Vel, det er litt vanskelig å forklare nøyaktig hva jeg tenker om litteraturpriser for det blander seg litt inn i noen andre ting. (Men gjør ikke alt det?)
Det er jo bare noen veldig få som kan få disse prisene, og de som gir dem kan jo ikke lese igjennom alt. Det betyr ikke nødvendigvis at de som ikke har blitt tildelt priser ikke er like gode. Det betyr bare at etter de kriteriene som er satt opp, og etter den opplevelsen noen personer har hatt, så skiller disse bøkene seg ut fra hva de har sett. Selvsagt spiller personlig smak en rolle i alt, men i det store og det hele er vi vel også til en viss grad like også, og selv om jeg ikke alltid synes bøkene som har fått den ene eller andre prisen nødvendigvis er en av de beste bøkene jeg har lest er det sjeldent at jeg ikke finner noe bra ved dem.

Forskjellige priser legger vekt på forskjellige ting. Endel gir ut stipend eller belønning med prisen, noe som kan komme godt med for en forfatter med begrenset populæritet og oppmerksomhet så langt, så det er jo absolutt et gode. Noen priser, som Arks barnebokpris, blir stemt frem av målpublikummet. Tingen er jo den at alle, eller de fleste, priser ekskluderer eller inkluderer noen ved kriterier. Det fins nesten ikke priser å oppdrive som kan gis til en hvilken som helst slags bok. Noen fremmer for eksempel nynorsk litteratur, eller bøker satt i det ene eller andre landskapet, noen fokuserer på litteratur som henvender seg til en bestemt aldersgruppe, eller takler et spesielt tema, eller en kombinasjon av disse tingene! Altså er det så mange bøker som rett og slett ikke har kriteriene til å havne på ei nominasjonsliste at de må være et mesterverk for å konkurrere om en av de få åpne prisene. Noen priser, som Brage-prisen, har flere kategorier.

Det er så absolutt greit å være skeptisk til både priser, reklame og popularitet, men det er de som tar det til det ekstreme og av prinsipp nekter å røre noe hvis det dukker opp på ei toppliste av noe slag, og blir ikke det egentlig litt småarrogant? For all del, jeg vet om de som gjør dette, ikke fordi de mener alt som er populært må være av dårlig kvalitet, men fordi det tvinger dem til å rote rundt i hyller og steder der man kan komme over hva som helst, og det er spennende! Det virker bare litt sært iblant å mene at om andre liker det må det være dårlig. Heldigvis finnes det ikke for mange av disse! Så jeg har rotet meg litt bort her, men i bunn og grunn tror jeg priser er en positiv ting, selv om man ikke av den grunn skal gå utelukkende for bøker som er tildelt dem. Og jeg tror forsåvidt også det er godt mulig å finne en pris som passer sin smak.
Her skal det være mulig å klikke seg inn og lese litt om hva de forskjellige prisene blir gitt for uten å måtte søke for mye: Wikipedia: Liste over litteraturpriser.

Det er flott at det er så uhyre mange bøker der ute, men samtidig irriterer det meg at det er bøker jeg sannsynligvis ville elsket, men som jeg aldri kommer til å snuble over. Da er det en trøst at sider som bokelskere kan hjelpe en å finne frem til en del av dem.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Takk for link! Her var det mye interessant :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for et grundig og gjennomtenkt svar, det virker som du har tenkt litt på dette og funnet en middelvei. Jeg er nok en av de som har lett for å være litt trassig, bøker som får mye publisitet eller priser har jeg en tendens til å holde meg unna. Det er ikke ett valg jeg har tatt, det er nok bare min medfødte trass som gjør utslag.
Jeg har alltid tenkt at de som av prinsipp kun leser klassikere og prismottakere går glipp av mange bra og mer ukjente bøker, men det samme gjelder selvfølgelig den motsatte tankegangen og.

Så mange priser, er det rart jeg blir forvirret :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Litt trass er bra til tider, det óg. En del tror jeg kommer fra den veldige medieomtalen, eller i blant ekstremt positive omtalen som kommer rundt noen bøker. Noen har erfaring med å bli skuffet fordi de da forventet mer, de vet kanskje ikke helt hva, det kan hende boka er helt grei, bare mer. Som en slags superbok. Og noen tror jeg bare har en godt innebygd brems når det gjelder sånne ting. Det er jo til å bli litt skeptisk av når det virker som om ingen har noe kritisk å si. Man må bare huske at alle prisvinnerne var jo ukjente til de ble kjente.
Og det er en utrolig mengde med priser. Kanskje ikke sett i forhold til antall bøker, men selv en person som holdt seg til kun vinnerbøker av norske priser ville hatt problemer med å følge med. Men det hadde sikkert vært et morsomt prosjekt for noen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Cathrine PedersenMarit HåverstadBjørn SturødEli Svendsen Heie HaugerudPer Åge SerigstadEmil ChristiansenKirsten LundTine VictoriaNinaPer LundHeidiGeir SundetLars Johann MiljeMaikenElin FjellheimAnn-ElinReidun SvensliAneHarald KAmanda AIna Elisabeth Bøgh VigreBerit RJennyMartinKjell F TislevollBjørg L.siljehusmorMorten JensenPiippokattaSigrid Blytt TøsdalAstrid Terese Bjorland SkjeggerudEgil StangelandVigdis VoldBjørg RistvedtHilde H HelsethLene AndresenLailaTanteMamieGro Anita MyrvangTine Sundal