Noen som kan anbefale gode YA-bøker? Fortrinnsvis godt skrevet. Jeg falt ikke for Twilightbøkene, for å si det sånn.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 23 svar.

Hmmm. Om vi holder oss i sånn cirka samme gate som Hunger Games-serien (dystopi og apokalypse) har jeg følgende forslag: Ready Player One av Ernest Cline, Gone-serien av Michael Grant, Ashfall-serien av Mike Mullin, Beauty Queens av Libba Bray, Delirium-serien av Lauren Oliver og Matched-serien av Ally Condie. Sistnevnte mottar stadig skryt for vakker språkføring (i allefall på originalspråket). Ser at andre allerede har foreslått Divergent-serien av Veronica Roth, den er jo naturligvis et godt alternativ.

Det har seg forøvrig sånn at jeg er veldig glad i sjangeren, og har en laaang liste forslag til blant annet dystopiske YA-bøker på bloggen min, så hvis du er på jakt etter noe som ligner på Hunger Games, ville jeg ha tatt en titt der... :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å, herlig. Jeg liker lange lister, som jeg riktig kan snuse borti for å finne noe jeg liker. Tusen takk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg likte Scott Westerfields (?) trilogi Uglies, Pretties, Specials - det ble også en fjerde som het Extras, men den var veldig dårlig. Nå var ikke disse veeeldig godt skrevet, da, men de var ganske spennende.

Av eldre årgang vil jeg anbefale Susan E. Hinton, spesielt The Outsiders. Og Mary O'Haras bøker Flicka, Flickas sønn og Grønne gressganger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Spennende. Jeg kommer som sagt til å få en travel vår ... tusen takk og god søndag :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg tenker mer på moderne ting. Ikke at Bjørneboe ikke holder mål - han troner øverst på min liste over store forfattere. Sangen om den røde rubin husker jeg irriterte meg da jeg leste den i tenårene ... Bringsværd er flott. De andre har jeg ikke vært borti, så de skal jeg ta en titt på. Tusen takk! God søndagn :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

The Hunger Games-trilogien av Suzanne Collins blir min anbefaling til deg. Dystopisk sci-fi, flott heltinne i et fremtidig Amerika. De hadde en driv og flyt som gjorde dem bortimot umulige å legge fra seg. Noe av det beste jeg har lest i YA i det senere...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg burde selvsagt ha fortalt at disse bøkene er årsaken til at jeg etterlyser flere. Jeg tror jeg leste alle tre i løpet av en knapp uke ... og regner med at jeg sikkert kommer til å lese dem igjen om ikke så altfor lenge. Sånne gode bøker vil vi har mer av! God søndag :D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ok!! Ser den, følger med for å se hva du får av svar som jeg kan bruke som tips selv... Tror jeg brukte noe sånt som ei snau uke på dem selv også. Filmen av den første boka var tro mot fortellingen, så jeg var relativt fornøyd med den også. De valgte en kvinnelig skuespiller som passet beskrivelsen av henne (Katniss) veldig godt, og gudskjelov var hun ikke ei mager fille... Men Gale kunne de gjort mer utav.

Har du lest Robin Hobb? Hun driver og utgir femte trilogien fantasy nå og har også skrevet som Megan Lindholm. Veldig bra bøker, les dem på engelsk! Om du ikke har gjort det alt!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg så også filmen og syntes den var bra. Hun var troverdig i rollen - det avgjør ofte filmen for min del. Gale havnet litt i bakgrunne, ja. Jeg er veldig spent på de neste filmene. Robin Hobb har jeg ikke vært borti - skal ta en titt. :D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dersom du liker fantasy anbefaler jeg deg bøkene om skyggejegerne. Leste ut den første boken i serien i helgen, og den var utrolig bra! Leste den på norsk, Demonenes by, men den finnes også på engelsk med tittelen City of bones. De hadde ikke den engelske versjonen på biblioteket, for ellers hadde det nok blitt det på meg :)

Ellers liker jeg veldig godt "Before I die" av Jenny Downham og Før jeg faller av Lauren Oliver. : )

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oliver går igjen, så den er tydeligvis populær. City of Bones har jeg hørt om, og tittelen er jo spennende! Tusen takk. God søndag :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kan jeg være litt dum og spørre hva YA-bøker er for noe?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg måtte spørre selv på ett eller annet tidspunkt. YA betyr Young Adult, dvs slutten av tenårene/begynnelsen av tyveårene - tror jeg. Bøkene er ihvert fall ikke (egentlig) beregnet for barn. God helg :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takker!
Et veldig vidt begrep da......

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg lurer på det samme. Godt du tok ansvar og spurte :)

Edit: etter å ha tenkt litt til, kan det vere ei forkorting for young adults?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det stemmer at YA er en forkortelse for young adults. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg synes det er litt vanskeleg å vite kva bøker eg skal båse til YA kategorien, sidan eg har ein tendens til å tenkje på slike bøker som bøker med forholdsvis stor skrift og lite omfang, men dette er kanskje ein litt snever tanke.

La meg likevel prøve å kome med nokre eksempel på gode bøker som kanskje kan gå under denne kategorien.

Neil Gaimans Coraline og The Graveyard Book er gode eksempel på bøker som passar for lesarar i alle aldrar, og to av mine personlige favorittar. Odd and the Frost Giants av same forfattar var også ei god bok, men svakare enn dei andre.

Terry Pratchetts Discworldbøker er (stort sett) alltid ein vinnar. Heksene sin storyline er vel den som passar best for unge lesarar. Eg vil særleg trekke frem Maskerade. Bøkene om Tiffany Aching er vel klassifisert som YA, men dei har eg ikkje lese.

Lene Kaaberbøl har to gode ungdomsseriar: Skammarserien og Katriona-serien. Den første serien høyrte eg på lydbok, med Mari Maurstad som opplesar, og det var ein opplevelse (vi elskar nynorsk!).

Eg har lese to ungdomsseriar som eg har funne underhaldande; The saga of Darren Shan av Darren Shan, og The Wardstone Chronicles av Joseph Delaney.

Sirkelen av Mats Strandberg og Sara B. Elfgren synes eg var ein lovande start på ein ungdomsserie, men må nesten lese oppfølgjaren før eg kan gjere meg opp ei endeleg meining. Den var litt gjennomsiktig.

Phillip Pullmans trilogi His Dark Material, hugsa eg var ein vinnar i ungdomstida. Særleg den første boka.

Ja også må eg ikkje gløyme Garth Nix. The Old Kingdom serien også kjent som Abhorsen trilogien, hadde stort potensial, men akk og ve, den vart for kort. Uansett er den verdt å få med seg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Pratchett, Gaiman og Pullman er allerede favoritter. De andre har jeg ikke vært borti, så dette kommer nok til å bli en spennende lesevår, skjønner jeg. Tusen takk for flotte tips. God helg :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Leser du engelsk? I så fall vil jeg anbefale The Perks of being a Wallflower av Stephen Chbosky og The Fault in Our Stars av John Green. The Perks of Being a Wallflower er skrevet som brev, og kan av og til bære litt preg av det, men det er meningen.

Ellers anbefaler jeg Divergent av Veronica Roth, var for opptatt av handlingen da jeg leste denne til å legge så mye merke til skrivestil. Men jeg irriterte meg i alle fall ikke over at den var dårlig skrevet, så tror den må ha vært godt skrevet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leser engelsk, så det passer perfekt. Tusen takk, jeg skal ta en titt på alle tre. Når man ikke irriterer seg over språket, så er det som regel bra, ja. God helg :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tror eg er den eneste i verden som ikke likte The perks of being a wallflower noe særlig. Prøvde å like den, men fikk det ikke til.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

*jeg skal det stå, ikke eg. Snakker ikke nynorsk;) beklager den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

VannflaskeCamillaSynnøve H HoelCathrine PedersenHarald KlillianerHeidiDagfinn JakobsenKirsten LundAnniken BjørnesTove Obrestad WøienDolly DuckAnn ChristinRufsetufsaGretheFIngeborgKristine LouiseGodemineAgnesTone SundlandVibekejunieBerit B LieAnne Berit GrønbechTor Arne Dahlingar hPiippokattaHilde Merete GjessingSolveigVanja SolemdalStig TÅsmund ÅdnøyPär J ThorssonMorten JensenTore HalsaBenteJarmo LarsenFarfalleEli HagelundAndrea