Det er mange her som leser biografier ser jeg, men jeg lurer på hvorfor dere velger akkurat den biografien. Lurer også på om en biografi har endret synet deres enten positivt eller negativt om personen.
Jeg har f.eks. alltid syntes at bildene til Edvard Munch har vært merkelige. Jeg har rett og slett ikke forstått bildene hans. Etter at jet leste to biografier om Edvard Munch endret mitt syn seg helt på hans malerier. Nå forstår jeg bildene og jeg elsker dem.
Har dere lignende historier?
Viser 9 svar.
Jeg leste biografien om Halldis Moren Vesaas ( "Å vera i livet", jeg har kommentert den). Liker ikke diktene så godt etterpå. Men kanskje jeg etter hvert klarer å se nye ting i dem på basis av det jeg leste? Selvbiografien til Tove Janson "Billedhuggerens datter" satte jeg pris på, og da jeg etterpå leste en annen biografi om Janson, syntes jeg det bare ga mer bredde. Noen som skriver biografier henger seg mye opp i trivielle detaljer som egentlig passer bedre som anekdoter i den portrettertes fødselsdagsselskap blant nære venner. Det gjelder vel å finne det som har litt relvans for det vedkommede er kjent for?
Det er en annen biografi jeg vil trekke frem som en favoritt. Historien til Ayaan Hirsi Ali som heter Mitt Liv, Min frihet er historien til en muslimsk kvinne møte med Vesten.
Ayaan Hirsi Ali skildrer oppveksten i Somalia der gutter og jenter blir forskjellsbehandlet. Hirsi Ali skriver om sine opprørske tanker og kritiske holdninger iforhold til undertrykkelse og det å være jente/kvinne i Somalia.
Boken var lærerik og gjorde stor inntrykk på meg.
Enig med deg om boka til Ayaan Hirsi Ali; den boka gjorde også veldig stort inntrykk på meg.
En annen bok som også har gjort stort inntrykk er "Ørkenblomsten" av av Waris Dirie og Cathleen Miller, om Waris Diries liv. Hun kom også fra Somalia.
Ellers har vi jo også historien til Amal Aden, også fra Somalia, og hennes to bøker: "Se oss!" og "Min drøm om frihet".
En annen biografi som også har gjort sterkt inntrykk er "Min føydale herre" av Tehmina Durrani og William Hoffer, som handler om Tehmina Durranis liv, og om Pakistan.
Jeg leser nok mest forfatterbiografier, og da er det gjerne for å få en utvidet forståelse av forfatterskapet. Men de fleste jeg har lest om, har jo levd sine liv i andre tider, og da setter jeg nesten like stor pris på det innblikket biografiene også gir meg i andre tidsepoker, - veldig lærerikt!
Av nyere selvbiografier må jeg nevne "Et annet liv" av P.O. Enquist som en stor opplevelse! Den ga meg ny forståelse for mange av hans bøker og førte til at jeg måtte lese "Kaptein Nemos bibliotek" omigjen!
I biografien til Arnhild Lauveng som heter "I morgen var jeg alltid en løve" lærte jeg mye. Boka ble anbefalt i en lesering.
Arnhild var i 10 år innlagt som schizofren og var psykotisk og selvdestruktiv. I dag jobber hun som psykolog og gjennom denne ærlige boka forteller hun om hennes kamp for å bli frisk. Ikke minst viser hun oss en verden med vrangforestillinger og hallusinasjoner.
Hun skriver og uttaler seg både som pasient og som fagperson.
Faktisk en bra bok som jeg kan anbefale.
Denne har jeg lest om; skal bestille den på biblioteket. Vi har godt av å lese slike historier i blant!
Helt enig. Selv om jeg liker gode bøker med godt språk og spennende historier så liker jeg også å lære, skaffe meg kunnskap og forståelse :-)
Jeg ble kjent med Olav H. Hauge via en venn og fikk lyst å bli bedre kjent med forfatteren, - og mennesket Hauge! Ja, jeg fikk en helt ny og bredere forståelse, - av både mennesket og diktene hans, etter biografien av K.O. Åmås. Jeg kommer nok ikke til å lese andre biografier om samme forfatter, - tror jeg er "redd" for å ødelegge vårt gode forhold...
Biografier av og om ulike politikere synes jeg er interessante, - ikke minst dersom de har skrevet biografiene selv! Ellers er jeg glad i biografier om forfattere jeg har lest mye av.
Jeg velger nok å lese biografier av og om mennesker som har fanget min intresserer og som jeg har et positivt inntrykk av fra før av og som jeg ønsker å vite noe mer om. Det er også lysten til å bli mer kjent med personen og livet de har vært en del av som gjør at jeg velger akkurat den biografien.
Jeg har fått et mer positivt syn av personen etter lest biografi, fått et mer nyansert bilde og fått svar på en del ting, altså fått et mer "helhetlig" bilde av personen.