Jeg er vokst opp på biblioteket og lurer derfor på hva andre leste da de var små.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 39 svar.

Ja, det spørsmålet var enkelt. Det første jeg tenkte var bøkene om Harry Potter. Før den tid slet jeg med å lese, og jeg hatet det! Julen da jeg var ca 10 år fikk jeg noen av de første bøkene i serien. Da ble jeg forhekset av bøkenes verden, og den magien har selvfølgelig ikke tatt slutt :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker har fra jeg var liten fascinert meg. Det begynte nok med Bobseybarna og frøken detektiv. Jeg vokste opp på et lite sted i nord, men skolen hadde en liten boksamling som ble flittig brukt, Den boken som gjorde sterkest inntrykk på meg som barn var Onkel Toms hytte. Jeg vet ikke hvor gammel jeg var da, men etter å ha lest ble jeg bevisst hvor urettferdig verden kan være!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg begynte med bildebøkene om to unger som gjorde ting for første gang. f.eks. første gang på sykehuset, første gang man får søsken.osv. Så var det ei and med i disse bøkene og så skulle man finne ut hvor mange ganger and var med på bildene. Hun var litt gjemt. Noen som husker disse bøkene?? Eg elsket nemlig disse bøkene<3. Jeg leste også kirkeboka jeg fikk som 4 åring i filler. Selv om jeg ikke likte så godt bøker som var realistisk så hadde jeg sans for både eventyrbøker og god natt historier bøker. Jeg vil påpeke at det ikke var eventyrbøker med de tradisjonelle eventyrene fra Asbjørnsen & Moe. Jeg elsket bøkene fra Anne Cath. Vestly og Thorbjørn Egner samt bøkene om To hus tett i tett. Når jeg ble eldre falt jeg for Katja bøkene til Ellinor Rafaelsen. I ungdommen fant jeg bøkene til Anne Karin Elstad og Arvesynd serien til Anne Lise Boge. Jeg likte også godt Elisabeth Bøkene av Hilda Stahl. Så husker jeg flere bøker som jeg likte. Men som jeg ikke husker hva heter. Irriterende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De første bøkene jeg husker er "Barnetimeboka" som ble utgitt av NRK hvert år. Synes å huske at lytterne kunne sende inn "bidrag" og være med å både skrive og levere tegninger. Tror det var organisert som en "stafett" som ble lest opp i "Barnetimen" og deretter utgitt som bok. Dette var nok før jeg lærte å lese selv. Så ble det "Bobseybarna", og "Frøken Detektiv"-serier. Enkeltbøker var det mange av innimellom, selv om jeg ikke husker så veldig mange. Men "barnebokhylla" mi inneholder mange av de bøkene jeg fikk som barn, og det er ikke så få ser jeg :-).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mamma leste mye for meg på sengekanten da jeg var liten. Spesielt godt husker jeg boken med fortellingene om teskjekjerringa. Den har jeg fortsatt stående i bokhyllen. Kanskje som et minne eller en påminnelse om hvor fint det faktisk var. Men til syvende og sist tror jeg ikke det bare var historiene som fanget meg i barneårene, men også selve lesestundene. For det er disse altfor korte øyeblikkene med hverdagsmagi som er "skyldige" i min bokappetitt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Helt enig i det du skriver mot slutten - også jeg ble fanget av de mange lesestundene. Min far leste for meg på sengen nesten hver kveld i flere år, og min lærer på barneskolen leste i alle matpauser gjennom en treårsperiode. Dette gav betydelig stimulans til egen leselyst.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leste veldig mye R.L. Stine og Betsy Haynes på slutten av barneskolen, før det igjen gikk det veldig mye i slike Leseløvebøker pluss diverse andre barnebøker. Leste også mye blader, som Donald og Bamse. På ungdomsskolen begynte jeg å lese Harry Potter på Engelsk i stedet for på Norsk, og har ikke sett meg tilbake etter det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Når jeg var liten leste mamma en del for meg. Og jeg hørte en del lydbøker. Ble lest og hørte alt fra Astrid Lindgren til Harry Potter. Dette fikk meg nok til å lese.

Jeg synes det var så spennende. I senere tid i ungdom har jeg lest blekkehjerte serien og jobbet litt på biblioteket og fikk låne mange kjekke bøker og fikk tips av de jeg jobbet med. Som gjorde at jeg leste.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg hadde dystleksi, adhd og konsentrasjonsproblemer da jeg var luten, så mamma løeste for meg. (knerten, Thorbjørn egner, astrid lindgren bøkene, hc andersen.. alt) Det jeg leste selv var tegneserier (elfquest, donal og sølvpilen) og da klarte man ikke å få kontakt med meg, men selv det var sjeldent, satt jo aldri rolig.

Klarte å lese ut min første bok da jeg var 17 år gammel (mamma var i skyene) det var Phenomena serien av Ruben elliassen for den yngere garden. Og fra den gikk jeg rett på Begrav mitt hjerte i wonded knee.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg husker jeg fikk Dyrene i Hakkebakkeskogen i julegave av tante og onkel, både bok og på lydkassett, da jeg var 6 år. Elsket den! Er den jeg husker best fra da jeg var liten. Ellers husker jeg Ruffen. Jeg ble aldri lest for, så det er kun disse to jeg husker. Hvis jeg selv hadde fått barn skulle jeg lest for de hver dag (hvis de hadde ønsket det selvsagt) :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Foreldrene mine startet tidlig med å lese for meg. Til å begynne med var det enkle bøker som Her bor jeg, Musevisa (ja, den ble gitt ut som bok) og Donald. Senere ble det bøker av Alf Prøysen, Torbjørn Egner, Gulltopp, Frøken Detektiv og Bobseybarna og mange, mange flere. Jeg gikk tidlig over til å lese "voksenlitteratur", men kan til dags dato kose meg med barne- og ungdomsbøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Først var det Donald-blader, deretter Asterix, Tintin og Lucky Luke. Etter at moren min begynte å ta meg med på biblioteket, ble det Hedenoldbarna, Astrid Lindgren og Roald Dahl, og da jeg fikk mitt eget lånekort, ble det Lemony Snicket, J. K. Rowling, C. S. Lewis, J. R. R. Tolkien og alle slags bøker om greske myter, Robin Hood og Kong Arthur.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Til å begynne med Bobseybarna og Hardyguttene. Så fikk jeg lånekort på biblioteket og oppdaget bla. Alexandriabøkene til Jon Bing samt noe "voksen" sci-fi som hadde forvillet seg gjennom nåløyet på skolebiblioteket. Når de da bygde nytt bibliotek her i kommunen, med voksen og barneavdeling i samme bygg og egen sci-fi hylle, var veien videre i grunnen staket opp:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bobseybarna og Frøken detektivbøkene stod høyt i kurs hos meg da jeg var mindre. Etter hvert som årene gikk så meldte jeg meg inn i TL klubben og Pennyklubben og, men det var TL klubbens bøker, og da spesielt Barnevaktbøkene jeg var mest hekta på. Men da jeg var sånn bittelita og akkurat hadde begynt å lese, så var faktisk Barnebiblene jeg hadde favorittene mine. Hadde to stykker av dem, og de leste jeg om og om igjen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leste også mye i barndommen, i likhet med mange andre her. Særlig var lesing en fellesaktivitet når jeg og min tre måneder yngre fetter møttes, noe som kanskje var en helg i måneden. Da gikk det først i Bobsey-barna, og siden i Hardy-guttene i mange år. Jeg har vel fremdeles et sekstitalls Hardy-guttene bøker liggende på loftet i mitt barndomshjem.

Tegneserier var også kult. Først Donald, siden Tempo, et fotballblad som het Buster, og ikke minst Fantomet og Tarzan. De tre siste hadde også klubber jeg var medlem av.

Tidlig i tenåra var jeg vel igjennom alt Jules Verne har skrevet, og det samme med Robert L. Stevenson og Alexandre Dumas. En serie som het ”Biografien om…” ble også mye lest, og var nyttig som grunnlag for stilskriving. Mye god allmennkunnskap i de bøkene.

Oops, GGG-bøkene holdt jeg visst på å glemme (Gyldendals gode guttebøker). Og indianerbøkene til Edward S. Ellis og James Fenimore Cooper.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Som liten var jeg medlem av Donald Ducks bokklubb, Bokklubbens Barn og Pennyklubben, i tur og orden.
Fra førstnevnte elsket jeg Herr Padde og vennene hans, Askepott og Oksen Ferdinand. Jeg har prøvd å overføre besettelsen til mine egne barn når det gjelder Herr Padde (Osken Ferdinand er dessverre blitt sporløst borte), men uten hell.
Hjemme hadde vi hester og jeg leste derfor alle hestebøker jeg kunne komme over. Særlig bra var det hvis det i tillegg handlet om noe svært sørgelig, som i Lurlene McDaniels Den siste sommeren, som handlet om en hiv-positiv jente som reiste til en hesteranch i Vesten. I tillegg elsket jeg bøkene om Stallgjengen av Bonnie Bryant, Britta og Silver av Lisbeth Pahnke og veddeløpsserien av Joanna Campbell (kan ikke tro at jeg fortsatt husker forfatternavnene!).
Andre titler jeg husker godt:
- Frøken Detektiv/Detektiv Nancy Drew
- Pippi, Emil, Bakkebygrenda, Ronja Røverdatter... egentlig alt av Astrid Lindgren
- En bok som kanskje het onkel Osvald... Noen som kan hjelpe meg å finne denne? Lurer på om det var flere bøker, hvorav en het "Onkel Osvald spring naken heim til jul". Jeg tror de var skrevet på nynorsk, og hovedpersonens onkel Osvald var en ganske usympatisk kar, egentlig, som jobbet i det militære og åt en slags saueost kalt "dau sau".
- Per Knutsens Utpå vestfjorden seiler mi skute
- Mannen med arret/Adrians hemmelighet av Kari Vinje
- Sofie og Katrine av Grete Haagensrud
- Inger Johanne av Dikken Zwilgmeyer
- Bøkene om Sigurd Drakedreper og Ravnejenta
- Donald Duck-tegneserier! Må ikke glemmes.
- Den vesle vampyren
- Ellinor Rafaelsens bøker om Katja
- Guro, Aurora og mormor-bøkene av Anne-Cath Vestly
- Alt av Roald Dahl og Evi Bøgenes
- Fryktelige folkeeventyr på lydbok
- Jon Odd og Jon Bjarne
- Anne fra Bjørkely
- Maria Gripes bøker
- Barnebøkene til Ebba Haslund og Unni Lindell
- Husker også at Jentene gjør opprør av Frøydis Guldahl gjorde et så pass uutslettelig inntrykk at jeg siden skulle skrive oppgave om feminisme på universitetet.
Det blir for mye å nevne alt...
Jeg leste nok 80 % av alle bøkene på skolebiblioteket.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vokste opp med Den vesle vampyren bøkene, TL - bøker, Nancy Drew, Bobseybarna, og en bokserie jeg ble temmelig hekta på, nemlig Grøsserne av R.L Stine.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kommer på flere og flere jo lenger denne tråden blir. Grøsserne og den vesle vampyren likte jeg og. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Var så hekta på begge de to bokseriene. Har alltid lest, men fikk økt leseglede takket være de bøkene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hadde glemt begge to jeg, men nå som jeg ble minnet på de(tusen takk), så tror jeg jammen jeg skal prøve å lese de med barna mine og. De var jo fantastiske! Merker jo at ungene blir glade i bøker jeg nyter å lese, naturlig nok. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det syns jeg du skal gjøre for det er veldig tidløse bøker så barna dine kommer garantert til å like bøkene hvis de har sansen for grøss og spenning kombinert med humor:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Akkurat de samme bøkene leste jeg og, men jeg leste også "skyggeserien" av Maria Gripe, 5-serien av Enid :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har hørt mye om Skyggeserien, men den oppdaget jeg aldri da jeg var lita selv om jeg leste bestandig og mye variert. Men man blir aldri for voksen til å lese barne/ungdomsbøker. Så det er aldri for sent:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det gikk mye i bøkene til Astrid Lindgren og Anne Cath Vestly. De fleste av disse ble lånt på biblioteket. I tillegg de ukentlige utgavene av Donald Duck. På barneskolen brukte vi bl.a Thorbjørn Egners lesebøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dickens, noen av dem var nok forkortete barneutgaver, og jeg vil absolutt nevne "Illustrerte klassikere" som en stimulans til å lese videre. Dessuten et faktablad for ungdom som het "Verden og Vi" er det noen som husker det? Mye av min allmennkunnskap stammer derfra. Videre Frøken Detektiv, Evi Bøgenæs, Jules Verne, Æsops fabler, det er sannelig en ganske broget forsamling. Egners lesebøker var også stimulerende. Jeg tror jeg kommer til å huske på flere ved å lese andre innlegg her inne. Disse bøkene er selvfølgelig ikke med i boksamlingen min, det er umulig å få med alt man har lest.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har nevnt det her før i en annen tråd, men den første opplevelsen jeg husker var lydkassetter, Norske folkeeventyr med den fantastiske oppleseren Jens Bolling.
Ellers var Den lille vampyren-serien og Fem-serien populær hos søsteren min og meg, Det lille huset på prærien lånte både venninnen min og jeg på biblioteket.
Da jeg ble litt eldre var Grøsser-serien og TL-bøker det mest populære.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Leste det meste - vi fikk bøker til jul og bursdager, og de ble lest mange, mange ganger. Så fikk vi Donald hver uke, og jeg fikk et blad som het Disneyland som var for mindre barn. Bestemoren min abbonerte på Kom og Se til meg, et religiøst misjonsblad som handlet fryktelig mye om Madagaskar, og så fikk jeg Norsk Barneblad som var på nynorsk, med mange spennende historier, blant annet føljetongen om den foreldreløse Johnny Neptune....
Lånte Frøken Detektiv av nabojenta, og broren hennes hadde bladet Tempo, med en blanding av morsomme og uforståelige (Blueberry? og Asterix) historier. Da jeg begynte på skolen, fikk jeg låne bøker på skolebiblioteket, til min store glede! Husker hvor fantastisk det var å komme hjem med tre lånebøker i sekken :) Ellers hadde vi Mitt Skattkammer, og mamma leste for oss hver kveld, også etter at vi ble store nok til å lese selv. Ja, og så ble jeg stor nok til å skjønne Asterix, og jeg sparte selv til bøker. Leste Frank Yerby som jeg fant på folkebiblioteket (åpent to timer hver fredag), helt til moren min leste dem. Og Romantikk som jeg gjemte, for det var for virkelighetsfjernt, mente mamma.
Mye av bøkene på skolebiblioteket var gamle, og foregikk ofte i bymiljøer, ganske eksotisk...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Lærte å lese med Donald-blader fra treårsalderen... Senere husker jeg at jeg fikk mye fra onkelen min, som jobbet ei stund på et budbillager - da ble det guttete historier om Lucky Luke, Sølvpilen, Tarzan og ett og annet Fantomet... Mormor hadde et par bøker jeg leste mange ganger om de uskikkelige tvillingene Jon-Odd og Jon-Bjarne. Husker Mitt Skattkammer fra barndommen selv, eksemplarene hjemme er rikt illistrert og fargelagt av tre generasjoner barn... hehe

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og Bobsy-barna! Jeg elsket de bøkene! Og Detektiv Nancy Drew(uttalt rett frem som det skrives, det er viktig, haha...) Det var en annen serie med å løse mysterier jeg leste og, men de husker jeg ikke hva heter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Då eg var lita, gjekk det mykje i barnebøkene til Anne-Cath. Vestly, Astrid Lindgren, Torbjørn Egner og Alf Prøysen. Heidi av Johanna Spyri hugsar eg at eg las eg mange gonger. Det same var tilfelle med Onkel Toms hytte. Då eg vart litt eldre, likte eg godt serien om Ina av Annik Saxegaard. Dessutan vart det ein del seriespenning frå Stratemeyer-syndikatet; dvs. Bobseybarna, Frøken Detektiv og Hardyguttene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Anne-Cath. Vestly, Astrid Lindgren og Bobsey-Barna, Egner og hestebøker... Brødrene Løvehjerte er til dags dato den beste barneboka, etter mitt syn. Andre ting som gjorde inntrykk var Stevensons Skatten på Sjørøverøya og Jean Craighead George's Ensom blant ulver. Og hvilken jentunge har vel ikke grått over Black Beauty? Fant en sliten utgave på et bruktbokmarked i England i voksen alder, og er veldig glad i den... I forpermen har den navnetrekket til ei jente som sikkert har lest den tusen ganger...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du nevner tre av mine yndlingsbøker fra barndommen - Ensom blant ulver, Skatten på Sjørøverøya og Silkesvarten!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bobsey- barna, ja. Dei hadde eg heilt gløymt. Las mange av dei, og sjølvsagt Nancy Drew! Dei alle første 'krimbøkene' eg las var historien om Gulltopp. Andre som hugsar dei?
Ei anna bok eg las om og om igjen var 'Syv små australiere' av Ethel Turner. Denne boka kan framleis få fram tårene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, husker Gulltopp, men hun ble oppdaget først da jeg var litt for stor, og Bobsey-barna var der først... Arvet en bunke av dem etter min tante da jeg var 6 år, dermed var det gjort! Gulltopp leste jeg én av først flere år senere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det spørs litt hva du mener med liten. Bøkene man likte å bli lest for som dermed gjorde at man fortsatte å lese selv, eller de første bøkene man leste selv?

Jeg er omtrent oppvokst på biblioteket! Som liten likte jeg mye forskjellig, men de jeg husker best var, som fler her nevner, Anne-Cath. Vestly, Astrid Lindgren og lignende. Var glad i serier allerede da slik at man ble godt kjent med personene i bøkene.
Da jeg begynte å lese selv var det veldig mye detektivbøker ala Nancy Drew osv. Leste også det meste av leseløvebøkene. Litt etter det igjen gikk det mye i bøker fra tl-klubben og pennyklubben.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leste MYE. Blant de bøkene som virkelig gjorde inntrykk og som slukte meg inn i sitt univers (jeg elsket det!) var Fem-serien, Anne fra Bjørkely, alt av Maria Gripe, eventyrene til H.C.Andersen, Narnia, Huset på prærien, Heidi av Johanna Spyri og ikke minst alle de tidløse klassikerne som Skatten på sjørøverøya, Den flygende hollender, Tiggerprinsen, Den siste mohikaner, Robinson Crouse, Greven av Monte Cristo, Tom Sawyer, Kong Salomos miner osv.

Følelsen av å gå hjem fra skolen med en ny, spennende bok i sekken som lå og brant etter å bli lest og å være ferdig med alle leksene på ukeplanen...! Fantes ikke noe bedre. Den som var barn igjen.. :) Hvert fall noen ganger!:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Aller første boka jeg leste selv var Lotta i Bråkmakergata, den var ganske så slitt etterhvert. Den boka jeg husker best, og som jeg leste mest deretter var Vigdis Hjorts bok "Anne og Jørgen =sant"

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg hugsar ikkje kva eg las som heilt liten men eg har mange gode minner knytt til mellom anna Astrid Lindgren, Roald Dahl, Anne Cath Vestlye. I tillegg hugsar eg at Evi Bøgenæs sine bøker var veldig populære i 10-12 års alderen. Og så har eg framleis eit nært forhold til Den løyndomsfulle hagen, Lille Lord Fauntleroy, Frendelaus og ikkje minst Anne fra Bjørkely!
Mi faste laurdagsrutine i mange år var å gå på biblioteket, låne mange bøker, handle lørdagsgodt og så rett heim for å lese :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Haha det er som å høre en beskrivelse av mine egne barndomsminner i bøkenes verden!:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

MartinMorten BolstadJan-Olav SelforsHeidiEllen E. MartolIngeborg GHarald KPiippokattaLeseaaseTonje SivertsenJakob SæthreGro-Anita RoenKirsten LundAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnne Berit GrønbechStig THanne Kvernmo RyeAndreas HesselbergToveBjørn SturødCathrine PedersenLogikaKaramasov11Agnete M. HafskjoldAkima MontgomeryTine SundalalpakkaAnniken LHeidi BHilde VrangsagenBeathe SolbergAnn ChristinSilje-Vera Wiik ValeHilde H HelsethBente NogvaKari FredriksenFindusHanne Cathrine AasMonica CarlsenSynnøve H Hoel