Mine tanker har alltid vært at litteraturpriser er overvurdert, men skal jeg være ærlig så tror jeg faktisk aldri jeg har lest noen bøker som har fått en "høytstående" litteraturpris. I det siste har jeg derfor tenkt at jeg burde lese noen før jeg gjør meg opp en mening. Det er jo mulig at jeg har rett, men det kan også hende at jeg går glipp av noen virkelig gode bøker.

Det finnes et hav av litteraturpriser der ute og for en som aldri har brydd seg om priser er det mye å velge i. Jeg aner ikke hva de forskjellige prisene betyr, hvordan bøkene velges ut eller hvem det er verdt å bruke tiden på.

Hva tenker du om litteraturpriser?
Har du funnet noen som passer eller ikke passer din smak?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 9 svar.

Først vil jeg gi deg kred for å dra i gang mange interessante diskusjoner.

For oss som en henfalne til krim er det en del egne priser å følge med på. I Norge er det Rivertonprisen til forrige års beste krimroman som er høydepunktet. Tilsvarende finnes Glassnøkkelen for beste nordiske krim. Og i England deler Crime Writers Assocation en hel del kniver (Daggars) i ulike kategorier, med The Gold Daggar som den høyest hengende.

Det finnes mange flere, men dette er de jeg har fulgt mest med på.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk :-)
Krim har jeg lest en del av, men det kan se ut som jeg har en egen evne til ubevisst å skygge unna prisvinnere, har kun lest 1-2 av disse. Skal kikke etter noen av disse når jeg er på leting etter flere bøker.

Ser at Andre Bjerke har fått Riverton ærespris så det er jo ett godt tegn.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har alltid sett på Nobelprisen i litteratur som et kvalitetsstempel. Det samme med Nordisk Råds litteraturpris. Ved Nobelprisen er vel en åpenbar svakhet at den i gjennom historien har sett mye til vestlig litteratur, med flere unntak, og at forfattere ofte har publisert mye og blitt gamle før de får prisen. Det betyr jo at unge forfattere som skrev noen få knallgode bøker ikke oppdages og at verden kanskje blir for liten. Nobelprisen er vel traust. Da er vel Nordisk Råds pris, ihvertfall innemellom, litt sprekere.

Av de jeg har lest er Sofi Oksanen en ung god forfatter jeg oppdaget igjennom NRLP. Av de trauste er Coetzee viktig for meg. En i samme gate, men med en mer handlingsdrevet historie enn flere av Coetzees bøker (med unntak av Vanære) er Clezio med boken Gullfisken. Den mener jeg er god og den forteller noe viktig om det å være immigrant i
Europa. Toni Morrison har jeg lest flere gode bøker av. De beste tror jeg fortsatt jeg har til gode. Sangen om Salamon skal være en av dem. Glemte først Naguib Mahfouz i fra Egypt. Legger til hans slektskrønike: Kairotriologien. Litt seig, men den gir en god historie og kunnskap om Egypt. Ønsker du å begynne med noe som ikke er så langt er Middaq-smuget av samme forfatter et tips.

Det var det jeg kom på nå. Lykke til!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Takk, det var akkurat sånne tips jeg var ute etter. Man må begynne ett sted så jeg skal notere meg både prisene og enkeltforfattere/bøker. Bøker fra andre kulturer og land er alltid interessant så de skal jeg se nærmere på.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min favoritt blant prislønnede (ikke at jeg har lest så veldig mange... har ikke funnet så mange verdt å lese/ prioritere) er Per Pettersons Ut og stjæle hester. Den er sterk, språklig presis og blir et maleri av en historie.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vel, det er litt vanskelig å forklare nøyaktig hva jeg tenker om litteraturpriser for det blander seg litt inn i noen andre ting. (Men gjør ikke alt det?)
Det er jo bare noen veldig få som kan få disse prisene, og de som gir dem kan jo ikke lese igjennom alt. Det betyr ikke nødvendigvis at de som ikke har blitt tildelt priser ikke er like gode. Det betyr bare at etter de kriteriene som er satt opp, og etter den opplevelsen noen personer har hatt, så skiller disse bøkene seg ut fra hva de har sett. Selvsagt spiller personlig smak en rolle i alt, men i det store og det hele er vi vel også til en viss grad like også, og selv om jeg ikke alltid synes bøkene som har fått den ene eller andre prisen nødvendigvis er en av de beste bøkene jeg har lest er det sjeldent at jeg ikke finner noe bra ved dem.

Forskjellige priser legger vekt på forskjellige ting. Endel gir ut stipend eller belønning med prisen, noe som kan komme godt med for en forfatter med begrenset populæritet og oppmerksomhet så langt, så det er jo absolutt et gode. Noen priser, som Arks barnebokpris, blir stemt frem av målpublikummet. Tingen er jo den at alle, eller de fleste, priser ekskluderer eller inkluderer noen ved kriterier. Det fins nesten ikke priser å oppdrive som kan gis til en hvilken som helst slags bok. Noen fremmer for eksempel nynorsk litteratur, eller bøker satt i det ene eller andre landskapet, noen fokuserer på litteratur som henvender seg til en bestemt aldersgruppe, eller takler et spesielt tema, eller en kombinasjon av disse tingene! Altså er det så mange bøker som rett og slett ikke har kriteriene til å havne på ei nominasjonsliste at de må være et mesterverk for å konkurrere om en av de få åpne prisene. Noen priser, som Brage-prisen, har flere kategorier.

Det er så absolutt greit å være skeptisk til både priser, reklame og popularitet, men det er de som tar det til det ekstreme og av prinsipp nekter å røre noe hvis det dukker opp på ei toppliste av noe slag, og blir ikke det egentlig litt småarrogant? For all del, jeg vet om de som gjør dette, ikke fordi de mener alt som er populært må være av dårlig kvalitet, men fordi det tvinger dem til å rote rundt i hyller og steder der man kan komme over hva som helst, og det er spennende! Det virker bare litt sært iblant å mene at om andre liker det må det være dårlig. Heldigvis finnes det ikke for mange av disse! Så jeg har rotet meg litt bort her, men i bunn og grunn tror jeg priser er en positiv ting, selv om man ikke av den grunn skal gå utelukkende for bøker som er tildelt dem. Og jeg tror forsåvidt også det er godt mulig å finne en pris som passer sin smak.
Her skal det være mulig å klikke seg inn og lese litt om hva de forskjellige prisene blir gitt for uten å måtte søke for mye: Wikipedia: Liste over litteraturpriser.

Det er flott at det er så uhyre mange bøker der ute, men samtidig irriterer det meg at det er bøker jeg sannsynligvis ville elsket, men som jeg aldri kommer til å snuble over. Da er det en trøst at sider som bokelskere kan hjelpe en å finne frem til en del av dem.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Takk for link! Her var det mye interessant :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for et grundig og gjennomtenkt svar, det virker som du har tenkt litt på dette og funnet en middelvei. Jeg er nok en av de som har lett for å være litt trassig, bøker som får mye publisitet eller priser har jeg en tendens til å holde meg unna. Det er ikke ett valg jeg har tatt, det er nok bare min medfødte trass som gjør utslag.
Jeg har alltid tenkt at de som av prinsipp kun leser klassikere og prismottakere går glipp av mange bra og mer ukjente bøker, men det samme gjelder selvfølgelig den motsatte tankegangen og.

Så mange priser, er det rart jeg blir forvirret :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Litt trass er bra til tider, det óg. En del tror jeg kommer fra den veldige medieomtalen, eller i blant ekstremt positive omtalen som kommer rundt noen bøker. Noen har erfaring med å bli skuffet fordi de da forventet mer, de vet kanskje ikke helt hva, det kan hende boka er helt grei, bare mer. Som en slags superbok. Og noen tror jeg bare har en godt innebygd brems når det gjelder sånne ting. Det er jo til å bli litt skeptisk av når det virker som om ingen har noe kritisk å si. Man må bare huske at alle prisvinnerne var jo ukjente til de ble kjente.
Og det er en utrolig mengde med priser. Kanskje ikke sett i forhold til antall bøker, men selv en person som holdt seg til kun vinnerbøker av norske priser ville hatt problemer med å følge med. Men det hadde sikkert vært et morsomt prosjekt for noen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Cathrine PedersenMarit HåverstadBjørn SturødEli Svendsen Heie HaugerudPer Åge SerigstadEmil ChristiansenKirsten LundTine VictoriaNinaPer LundHeidiGeir SundetLars Johann MiljeMaikenElin FjellheimAnn-ElinReidun SvensliAneHarald KAmanda AIna Elisabeth Bøgh VigreBerit RJennyMartinKjell F TislevollBjørg L.siljehusmorMorten JensenPiippokattaSigrid Blytt TøsdalAstrid Terese Bjorland SkjeggerudEgil StangelandVigdis VoldBjørg RistvedtHilde H HelsethLene AndresenLailaTanteMamieGro Anita MyrvangTine Sundal