Veldig mange bøker blir filmatiserte og mange filmatiseringer er gode. Jeg kan ikke komme på at jeg noen gang har sett en film først og så lest boken. Ikke det at jeg er så voldsom prinsippfast, men synes det ødelegger for min egne bilder fordi noen andre allerede har laget dem for meg. Har selvfølgelig sett filmatiseringer hvor jeg ikke har lest bøkene, men da orker jeg ikke å sette i gang med boken etterpå.

Som motivasjon til å få barn/ ungdom til å lese bøker fungerer det å vise film først slik at de får lyst å lese videre. Om de ikke leser akkurat den filmatiserte boken er det kanskje flere i samme serie som ikke er filmatiserte. Lysten til å lese annet er da forhåpentligvis vekket.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 8 svar.

Ser aldri en film for så og lese boken i etterkant. Det motsatte skjer stadig vekk. Blir veldig glad når jeg hører at det skal lages film av en god bok.

Jeg elsket Dan Brown sin Da VinciKoden og Engler og Demoner. Fantastisk å se filmene etterpå. Samme kan sies om Drageløperen, Ringenes Herre og Stieg Larsson sin trilogi, samt mange mange flere. Ibsen sine skuespill, film om John Irving sine bøker +++

Jeg opplever som oftest at filmen er dårligere enn boken, men det ødelegger ikke historien for meg. Tvert imot nyter jeg filmen med den ekstra bakgrunnsinformasjonen jeg har fra boka.

Kan bare huske en film i farta som avviket så fra bokan at jeg ble irritert, Gutten som hadde svar på alt. Dette ødela faktiskt den gode bokopplevelsen min også, men det er det eneste eksemplet jeg kommer på.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er enig med deg. Boka først, så filmen. Selv om jeg har blitt skuffet over flere filmatiseringer, fortsetter jeg å se filmer basert på favortittbøkene mine. Har et håp om å oppleve samme stemingen en gang til.

Det har hendt at jeg har sett filmen først. Og en sjelden gang har jeg likt filmen bedre enn boka. Dette gjelder bla Briget Jones. Krimseriene Poirot og Inspector Morse fungerer også veldig bra på lerretet.

Ellers vil jeg anbefale alle å se filmatiseringen av Sofies Verden og Bare skyer beveger stjernene. To vellykkede filmatiseringer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er veldig glad i filmatisering av bøker jeg ikke har lyst å lese;)

Ellers, boka først, så filmen. Alltid.

Endel filmer har jeg blitt fryktelig skuffet over (feks. Da Vinci Koden. Filmen var dønn kjedelig i forhold til boka.)

Mens, Harry Potter er konge både i bokform og film.

2012 er en bok jeg avbrøt og valgte filmen. Tror jeg burde avbrutt filmen også. Sånn egentlig.

;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg må innrømme at jeg er veldig glad for at Ringenes herre er filmatisert. Ikke at jeg er så veldig begeistret, men følte at jeg var forpliktet til å få med den på den ene eller andre måten. Prøvde meg på første bok, men gav opp etter ca 100 sider.

Er enig med deg om at både bøkene og filmene om Harry Potter er konge :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis jeg har sett filmen først blir boka automatisk "ødelagt" fordi jeg ser filmen istede for min egen tolkning av det jeg leser. Dette ble veldig tydelig da jeg leste Stolthet og fordom etter jeg hadde sett filmen. Og når jeg ser filmen etter jeg har lest boka blir filmen litt kjedelig, jeg vet jo hva som kommer. Og ofte er ikke filmen slik jeg mener den burde være ;)

Jeg elsker både film og bøker. Men har funnet ut at jeg bør skille de to. Enten lese boka ELLER se filmen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er varierende i hva jeg foretrekker men ofte velger jeg i motsettning til mange filmen først. Dette fordi filmen ofte blir ødelagt av at jeg har lest boka. Men har jeg sett filmen påvirker det meg ikke i like stor grad og jeg nyter det uansett. Altså, jeg får glede av både boka og filmen.

Men jeg tror dette har mye med instilling å gjøre. Forhåpninger og forventninger man lager til filmen om man har lest boka først og motsatt. Hvis man instiller seg til å være åpen og bevist på at det er forskjellige medium med forskjellig funksjon kan man ofte få stor glede av begge deler.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, så absolutt...der er jeg prinsippfast: alltid boken før filmen. (Hvis jeg da i det hele tatt vil ødelegge bok-inntrykket med filmatiseringen). Men noen filmer har blitt ganske gode produksjoner av boken faktisk, her er noen (meget få og spredte) eksempler på det: Girl with a Pearl Earring, One Flew Over the Cuckoo's Nest, Tatt av kvinnen, Under Milk Wood, Wuthering Heights

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har dessverre sett mange filmatiseringer av bøker før jeg har lest bøkene, og da har opplevelsen min av boken etterpå vært omtrent utelukkende skuffende. Eksempler på dette er Fight Club og Breakfast at Tiffany's.

Og det motsatte: Harry Potter er et eksempel på bøker som slår filmatiseringene langt ned i støvlene. Og her leste jeg bøkene først. Jeg begynner å se et mønster. Selv om det er vanskelig å se for seg at jeg hadde foretrukket filmene over bøkene om jeg hadde sett dem først. Det kan jo bare være en enorm tilfeldighet at jeg har sett/lest den beste versjonen av noe først.

Men jeg tar ingen unødige sjanser, så nå leser jeg alltid bøkene først. Blir spennende å se hva jeg synes om The Road, som jeg sørget for å lese i god tid før filmatiseringen nådde det store lerretet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

HeidiElisabeth SveeStig TMarit HåverstadVannflaskeMorten MüllerJan-Olav SelforsHarald KPer Åge SerigstadHeidi BBPär J ThorssonIngunnJSilje HvalstadIngeborg GDaffy EnglundKirsten LundTorill RevheimsomniferumEgil StangelandAvaDanielConnieRufsetufsaNinaFarfalleIreneleserBjørg RistvedtHilde Merete GjessingCecilie69Anette SBjørn SturødHilde H HelsethJarmo LarsenLisbeth Kingsrud KvistenTone SundlandAlice NordliMarianne  SkageBeathe SolbergGro-Anita RoenKaramasov11