Dette var storveis!!!
Jeg leste også den forrige boken til Tore Skeie, "Alv Erlingsson. En adelsmanns undergang", med stor glede, men jeg synes nok denne langt overgikk den! Antakelig fordi den handler om personer fra middelalderen som jeg vet litt om: Håkon 5. Magnusson, som bygget Akershus, hans dronning Eufemia og deres eneste datter Ingeborg som ble gift med en svensk hertug ... Og så viser det seg at jeg visste jo ingen ting! For du verden, hva som skjedde i Norge, Sverige og Danmark i årene ca. 1300-1319, - det var spennende som en ekte ridderroman, - hvilket det jo også er;)
Tore Skeie gjør en kjempejobb ved å få fortalt om det politiske spillet og den militære strategien på en lettlest og forståelig måte, og slik at jeg faktisk klarte å holde rede på alle involverte personer. Men i tillegg til det formidler han også kunnskap om livet i middelalderen, gjennom skiftende årstider og i forskjellige landskap, man ser det hele for seg og lærer mye. Det spennende handlingsforløpet - jeg har sittet med hjertet i halsen - har han ikke funnet på selv, det har faktisk skjedd, - og det er jo nesten som en kriminalroman!
I tillegg må jeg legge til at det er en av de estetisk vakreste bøkene jeg har lest, det har vært en sann glede å ha den liggende på stuebordet! Bokbindet er vakkert som et gammelt kunsthåndverk, - men siden det ikke nevnt hvor det er hentet fra, går jeg utifra at det er laget i vår tid, - all ros til Øystein Vidnes!
Det er sjelden jeg føler at en roman har lært meg så mye som denne, og på en så god og inspirerende måte. Anbefales!
Viser 21 svar.
Tiltredes! Dette var en stor leseropplevelse fra første side. Lærerikt, spennende og levende fortalt. Den bør anbefales som en "alternativ" krim til de som bare leser det. For noen mennesker som beskrives her! Da jeg begynte å lese hadde jeg forventet at boken skulle handle om nettopp kvinnene som brikker i dette maktspillet, og det gjorde den jo også, men bare i begynnelsen - og en god del mer på slutten. Men historien om Håkon 5. Magnusson og hertug Erik av Sverige er en fascinerende stor del av boken. Og bra at du nevner bokens utseende! Den er som et smykke, både med og uten omslag. Vakker, rett og slett. Til alle historieinteresserte, til dere som liker historiske romaner, til dere som liker spenningsbøker og blodige fortellinger om slag og borger og riddere: Les denne ! Gleder meg til neste bok av Tore Skeie.
Din begeistring smitter! Har lagt den til i huskelisten. Skjønner at dette er en bok MAN bare må EIE. :)
Sjansen for å bli skuffet er jo tilstede, - det er ikke sikkert alle er like opptatt av middelalderen som jeg;)
Jeg er nysgjerrig og når du finner svar så vil nok jeg også. Er egentlig sakprosa person. Men som sagt så ligger den i huskelisten min og venter på at jeg får tilbake leselysten. Imens så studerer jeg knipling teknikker og forbereder meg mentalt på å starte selvkurs. Har flere bøker og flere nettsteder som er verdensomspennende så hvis jeg står fast kan jeg enten lete på nettet eller spørre erfarne kniple makkere. Både kvinner og menn driver på med dette og der finnes flere typer kniplinger. Det nærmeste vi har i Norge er Handangerbroderi. :)
Sprang/bregding/firfletting må vel være nærmere knipling enn hva hardangerbroderi er.... Du kan antagelig ha interesse av denne lenken:
http://www.evjutunet.no/en/om-evju/sprangbregding Utdrag:
Det eldste (sprang)arbeidet ein kjenner til i Norge, er ein strømpelegg frå 300-400 år e. Kr. Den blei funne i ei myr på Tegle i Time på Jæren i 1921, og er nå på Stavanger museum.
Holder ikke du til på de kanter?
Takk! Mine tanker gikk ikke til sprang-veving, det klassifiseres inn under veving. Knipling ble utviklet 1500-1600 tallet. Oppstod i Italia og Belgia, ble deretter spredt rundt i Europa. En variant er embroidery lace (om dette var i forkant av knipling vet jeg ikke enda), evt. filet lace. Alle mine bøker om knipling er enten på Dansk, Svensk, Engelsk, Tysk, Finsk eller Hollandsk (noen av bøkene er flerspråklig). I Norge ble det ikke noe særlig utbredt. Inntil nå har jeg ikke funnet en eneste bok på Norsk.
Lykke til med kniplingen, jeg har forstått det slik at det er smått med "kniplingbøker" på norsk, men du er sikkert medlem av "kniplingforreningen" og en ivrig bruker av knipling.no :)
Er ikke kommet så langt til å¨bli medlem, men har hatt kontakt med ledelsen. Utstyret fikk jeg fra Sverige (måtte betal tollavg.) - like etterpå fant jeg en link i Norge (Seljord Vev og Garnsenter). Forskjellige kniplinger krever forskjellige pinner som f.eks. Honiton Lace som jeg fikk tak i til svært så rimelig pris hos Hi Drej, Danmark. Det var etter en tid leting på nettet. (Oppgir disse stedene i tilfelle noen her er interessert). (Evt. kniplingsider/lace website http://laceioli.ning.com/ , http://www.ravelry.com/account/login - begge steder krever medlemsaksept). :)
hehe liker å ha noe å bryne meg på. Utfordringer er til for å overvinnes! :)
Da får du ha lykke til med den videre forskningen og litteraturjakten - sånt er spennende og morsomt!
hehe her fant jeg noe av opprinnelsen av ordet lace: The word lace is from "Middle English", from "Old French" las, noose, string, from Vulgar Latin *laceum, from Latin laqueus, noose; probably akin to lacere, to entice, ensnare
Takk! Liker utfordringer. Hehe ser nå at jeg har bøker som omfatter forskjellige typer kniplinger. (Honiton-, Torchon-, Cluny-, Bedfordshire-, Bucks point-, Mechlin-, Valenciennes lace. (http://en.wikipedia.org/wiki/Torchon_lace - viser nederst på siden "lace type" klassifisert). Håper jeg snart får leselysten tilbake.
Lykke til med kniplingen! :-)
Skjønner at her er det noe for meg.
Denne må jeg få tak i.
Takk for tipset, Ellen!
Jeg har husket at det i "Olav Audunsson" av Sigrid Undset var skildringer av et slag ved (Gamle) Aker kirke, og har lurt på hva det var. Og her fikk jeg forklaringen, - deilig! :-)
Ja, sånt er bare vakkert! Jeg holder på med Kristian Kristiansens Jomfru Lide akkurat nå, og der får jeg helt uventet vite hva Slaget ved Roskilde egentlig hadde av konsekvenser... ("Helt uventet" fordi jeg ikke ante NOESOMHELST om denne romanen annet enn at den altså er skrevet av Kristian Kristiansen. Og jeg liker bøkene hans - el. har likt de to jeg har lest hittil, da. Satser på å få lest hele det forfatterskapet med tiden.) Historiske romaner - GODE historiske romaner - kan man nesten ikke få nok av... :-)
Edit: Men isjda - det ble litt skivebom ovenfor: nøkkelbegrepet skal være Freden i Roskilde - jeg måtte sende meg selv inn på Wikipedia nå. "Jomfru Lide" foregår - i alle fall så langt jeg har kommet - i 1658, i Trondhjem. Anbefales!
Takk for at du minnet meg om Kristian Kristiansen, - han hadde jeg glemt! Jeg har bare hørt om "Klokken på Kalvskinnet" og "Adrian Posepilt", ikke lest noe av ham. Jeg måtte jo slå ham opp nå og ser at han har skrevet mange flere bøker! Og min "skal lese"-liste blir lenger og lenger ... ;-)
Min òg! :-)
Jeg har for øvrig ikke lest de to du nevner (har dem liggende!) - men kan hittil i alle fall anbefale "Brevet til Stefan" og "Over de høye fjelle" - i tillegg altså til "Jomfru Lide".
Jeg har lest Klokken på Kalvskinnet og kan trygt anbefale den!
Har skrevet litt om den her.
Har flere av Kristian Kristiansen "på vent".
Lagt til ønskelisten! Full av forventing etter din entusiastiske omtale, Ellen. Takk og takk. Gleder meg, som annnelingua. Har ikke lest noe av forfatteren før.
Oj, denne må jeg få tak i - og lese (;-P) - skjønner jeg! Jeg har "Alv Erlingsson" liggende, den fikk jo panegyriske kritikk da den kom, og så kommer du og forteller om en bok nr. 2 som jeg ikke har hørt om, og som er enda bedre? Tusen takk, Ellen - jeg gleder meg!