Jeg bor på et sted med mye støy og bråk, og det er ofte komplett umulig å konsentrere seg om å lese. Liker derfor å ha rolig musikk på øret (headset) når jeg leser, helst bare instrumental uten vokal (tekst kan virke distraherende).

Er det flere enn meg som bruker musikk som hvit støy på denne måten for å konsentrere seg bedre, og er det noen der ute som kan anbefale passende låter/artister/band? :)

Oppdatering!
-> Fikk tips om å søke i diskusjoner etter lignende emner. Har ikke sett at det var en søkeboks der før nå da den er helt nederst på siden og ikke øverst. I en annen diskusjon om samme tema var det en som anbefalte Dean Evenson som bakgrunnsmusikk, som var helt perfekt for meg. Rolig og fin stemningsmusikk, instrumental uten vokal :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 15 svar.

Mezzoforte er å anbefale:-) behagelig å høre på.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Litt for mekanisk etter min smak. Foretrekker mer organisk musikk. -Men dog, takk for tips og godt nyttår! :O)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Forstår hva du mener. Det blir som har vondt flere plasser på kroppen - (som forvirrer hjernens senter) og man kjenner ingen smerte. Her hvor jeg bor er det et steinknuseri over fjorden (høres ut som torden når vinden går min retning) og derfor bruker jeg å ha musikk på. Helst Mozart.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Veldig godt beskrevet. Kjenner meg godt igjen. Min egen definisjon på støy er uønskede lyder som virker forstyrrende, som man ikke kan eliminere uten å forflytte seg bort fra den. Jeg bodde inntil en trafikkert gjennomfartsvei for noen år tilbake. Der stod bilene i kø på tomgang flere timer i døgnet. Det ristet i veggene og gulvet, spesielt når busser/tungtransport stod utenfor. Det var et mareritt å være hjemme, så de dagene jeg hadde fri så valgte jeg å ikke være hjemme. Støy (etter min definisjon) kan drive en fullstendig til vanvidd. Jeg har hørt at støy kan påføre enkelte så mye stress at det kan være dødelig. Det har jeg ingen problemer med å forstå ^^ Musikk er et godt virkemiddel til å utfase de uønskede lydene ved å overdøve dem. Da fungerer musikken hvit støy. Mange som sliter med øresus, er avhengig av hvit støy for å koble av eller for å i det hele tatt få sove om natten.
Mozart blir nok litt for lystig for meg. Foretrekker Grieg (pianokonserter) Bach og Beethoven i det klassiske selskap :) Godt nytt leseår!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det sies at;
Mozarts musikk er blå (nøytral) - avstressende, mens
Beethovens musikk er rød - stressende

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvem sier det? Vel på meg (som musiker hvis det er relevant) virker det helt motsatt. Hvordan man opplever musikk tror jeg er svært individuelt. Noen slapper av med svartmetall, andre blir stresset.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er langt mer vanlig at jeg hører på musikk samtidig som jeg leser , enn at jeg ikke gjør det. Føler ofte at lesingen flyter bedre med musikk ved siden av. Helst instrumentalmusikk eller musikk med tekster jeg kjenner godt/kan utenat. Men dersom jeg leser noe som er "viktig" , f-eks noe som har med jobb eller skole å gjøre, har jeg det stille rundt meg.
PS - Godt nytt år ;-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Godt nyttår Eivind :) <3 Jeg klarer rett og slett ikke å konsentrere meg uten musikk i bakgrunnen. Det er noe som skjer når det blir helt stille. Jeg går tom. Hjernen stopper opp, blir kognitivt helt ubrukelig. Øynene registrerer bokstaver kun rent visuelt, en fyllmasse uten betydning. Kan "lese" en side hundre ganger om jeg vil, uten å huske hva jeg har lest, uansett hvor interessann teksten er. Og så begynner jeg å gjespe, og gjespe og gjespe som besatt og øynene faller igjen ^..^ Men med en gang jeg setter på musikk i bakgrunnen eller på ørene, så blir jeg mer skjerpet og våkner. Det koster mer krefter å konsentrere seg, og hjernen begynner å arbeide.

Jeg hørte en gang noen fortelle om en legestudent som leste hele pensummet sitt på en undergrunn i Ungarn hvor han studerte. Jeg forstod ham. Tror noen arbeider bedre under press/stress enn ved stillhet/ro og vise versa. Det er interessannt at du trenger bakgrunnsstøy til noe og stillhet til annet.

Jeg leste forresten nettopp en annen tråd her inne. Søkte litt rundt på musikk og lesing. Der var det en som anbefalte artisten Dean Evenson som jeg falt pladask for. Så det skal jeg høre på nå når jeg leser meg inn i natten :) Håper du får et fantastisk nyttår kjære slektning :O)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Elsker å høre Mantovani i bakgrunnen når jeg leser.

http://www.youtube.com/watch?v=lj-hO_GhucU

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for tips. Klarte dessverre ikke konsentrere meg til den, kanskje fordi jeg ikke er så glad i fiolindominert musikk med mye diskant, men fant en annen, Dean Evenson. Sjekk den gjerne ut. Veldig rolig og behagelig meditasjonsmusikk:) Godt nytt leseår til deg Tor! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det skal jeg gjøre Mariar. Mine første plater av Mantovani kjøpte jeg for ca 50 år siden.
Du kan finne mere musikk av Mantovani som du kanskjje liker bedre.
Ellers er min favoritt til å slappe av Richard Clayderman.

http://www.youtube.com/watch?v=XSWXqGUDOto

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Iblant blir jeg også til å måtte ty til øretelefoner. Synes faktisk det er mer distraherende med små tilfeldige lyder og bakgrunnsstøy enn musikk. Rolig klassisk, en passende radiokanal, eller musikklister jeg har "hørt i hjel", og som er behagelige og lite distraherende. Det har vært lignende diskusjoner her for ikke lenge siden og ligger sikkert mange gode forslag hvis man leter bakover i trådene eller søker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tips om å søke i diskusjoner. Visste ikke at det var mulig. Fant søkebokse i bunnen av siden (Burde ikke den vært øverst). I en annen diskusjon om temaet fant jeg en som anbefalte artisten Dean Evenson som var helt perfekt for meg :O)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så fint! Ja, det har vært litt delte meninger om plasseringen av søkeboksen, men kanskje det er en vanesak. Forhåpentligvis!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det viktigste er at en vet hvor den er, og det vet jeg nå (endelig). Bare synd for de som ikke har oppdaget den ennå :) hehe

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Gro-Anita RoensiljehusmorSynnøve H HoelTherese LierElisabeth SveeGro Anita MyrvangEster SKirsten LundEileen BørresenTrude JensenGjertrud JacobsenHeidi HoltanHarald KEgil StangelandDemeterStig TMads Leonard HolvikRisRosOgKlagingTatiana WesserlingMarteKarin  JensenTor-Arne JensenReidun SvensliPiippokattaLene AndresenIngunn SIvar SandTanteMamieKikkan HaugenGodemineFindusJulie StensethMorten MüllerSiljeDolly DuckNicolai Alexander StyveBjørg L.GroVannflaskeTine Sundal