Hviken funksjon mener dere blogging har? Er det noe vits?

Blogging er et fenomen som har blomstret, og det dukker opp i en rekke forskjellige sjangre. Vi finner alt fra korte kommentarer til livet, dagbøker, tyngre fagblogger, samfunnskritiske blogger og litterære blogger.

Stoffmengden er liten, men kommer i raske drypp og går fort ut på dato. Og det er ofte skrevet av helt vanlige hverdagslige mennesker.

Men hvilken funksjon har det? Både for bloggeren og leseren?

Får man et litterært utbytte av blogging?

Jeg mener at ja, det kan man ofte få, men hva mener dere?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 21 svar.

Min nye hjemmeside: huvenes.no er en ufrivillig blogg. Den er bygd opp som blogg for å sjekke trykket for videre utvikling av siden. Jeg vil her ta i mot andre sine tekster og publisere de slik at folk får et forum å skrive for.

Innledningsvis trekker jeg ut min lesestatus fra Facebook og videresender den til en mer fyldig tekst på siden min.

Ellers vil jeg bruke siden til å fremme mitt litterære hjertebarn; reiseskildringen.

Takk for fine bloggtips.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er nye på bloggarenaen - jeg begynte egentlig ikke før i januar da jeg skrev om en bok jeg måtte ha ferdig på en måned. Bloggen finnnes her: http://natalienormann.blogspot.com/ Jeg leser mange blogger, stort sett de som handler om bøker, men også andre ting. Det er mye inspirerende å lese, og det er morsomt å finne andre folk som er like bokfrelste som meg selv. Det er mange skriveføre folk der ute! Dessuten finnes det boktips og anmeldelser av bøker som forsvinner under radaren til de mer profesjonelle anmelderne - som ikke alltid treffer like godt ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå mens jeg bor i England så blogger jeg egentlig mest for de hjemme og eventuelle framtidige utvekslingsstudenter som har lyst til å vite hvordan det er å være på utveksling. Det blir litt som en online dagbok, men jeg deler selvfølgelig ikke alt som skjer.

Jeg skriver som regel hver dag. Heller korte, hyppige innlegg enn sjeldne og lange avhandlinger. Siden jeg er interessert i lesing så poster jeg av og til bokanbefalinger (bokanbefalinger, ikke anmeldelser, siden jeg er ekstremt dårlig på å gi konstruktiv kritikk og er altfor subjektiv), og jeg legger også ut en del bilder som jeg tar.

Har skrevet i snart to år, og har bloggen min har fått en slags affeksjonsverdi nå.

www.himmelkake.net

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er mange interessante svar. Min egen blogg er det nok jeg som får mest ut av, jeg får skrivetrening og jeg tvinger meg selv til å formulere noen setninger nå og da. Blogging er spennende. Gooseberry.blogg.no

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg bruker bloggen min til å reflektere over alt og ingenting. Jeg skriver ikke om noe spesielt tema. Det blir stort sett det som dukker opp der og da, eller noe jeg har tenkt mye på en periode. Da jeg startet å blogge så jeg blogginnlegg over alt. Det har desverre avtatt den siste tiden, og det kommer ikke like hyppige oppdateringer som før...

Blogging blir for meg et sted jeg kan skrive uten å tenke på at form eller innhold skal være noe spesielt. Jeg syns selv jeg får mye ut av å blogge spesielt i forhold til dette med å samle tankene og reflektere omkring ting jeg interesserer meg for.

Hva leserne opplever... deeet vet jeg ikke :p

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bloggeren er sin egen redaktør og det er vel noe med den enkle kontrollfrikfølelsen som trigger folk til å blogge.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg blogger mer eller mindre utelukkende for min egen del. Jeg har skrevet bokblogg i 8 år nå, og det setter jeg utrolig pris på i etterkant. Selv om det i perioder har blitt mest oppramsing fordi jeg ikke har hatt ork til å skrive ordentlig om bøkene kan jeg likevel gå tilbake og se hva jeg leste når og bli minnet om hvor bra jeg synes boka var (har definitivt bruk for litt hukommelseshjelp av og til).

www.sandlund.net/bookblog

I tillegg har jeg en blogg for alt mulig rart, hobby osv. (www.sandlund.net) og en om mat og drikke - med sterkt maltwhiskyfokus (www.sandlund.no). Og nylig har jeg opprettet en helt lukket blogg (bare tilgjengelig for familie og venner) der jeg prøver å notere ting som skjer med snuppa og legger ut bilder osv. - det er definitivt mest for egen del, jeg prøver til stadighet å skrive dagbok, men dabber alltid av etter kort tid, det at svigermor etterlyser nye innlegg er en fantastisk måte å vedlikeholde "dagboka" på!

Jeg leser mange blogger og bruker en rss-leser slik at jeg får dem sortert på tema (bøker, foto, søm, mat, politikk osv). Noen leser jeg mye fordi bloggeren skriver bra, andre for innholdet (og noen for begge deler). Enkelte skriver slik at det blir "litterær kvalitet", som et eksempel kan nevnes Trauma Queen (http://traumaqueen.net/) som jeg helt klart kunne sett for meg å lese redigert i bokform (han hadde nylig en fantastisk illustrasjon av hvordan diabetes virker, f.eks. - se innlegget med tittelen "Deeky, Ay?").

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Min blogg begynte som eit alternativ til ein slags lese-logg eg hadde i ei kladdebok, for to år sidan. Også har det balla på seg.

Eg har stor glede av å blogge og ikkje minst av å komme i kontakt med andre med same interesse gjennom blogginga.

Eg får litterært utbytte av blogginga, fordi når eg bloggar om bøker eg har lese, blir eg nødt ti å tenke gjennom dei og ta stilling til dei, i langt større grad enn om eg ikkje gjer det. Eg blir også konfrontert med synspunkt som ikkje er godt begrunna. Diskusjonane som kan følgje ei bokomtale i kommentarfeltet er ofte givande.

Det å vere ein del av bloggsfæra gir også litterært utbytte. Eg les ei rekkje bokblogga kvar dag, noko som både gir oversikt og er inspirerande.

Så ja. Ein kan ha utbytte av blogginga.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min Blogg skulle i hovedsak være en treningsblogg - dokumentasjon og ansvar, bevis for meg selv og omverden - ja,jeg trimmer - og siden jeg stort sett alltid leser ble det også raskt naturlig å blande inn bøker. Nå er det 50/50 - passer meg utmerket og jeg husker hva jeg leser :-)

Jeg har også funnet og har stor glede av andre (bok)blogger - ikke minst for den stadige strømmen av lesetips.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Blogging er en upretensiøs måte å nå fram til et publikum med sine skriftlige uttrykk og tanker og meninger. Det opplever jeg som utelukkende positivt. Det er samtidig en måte å publisere på som ligger utenfor det etablerte. Selv har jeg hatt stort utbytte av å blogge som skrivetrening. Det finnes enkelte bloggsider der det er dyktige fagfolk på språk og litteratur og der jeg har fått nyttige tilbakemeldinger på det jeg selv skriver.

Blogging er demokrati og ytringsfrihet i praksis. Det finnes eksempler på blogger som leses av flere enn dem som leser dagsaviser i Norge. Dette er også noe vi bør være bevisst. Blogging skaper meninger, trender og oposisjoner. Det finnes eksempler på at blogger er løftet opp og blitt en del av det offisielle kulturnorge. En god venninne har fått utgitt sine tanker på VG-blogg som bok. En annen har lagt ut et av sine dikt på blogg som senere er blitt brukt som eksamensoppgave i den videregående skolen (ja, hun fikk honorar). En tredje brukte sin egen blogg, facebook og twitter som grunnlag for en antologi om mobbing (som det i dag er mye snakk om).

Blogging er kommet for å bli. Det er kanskje den mest interessante kulturstrømningen i samfunnet i dag. Les blogger og blogg-kommentarer dersom du vil vite hva som egentlig foregår i samfunnet. Det er også derfor Torgrim Eggens nye bok, Jern, er basert stort sett på fiktive bloggtekster og e-poster. Forfatteren er kjent for å være en av dem som tar samtiden på pulsen og oppdager kulturelle trender før mange andre.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er nok en ganske ufokusert blogger. Jeg skriver om bøker, og musikk, og politikk, og om å skrive og om å gi ut, og alle sånne ting som jeg har lyst til å skrive om og som jeg opplever at andre vil lese. Funksjon? Det er kjempegøy. Er ikke det nok, da?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Samme med meg. I det ene øyeblikket anbefaler jeg filmer, så skriver jeg om matoppskrifter jeg har prøvd, og plutselig skriver jeg om kvinnelige massemordere gjennom tidene og forhistoriske sjømonstre... Som du sier, det er gøy. Men jeg ser fordelene ved å blogge om en spesiell ting, da får en nok fort faste lesere som følger en fordi de er interessert i et spesielt tema.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg driver å lærer meg dette med blogging nå, for meg er det en fin måte å fornye datakunnskapene på. Husker jeg puslet mye med pc'n i tenårene, men i det siste har det stort sett blitt med litt surfing på nettet. Nå har jeg for eksempel nettopp lastet ned et bilderedigeringsprogram som jeg forsøker å lære meg å bruke.

Når det gjelder blogger, foretrekker jeg å lese blogger med bestemte temaer, slik som mat, reise, litteratur, film o.s.v. Blogger om hva slags hårspray og sjokolade de unge lovende fjortisene foretrekker, står jeg over. Selv blogger jeg om mat på denne bloggen: http://e-stoff-fri.blogspot.com

For meg har blogger den funksjon at det er et fint sted å utveksle lærdom og erfaringer, og jeg har funnet mye nyttig i andre folks blogger.

Forøvrig leste jeg en interessant artikkel om babyblogging i en nettavis her om dagen, der det ble advart mot å brette ut sine barns liv i blogger. Skepsisen gikk blant annet ut på at når barnet blir større, kan jevnaldrende og andre søke fram gamle blogginnlegg, noe som kan oppleves som et overgrep mot personlig integritet og privatlivets grenser. Jeg syns dette var en fornuftig innvending.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg blogger fokusert. Om bøker og film. Og scenekunst. Jeg får utrolig mye ut av å lese andre bokbloggere, og jeg tror omtrent halvparten av den litteraturen jeg leser finner jeg hos andre bloggere. Det er en utrolig fin måte å holde seg oppdatert når det gjelder litteratur. Det er enormt mange dyktige bokbloggere der ute. Men jeg holder meg til tema litteratur - det får holde. :o) Min blogg finner du forøvrig her:

http://www.knirk.wordpress.com

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helt enig med Knirk, det er veldig givende både å blogge og å lese andres blogger. Jeg har funnet frem til mange kjempegode bøker etter anbefalinger fra andre bloggere. I tillegg er det en flott måte å holde kontakt med andre som har samme interesse for litteratur som en selv :) http://beatelill.blogspot.com

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fin blogg du har. Ser vi ikke er lik i boksmak, jeg skjønte ikke Styrtet engel i det hele tatt. Jeg blogger stort sett om fjellturer, friluftsliv, lesing, kultur og mye om mat/kosthold. http://tinesundal.blogspot.com/ Ta gjerne en titt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg blogger selv, og synes det er kjekt. Vi har familie utenbys og de får på den måten med seg litt av hva vi fyller livene våre med. Jeg får lettet litt på trykket med alle mine meninger, og jeg vet/håper at jeg inspirerer andre til å gjøre litt av det jeg skriver om.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tja, det synes jeg jo. Men greia med blogger er jo at det blogges om ALT, fra helt useriøst til veldig seriøst. Skriver man en slags "personlig" dagbok på nettet er det kanskje bloggeren selv som får mest utbytte, i form av å få ut hva enn man måtte sitte å gnu på. Ikke nødvendigvis så mange som leser disse bloggene heller. Skriver man derimot om et eller annet faglig, kan jo både blogger og leser få godt utbytte av det. Kildekritikk er selvfølgelig VELDIG viktig i sånne blogger.

Jeg synes det er fint at folk skriver. Samme for meg om de provoserer meg, eller om jeg er helt enig i det de sier. Man får innspill på sine egne tanker og tekster, og man kan eventuelt finne andre med samme meninger. Er man sjenert, kan man vel også bruke bloggen som en arena for ting man ikke tør å si høyt.

Eneste jeg er litt kritisk til, er hvordan folk håndterer copyright og personvern. Jeg er selverklært fotograf, og har selv opplevd at bildene mine har blitt stjålet på nettet uten at jeg selv har fått credit for dem. Det er utrolig lett for folk å "låne" bilder og tekster fra andre, uten at det får noen konsekvenser. Men dette skjer jo på internett generelt, ikke bare i blogger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg blogger om bøker jeg leser, for det meste. For min egen del, fordi jeg liker å tenke høyt rundt det jeg leser og fordi jeg i perioder har vært "asosial" med studier og baby hjemmefra, og dermed fint å lufte lesetankene litt likevel. http://eduanna.wordpress.com

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De færreste i vennekretsen min leser noe særlig, og da er det greit å blogge om bøker. Jeg må jo lufte tankene mine til noen.. Og så er det jo kjempekjekt å lese andres blogger for å få lesetips. www.lesmye.blogspot.com

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Sist sett

Linda RastennefertitiEllen E. MartolRoger MartinsenTor-Arne JensenMargrethe  HaugenHarald KTove AlmaMcHempettStian AxdalEgil StangelandVivian M.PrunellaReadninggirl30LailaÅsmund ÅdnøyBerit RVibekeTheaIngunn SLars MæhlumEli Hagelundmay britt FagertveitbandiniBjørn SturødMarit HåverstadAgnete M. HafskjoldMarianne MTurid KjendlieDemeterHanne Kvernmo RyeIngeborg GCarine OlsrødAnneBeathe SolbergKari MeretePi_MesonPiippokattaKirsten LundTorill Revheim