Besteforeldrene til til en venn av meg vurderer å kjøpe lesebrett, noen som har noe å anbefale?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Hva vil de lese?
- Norsk? Engelsk?
- Bøker? Blader?
- skal de sufre på internett? Kunne kjøpe bøkene direkte på nettet? Eller kan de nok til å kjøpe via PC og overføre til lesebrettet?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De vil lese lese bøker, for det meste norsk. Bøker vil bli kjøpt på nett.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Såvidt jeg har sett, tilbys norske bøker i epub-format.
Det betyr at du bør kjøpe en bokleser som takler dette formatet.
(Kindle takler IKKE epub! Du kan konvertere bøkene fra kindles mobi-format til epub-formatet, men dette er litt jobb. (Enkelt når du kan det, men kanskje ikke det du vil besteforeldre skal slite med.)

Selv er jeg stor tilhenger av lesebrett i svart/hvitt. Fordi de da bruker mindre strøm (går lenger pr lading), og fordi jeg ikke pleier lese bøker med bilder i.

Jeg ville altså sett om jeg fant et lesebrett som
- er i svart/hvitt (farger er pent, men unødvendig, koster normalt mer og bruker mer strøm.)
- takler epub-formatet

I tillegg ville jeg vurdert
- internett på brettet. (Absolutt ingen nødvendighet, men det KAN være enklere å kunne kjøpe bøker direkte til brettet, og slippe å gå via pc. Er de datakyndige ville jeg foretrukket å kjøpe bøkene på PC og overføre til brettet fra pc'en. (Da får du en ekstra sikkerhetskopi på pc'en).

Vær litt forsiktig med å gå for bokhandlenes egne lesebrett. Selv om de er bra nok, så har enkelte av dem funksjoner som er fullstendig... unødvendige, (for ikke å fornærme noen ved å bruke sterkere ord).

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ok.
Har du noen spes brett vil anbefale, jeg må innrømme at jeg ikke vet hva epub-format er.
At brettet er i sort/hvitt og har internett er nok en fordel.
Takk for svar :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Epub-formatet...
Alle filer har et "etternavn", om du vil. De formatene du normalt treffer når du jobber på pc er .pdf, .doc ,xls osv.
Av en eller annen grunn er man ikke helt enige om hva e-bøker skal hete. Det betyr at du kan få bøker i formater som .doc (Word/tekstbehandling), .pdf (Adobe's "la alle få se bilder"-format), .txt (rå tekst, ingen særlig spesialformateringer), .mobi (Som er Amazon Kindles format), prc (som Kindle og endel andre støtter), html (kan leses i webleseren din) og .epub.

Epub-formatet er da det formatet norske forlag har landet på (i utgangspunktet). Dette betyr at bøkene sendes ut fra forlaget, ferdig formatert i det formatet.
Nå finnes det mange program der ute som kan konvertere fra andre format og til epub, eller fra epub til andre format. Men... jeg tenker som så, skal du først kjøpe et lesebrett, så bør du kjøpe et lesebrett som forstår det formatet de fleste av de bøkene du vil, kjøpe kommer i.
Da vil du også enklere kunne kjøpe bøker direkte til lesebrettet. ("Kjøpe bok, laste ned, lese", i motsetning til "kjøpe bok, laste ned (til brett eller pc), flytte til pc, konvertere boken til annet format, flytte boken tilbake på brett, håpe formateringen er OK".)

Du vil ha:
- internett (for å laste bøker, IKKE for å drive vanlig sufring! (Vil du ha vanlig sufring vil jeg heller anbefale et nettbrett. Kortere batteritid, men mer sufrevennlig)
- svart/hvitt (ikke farger)
- epub-format

Min erfaring er at ALLE de som tilbyr dette, er greie kjøp.
Sjekk hva slags "ekstratilbud" de har:
- hvilke andre formater leser brettet (og trenger du noen av dem? Hvis du ikke trenger å lese pdf-filer, så er det ingen stor ting at brettet kan lese pdf-filer)
- hvor stort er brettet? Det er noen forskjellige størrelser der ute. (Personlig ville jeg gått for et brett "omtrent på en vanlig bokside". (Du kan justere skriftstørrelsen på siden selv, men en "vanlig bokside" er en passe side for mitt bruk. Større, så blir det vanskelig å ta med seg. Mindre, så blir det litt lite tekst på hver side, og jeg gjør ikke annet enn å bla)
- Omslag (det MÅ du nesten ha. Fant jeg ut, etter å ha brukt mitt brett en måned uten.) Det gir også en mer bok-følelse.. du "åpner boken, leser og lukker boken og legger den bort".

Ut over det, er det egentlig bare prisen som bestemmer. Hva vil du betale, hvor finner du bra tilbud, er den tilbudte varen god nok.
Det KAN være noe å tenke på om du virkelig TRENGER internett (mye billigere uten.) Du skal ikke være så VELDIG pc-kyndig for å kunne flytte bøker mellom brett og pc.

Ja, jeg er litt forsiktig med å anbefale konkrete brett.
Mitt eget brett er noen år gammelt. Et Sony PRS650 med touch-skjerm, VELDIG god lagringsplass (internminne + to forskjellige minnekort). Svart/hvitt. Ikke internett.

Og min konklusjon:
- JEG trenger ikke internett på brettet. Ganske enkelt fordi jeg har for mange bøker, det er mer praktisk å ha de bøkene jeg ikke skal lese ennå og de jeg har lest liggende på pc'en. Da kan jeg like gjerne kjøpe via pc også.
- På et tidspunkt hadde jeg VELDIG VELDIG mange bøker på brettet samtidig. Da ble brettet tregere, og jeg klate ikke finne frem. (For mange forfattere, for mange serier, for mange genrer, ALT var ting jeg hadde bedt brettet spesifisere for meg. Og når brettet da gjorde jobben, mistet jeg oversikten;) )
- Jeg reiser rundt med 15-20 uleste bøker på brettet, og rydder opp en gang i blandt. (I tillegg har jeg en bærbar pc jeg bruker til bokkjøp og internettsufring).

Mitt brett er gammelt nok til at det helt klart finnes bedre alternativer der ute idag, men det klarer seg for alt jeg føler trang til å bruke et lesebrett til, og mer til.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har Sony PRS-T1, og er veldig fornøyd med den. Den er sort-hvitt, behagelig å lese på, har internett og støtter epub som er det formatet de norske ebokhandlerne bruker. Det har kommet en nyere versjon av dette lesebrettet som heter Sony PRS-T2. Her er en test av denne: ITpro.no: Sony digital e-bokleser

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tips :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Heidi HoltanRisRosOgKlagingIngeborgMette-MMads Leonard HolvikAstrid Terese Bjorland SkjeggerudOleTanteMamieLailaLilleviKarina HillestadKirsten LundTheaVannflaskeAnne Berit GrønbechTone HEvaTor-Arne JensenKaren RamsvikMonika SvarstadTine SundalReadninggirl30Tore OlsensiljehusmormgeJarmo LarsenDinaStig THanne Kvernmo RyeAnniken LBjørn SturødBeate KristinHallgrim BarlaupTorill RevheimTrude JensenCecilieIngrid HilmerAnne-Stine Ruud HusevågMarianne  SkageHarald K