Rettet opp, men til skriftspråk og ikke målform, siden ordet målform, ikke faller naturlig for meg.
Men hva med samisk?
Er det den tredje norske "målformen" eller finnes det bare to?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 10 svar.

Samisk er et språk. Eller flere (nord-, sør-, lule- og enda flere varianter som kanskje er så ulike at de må betegnes som egne språk; her er jeg på temmelig ukjent grunn). Norsk er det iallfall ikke.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mja - spørs vel hvordan du regner: nordsamisk skiller seg (har jeg blitt fortalt) vesentlig fra sørsamisk, for eksempel. Og lulesamisk er visst ganske forskjellig fra begge de førstnevnte. Så snakker du sørsamisk, skjønner du ikke nødvendigvis nordsamisk, med mindre du har lært nordsamisk på et eller annet vis, og så videre... I tillegg har jo kvensk, romanes og romani relativt nylig fått status som minoritetsspråk hjemmehørende i Norge, og så har du norsk tegnspråk som OGSÅ er et "opprinnelig norsk" språk Men NORSK språk har bare to målformer: bokmål og nynorsk. Den norske og nordiske språksituasjonen er beskrevet i St.meld. nr. 35 (2007-2008) "Mål og meining" - (jeg er nerd, jeg måtte inn på regjeringen.no og søke litt...)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Oppdaget nettopp at samisk har tre målformer, og norsk har to. Ja, slik går det når man oppholder seg for mye "utaskjærs" og ikke følger med de viktige sakene i Norge. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Måtte altså sondere litt selv underveis i forrige post, så jeg har ikke helt oversikten, jeg heller. Uten at jeg vil påstå at jeg har oppholdt meg SÅ mye utaskjærs... ;-P Men språk er interessant, uansett, så bra du de facto lokket meg inn i den stortingsmeldingen! :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bare hyggelig, kanskje jeg kan friste med Alf Lombard og Alle jordens språk, i samme slengen?
En flott bok soom klassifiserer alle verdens språk, både levende og utdødde. Eller visste du fra før, at Saho tales av gjetere i fjellstrøkene sørvest for Massaua (Eritrea). Nesten 50.000 snakker Saho, ifølge Lombard, men skriftspråk mangler de. :)
Ellers er det alltid greit med en plausibel forklaring på sin uvitenhet. (utenlandsopphold og ammetåke er blant de beste, men den ene er utelukket for min egen del)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Lombards bok mener jeg å ha hørt om, ja - men jeg har den ikke. (Ennå. Jeg faller ofte for fristelsen til å kjøpe bøker om språk. Æh - for noe tull. Jeg faller ofte for fristelsen til å kjøpe bøker punktum.) Saho-eksempelet ditt traff veldig godt - akkurat sånt som får meg på kroken. Men har du lest Atle Næss og Åshild Næss (far og datter): Et hav av språk? Kjempebra! Og det samme gjelder Rolf Theils Skyformasjonane på San Fransisco sørhimmel i grålysninga 30. april 1882 og grunnane til at vi ikkje har sett namn på dei - men det er jo så utrolig mange bra språkbøker. Og jeg har bare lest en brøkdel av dem. (Ennå.) Skal notere meg at jeg må sjekke Alf Lombards bidrag til floraen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

De bøkene har jeg ikke lest, men jeg skal være på utkikk etter dem.
Dessuten må jeg bare beundre din tilstedeværelse med hensyn til "trådinnhenting". Her peiler du oss tilbake til Amerika. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Haha - jammen gjorde jeg dét! Så gem du er, da - som tillegger meg en slik tilstedeværelse! :-D (går man lenge nok i sirkler, ender man til slutt opp der man startet ;-P)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For et interessant sidespor! Synes ikke det er så viktig å holde seg strengt til temaet :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var da enda godt, at du som trådstarter synes det er OK at vi bragte tråden litt på vidvanke! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Heidi HoltanRisRosOgKlagingIngeborgMette-MMads Leonard HolvikAstrid Terese Bjorland SkjeggerudOleTanteMamieLailaLilleviKarina HillestadKirsten LundTheaVannflaskeAnne Berit GrønbechTone HEvaTor-Arne JensenKaren RamsvikMonika SvarstadTine SundalReadninggirl30Tore OlsensiljehusmormgeJarmo LarsenDinaStig THanne Kvernmo RyeAnniken LBjørn SturødBeate KristinHallgrim BarlaupTorill RevheimTrude JensenCecilieIngrid HilmerAnne-Stine Ruud HusevågMarianne  SkageHarald K