund til Oslo, ikke like spennende, men morsomt likevel. Bra konsept, skal passe på å legge fra meg noe litterært neste gang jeg er forbi.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da skal jeg ta turen innom der neste gang jeg er i oslo!
Takker for tips :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Liker den ideen jeg og, bøkene mine er stadig ute på vandring. Da jeg er ferdig med de setter jeg de over postkassene i bygården så andre kan få glede av de. Sist jeg var ute så jeg til min glede at andre hadde fulgt samme eksempel.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har en slik hylle på jobben,hvor folk kan sette igjen bøkerog andre kan låne dem:-) et lite bibliotek,alle som låner må skrive seg på ei liste og hvilken bok de låner:-) har også opplevd det enkelte hoteller.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

God idé!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det finnes allerede, sjekk BookCrossing. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tipset om nettsted. Jeg har bare fått idèen muntlig gjenfortalt, skal nå sjekke ut systemet. Liker dette med deling godt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hehe, jeg sparer overhodet ikke tid om jeg hele tiden må forkorte ord, det er fullstendig unaturlig for meg. :P Ser ut til at det har tatt oppmerksomheten vekk fra det du egentlig prøvde å si, da, og det var jo kjipt.

Når det gjelder ufrivillig overgang til digitale bøker, så opplever jeg ikke at det er et problem for meg enda. Om kjæresten begynner å klage, så er det mulig jeg må kvitte meg med han isteden (neida. joda. neida..).

Jeg har to lesebrett; det ene fikk jeg til jul av min bedre halvdel for et par-tre år siden (mulig det var et forsiktig hint), det andre fikk jeg av produsenten for å anmelde det. Jeg leser dog fortsatt desidert mest papir. E-bøker er praktiske, lesebrettet tilbyr det som føles som uendelig mange bøker ved bare noen få tastetrykk, og til en lavere pris. Men man kan ikke stryke fingrene over bokryggene mens man leter etter noe nytt å lese. Man kan ikke plutselig bestemme seg for å bruke en dag på å omorganisere alle hyllene og løfte stabler frem og tilbake, tørke støv og være tilfreds og sliten når man er ferdig. Og så er det noe eget med å finne igjen gamle barnebøker og oppdage at man har tegnet en tegning på den ene siden. Om man lukter på en e-bok, lukter den... lesebrett/skjerm/teknologi. Lukter man på papirboka, lukter det papir, nostalgi og leseglede.

Så joda: lesebrettet er praktisk, rasjonelt og et logisk valg på veldig mange måter (spare plass, reise lett, massivt utvalg osv). Men jeg føler sterkt for papirboka. ;)

Godt sagt! (10) Varsle Svar

De aller fleste bøkene jeg leser har jeg lite behov for å eie, problemet er bare at jeg ikke vet hvem det er før jeg har lest de. Det er liten tvil om at de fysiske bøkene mine har tatt over mer enn et rom i en leilighet med begrenset plass, så jeg ønsker absolutt å begrense antall bøker jeg eier. Problemet er å bli kvitt bøkene da jeg er ferdig med de, jeg har en innebygget motvilje mot å kaste de.

Det å oppbevare bøker digitalt er helt klart mye mer befriende enn fysiske bøker, og det er veldig befriende å slette en bok når du er ferdig med den. Det tar liten plass og man slipper stresset med å se haugen vokse fortere en du rekker å lese de. Problemet her kommer om boken er så bra at jeg vil beholde den, da holder det ikke å ha den på nettbrettet. Da vil jeg ha den i hyllene så jeg kan glimpse bort på den når jeg går forbi og tenke kort på leseopplevelsen den ga meg.

P.S. Det er veldig slitsomt å lese SMS-språket ditt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Beklager at j skriver "j" for "jeg" og "d" for "det og "m" for "med".Går raskere i en småbarnsmors liv! De fleste r vel vant m sms-språk?! Skal j ha tid til innlegg, så må j noen ganger korte ned på tiden d tar å skrive, og j tenker at de fleste kan leve m d om de vil ha m småbarnsmødre også :-) J kan ikke se at de som unnlater disse forkortelsene nødvendigvis har noe mer lesbart og lesverdig å si...

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Sms - språk burde være bannlyst!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Forferdelig,

Men jeg kan både forstå det i en litteraturhistorisk kontekst, og som en konsekvens av en postmodernistisk tradisjon; se bare på Mallarmé på slutten av 1800-tallet der poesien besto av antydningens kunst, men det hadde likevel en poesitet over seg - ofte uforståelig, men likefullt vakkert. Sms-språket er radbrekking av språk, tekst, kultur og historisitet. Jeg kan også forstå det hvis intensjonen skulle være en underliggjøring av meningen for å skape brudd og nye forståelseshorisonter. Etter min smak er det en meningsløs geskjeft som rakker ned på litterære tradisjoner.
Men igjen, det er jo bare min mening da.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

På den tiden jeg så mest av sms-språket var da sms'en var ny, og du bare fikk et visst anntall tegn inn i en melding. Alt måtte kortes ned for at man skulle få sagt alt man ville si. Litt tilsvarende twitter idag. Men idag kjenner jeg svært få som aktivt skriver sms-språk. Nå er det jo mulig å skrive lange sms'er og da er ikke det forkortede språket like nødvendig lenger.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sms - språk = latskap:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ikke noe å beklage for, det er sikkert jeg som er litt gammeldags. Jeg foretrekker at ordene skrives fullt ut, synes det gir mer flyt til teksten. Jeg har noen ganger fundert på om det egentlig bor en 80-åring i min 28 år gamle kropp :-)

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Jeg synes faktisk det er slitsomt å lese sms-språk. Jeg vil jo ikke nekte noen å gjøre det, men hvis jeg er sliten, er det ikke sikkert jeg orker å lese igjennom en relativt lang tekst skrevet på den måten. Men jeg er nok også gammeldags :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Synes også det er slitsomt og tungvint, men det er nå bare vår mening :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dere er ikke alene! Det ender bare med at jeg ikke orker å prøve å tolke meg gjennom det som skrives på den måten! Jeg kan vel antakeligvis karakteriseres som doven siden jeg ikke gidder å lære meg dette språket, - jeg skriver fulle ord på sms også, bokstav for bokstav;)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Selv om jeg er utrolig opptatt av språk og er rask til å forkaste, eller i hvertfall irritere meg sterkt over, bøker som ikke er på høyden språklig. Men allikevel har jeg, som bestemor på snart 63, oppdaget rasjonaliteten i raske sms'er. Jeg sender meldinger i rekordfart og synes forkortelsene er svært så geniale. Dette handler jo om noe helt annet enn litteratur, jeg synes rett og slett det er morsomt å være oppdatert på den yngre garde's kjappe og rasjonelle verden. Raskt og effektivt. Må jo være ærlig....Jeg liker det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg skriver også fulle ord på sms, og har gjort det siden jeg kom tilbake fra utenlandsoppholdet mitt, for da oppdaget jeg at jeg var langt bedre til sms-språk på engelsk enn på norsk... Det føltes bare... dumt! Orket faktisk ikke å lese innlegget på toppen, men sitter og leser svarene.

Nyter min kjære Samsung Galaxy S III som foreslår med når jeg skriver m, jeg når jeg skriver j, osv. Enklere å unngå ufullstendig språk. Jeg stusser ofte hvis jeg kjenner fingrene ikke finner alle bokstavene på tastaturet, jeg sparer såvisst ikke tid på å skrive sms-språk, for jeg må konsentrere meg for å få det riktig. Skriver kjapt nok på tastatur.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Unnskyld meg, Wolfcat, men sier du at du ikke orker å lese start-innlegget mitt fordi jeg skrev "j" istedenfor "jeg", "d" istedenfor "det", "r" istedenfor "er" og "fx" istedenfor "for eksempel"?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

jepp, beklager, men slik er jeg skrudd sammen... Gjelder faktisk tekstmeldinger også... Foretrekker at jeg får med meg hva det står når folk skriver til meg. En av de tingene Aspergers gjør med meg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har aldri hørt at jeg har Aspergers, men sånn er jeg også! :-) Og så er jeg av det rolige slaget, og synes ikke det er så viktig at ting skal skje så fort.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hehe, jeg har funnet ut at Aspergers gir meg en slags mental dysleksi, antagelig en individuell vri på det faktum at Aspergers er en nevrologisk tilstand (mangler sikkert en "overføringskabel" oppi huet...). Det er ikke uvanlig at Aspergere sliter med språk. Men variasjoner finnes selvfølgelig hos de som IKKE har det også... Lurte for eksempel på hva "brysthøydene" hadde med saken å gjøre i noe jeg leste, men ved nærmere ettersyn, sto det "høystbydende"... Huet mitt snur rundt på ting og "baler takvendt", bytter på stavelser og lager rot, så forkortelser blir verre å sortere. Har lenge hatt veldig lyst til å gjøre noe for dyslektikere, for de har min sympati. Kan lett forestille meg hvordan det er å prøve og lese hvis ALLE bokstavene holder på å springe rundt hverandre og nekter å stå på riktig plass...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Er det dette problemet som gjør deg så overlegen i Word Link kanskje?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Haha, trening i å lese baklengs... hehe ;) Ærlig talt har oppfatningsevnen blitt mer atletisk med denslags hjernegym. Jeg leser kanskje ikke færre ting feil, men jeg finner hva det SKAL være litt kjappere... Noen løser kryssord, jeg løser WL. HVER dag... Neimen ikke dårlig du heller...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

hehe opplever når jeg er noe trett at jeg av og til setter trykket på feil bokstav - og har fått en god latter mang en gang.- det blir langt fra opprinnelige mening.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er ikke bare Samsung som har den funksjonaliteten, tror alle mobiler har det - har erfaring med HTC og Nokia de siste årene. Går kjempefort!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Må gå ut i fra det jeg selv har...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så enig med deg,liker at folk skriver hele setninger og ord og ikke forkortelser,det gir en helhetlig innhold av tekstenog det man skal uttrykke i det man skal skrive.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Tro d eller ei, j r svært kresen språklig sett, har erfaring med publisering, journalistikk, m.m. (du skulle ha visst, men d r en annen historie). Du r ikke gammeldags! Og j bruker (heldigvis) ikke forkortelser hele tiden. D koster litt å bruke forkortelser, men j hadde lyst til å delta på bokelskere.no i dag og må kompromisse litt på tiden :-) D r vel kontroversielt hvordan man bruker språket, men j håper på åpenhet og inkludering her :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er nå blitt gjort oppmerksom på denne stavemåten - så nå bruker jeg kun min energi på innholdet. hehe alt er greit så lenge man er inneforstått med diverse forkortelser! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da håper j å kunne takke deg - dvs at du ikke skyter meg for å bruke forkortelser av og til :-) Takk! J ville nok ikke finne på å benytte forkortelser som ingen r kjent m :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

hehe kaster ikke bort energien på å ergre meg. Hadde jeg ikke vist bedre hadde jeg trodd at teksten var blitt markspist!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har regnet litt ut på hvor mye du tjener på å bruke forkortelser. Dette blir jo ikke helt riktig, for jeg har gått ut i fra min skrivehastighet (skriver ikke fort). Jeg ville på den teksten du skrev over her spare 6,6 sekunder. Du er antagelig mye raskere enn meg, så la oss si 5 sek, muligens 6. Så hva har du tenkt å bruke den tiden på? Hadde du skrevet fullt ut i utgangspunktet, hadde du ikke fått motbør og hadde ikke trengt å svare på klagene du fikk. Tror du hadde spart mer tid på det.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvor mye tid man sparer på å skrive enkeltbokstaver fremfor hele ord, kommer helt an på hvilken type "maskin" man sitter på.
Og bakgrunn.

Om du sitter på en vanlig pc så er besparelsen minimal. Om man i tillegg har (jukset og) lært seg touch, så tar det faktisk lenger tid å IKKE skrive hele ordet.

Om du stter på et nettbrett, så er det faktisk en liten besparelse. Fordi tastaturet er mer "fraværende". Ja, det ER der, men siden du ikke kjenner om du trykker på en tast eller ikke, så er sjansen for feiltrykk absolutt tilstede. Og med færre trykk... så får du færre feil.

Skriver du på en telefon, altså der sms-språket begynte, så er det igjen et spørsmål om "maskinen". En gammeldags telefon med taster er forohldsvis rask, fordi alle tastene er fysiske, og du skal trykke et visst antall ganger på hver tast for å få rett bokstav.
En moderne telefon har samme problemer som nettbrettene, men i enda større grad. Tastaturet er nesten borte, og sjansen for å trykke feil er tilsvarende større.

(Denne teksten er forøvrig skrevet på 58 sekunder på en bærbar pc)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå var min deal bare at personen brukte mer tid på svare folk som ikke liker SMS-språk enn på å skrive uten forkortninger.

Når det gjelder ulik hastighet, så skriver jeg relativt raskt på min HTC om ikke like fort som på MAC'en. På min gamle stasjonære PC går det imidlertid tregere, for der er tastaturet noe tungskrevet. Nettbrett synes jeg er greit, for der er bokstavene så store. Men jeg bruker absolutt mest tid på min iboende hard-disk, der går det tregt i blant. Kanskje jeg skulle legge inn litt SMS-språk der.

Llr sltt md vklr. Gr sm rgl br dt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nei nei, man må ikke trykke et visst antall ganger for å få rett bokstav - det er jo bare dem som ikke har lært seg å bruke mobilen :) Hvis du bruker den automatiske funksjonen - T9 tror jeg den heter på noen telefoner - så slipper du å skrive hver enkelt bokstav. Går MYE fortere....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vel, det går fortere, men om det er smartere... derom strides de ikke fullt så lærde ;)
http://www.damnyouautocorrect.com/archive/

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Haha :)
Men det hjelper å sjekke hva man skriver før man trykker SEND.....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Haha, ja men jeg har inntrykk av at de jeg kjenner som bruker autokorrekt ikke sjekker - så mange rare og uforståelige sms'er jeg får fra folk. Selv bruker jeg det ikke, og jeg skriver like raskt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

hehe og hvilken finger man bruker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Liker å tro at vi er inkluderende her inne, selv om det en sjelden gang viser seg at noen av oss kan forbedre oss på dette og :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Harald KKirsten LundEivind  VaksvikVanja Solemdalmay britt FagertveitNicolai Alexander StyveCathrine PedersenLinnKaramasov11Lars Johann MiljeHelena EMathildePiippokattaHilde Merete GjessingTor-Arne JensenMcHempettRonnyKristine LouiseAnneWangIngvild STone SundlandNina M. Haugan FinnsonJarmo LarsenAndreaEllen E. MartolTorTore HalsaBård StøreKristin_Elisabeth SveeKarin BergBeathe SolbergNora FjelliMonica CarlsenOda Marie HIngunnJGrete AastorpSissel ElisabethLilleviSverre Hoem