Synes det er litt merkelig at dere overser de dialektiske forskjellene her, det kan vel ikke være latskap når noen blir "født inn i " en dialekt der kj-lyden ofte er fraværende?
Viser 3 svar.
Jeg sier da ikke at det er latskap...? Det er jo bare det at man tar etter dem rundt seg...språket endrer seg....det er jo ikke fordi man er lat. Blir vel på samme måte som færre og færre går runddt og sier "efter", for eksempel. Helt naturlig utvikling.
Jeg tror ikke det er latskap. Jeg tror det er komplekse grunner til dette fenomenet. Det eneste jeg har reagert på er at det skulle være samme fenomen som for 25 år siden da en del barn ikke hadde lært seg lyden ennå. Den gangen tror jeg det var nettopp fordi det er en av de vanskelige lydene og det derfor er noe av det siste man lærer seg. Mens nå for tida er det andre grunner også - som gir seg utslag i at mange heller vil uttale den annerledes. Men som sagt det er veldig sammensatt dette, noe av grunnen til at det begynner å bli en tendens til å droppe lyden, er selvfølgelig fordi den er av de vanskelige. Språket har en tendens til å utvikle seg mot det som er lettere.
Men hvilke dialekter mener du? I denne diskusjonen har det vel helt fra begynnelsen av vært nevnt at det gjelder spesielt dialekter på østlandet.
Både jengeno og MiaMaria har spesifisert at eksemplene de nevner er fra Oslo/Akershus ,og jeg er selv fra Lørenskog, så jeg tror det er trygt å anta at denne diskusjonen Om latskap omhandler dialekter som typisk har kj-lyden.