Har du lest en bra bok om skriveteknikker osv, som du vil anbefale? Kjenn julestemninga og gi lyd:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 10 svar.

Bird by Bird: Some Instructions on Writing and Life av Anne Lamott. En jordnær og velskrevet bok om det å skrive og ikke minst det å komme i gang. Bird by bird - altså å starte i det små og med det små, for deretter å ende opp med en bok om det faller seg slik.

Har også lest Steven King's "On writing". Slett ikke dum den heller.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriveboka av Merete Morken Andersen.
"Boka er en oppslagsbok hvor du blant annet finner råd og tips om skriveteknikk, samt refleksjoner, samtaler og tanker om skriving".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hans Olav Brænner sin Om å skrive er veldig fin. Han intervjuar forfattarar, som får fortelja om korleis dei arbeidar, kva teknikkar dei sjølv brukar, osv. Den er veldig fin dersom du vil senka skuldrene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har jobbet for å "forstå skriving".
Jeg har lest Stephen Kings "On Writing".
Jeg har lest alt min favorittforfatter (favoritt fordi han har klart å levere innenfor VELDIG mange genrer) Lawrence Block har skrevet om skriving.
Jeg har vært på nett og kjøpt "hvordan du kan være idiot og fremdeles skrive en bra bok" (ok, den het ikke akkurat det, men den var så dårlig at jeg ikke kjenner for å reklamere for den). Jeg har lest dusinvis av andre bøker om skriving.
Jeg har altså lest mye om skriving.

Og jeg har lært noe av ALT jeg har lest om skriving.

Når det er sagt, så må jeg si jeg har lært veldig mye MER av å lese/gjennomføre KURS om skriving.
Her er det også litt for mye å velge i.
Alt fra "jeg har aldri skrevet en bok, men jeg kan lære deg hemmelighetene" til "jeg er en bestselgende forfatter, og JEG kan lære deg ALLE mine hemmeligheter". Med utgangspunkt i "those who can, do, and those who can't, teach" har jeg mer tro på de publiserte forfatterne enn de som bare har skriveerfaring fra å skrive en lærebok i bokskriving.

Så over til reklamedelen;)
(Jeg får ikke penger for dette, jeg har ingen personlig interesse i dette i det hele tatt. Jeg deler bare min erfaring, uten noen personlig vinning)

Holly Lisle er en amerikansk forfatter av sci-fi og fantasy. Hun er VELDIG amerikansk, så om du går inn på sidene hennes, så vær oppmerksom på at hun VIL forsøke å selge deg noe;)

Det hele begynte med "How to Think Sideways". Et kurs som forklarte hvordan hun tenkte når hun bygget opp en serie. Husker ikke prisen, men jeg mente det var verdt pengene.
Såvidt jeg kan se nå, så kan du kjøpe kurset i ebok-form (oppdelt), ELLER melde deg inn og få hele.
Fordelen er at det er praktisk bygget opp. Du kan nesten skrive en bok om du begynner med del en og jobber deg gjennom alle leksjonene. (Min personlige mening)

Følges opp med "How to Revise a Novel".
For når du først har skrevet boken, så er du ikke ferdig!
Det viktigste jeg lærte her var at jeg bør skrive FERDIG før jeg reviderer. Med mindre jeg midt i boken ser noe jeg trenger å legge inn eller justere litt på lenger frem for å komme dit jeg er. (Som da jeg gjorde om en hanske til en kattunge fordi... kattunger er søtere, men da måtte også interaksjonen med hansken... unnskyld, kattungen... endres helt tilbake til begynnelsen.)
Men hovedpoenget var "revider når du har noe å revidere, begynner du før blir du aldri ferdig".

Lisle følger også opp med andre småkurs. Og enkelte gratisleksjoner.

Dette er absolutt ikke en nødvendighet for å lære å skrive. For mange kan det også være litt for amerikanisert. Og litt for fokusert på "hvordan skrive underholdningslitteratur".
Men min personlige mening er at jeg har lært VELDIG mye mer om skriving ved å gjennomgå slike kurs, selv om jeg ER selektiv og ser bort fra de tingene jeg ikke synes er hensiktsmessige.

Disse kursene, og skriveprogrammet Scrivener (som jeg heller ikke får betalt for å reklamere for, men som er glimrende fordi det lar meg skrive på samme måte som hjernen min fungerer... litt oppdelt, litt uryddig, enkelt å hoppe frem og tilbake fordi boken er delt inn i både kapitler og underkapitler om jeg behøver det...) har gjort at jeg er mye nærmere å få ferdig et skriveprosjekt enn jeg noensinne har vært før.
Og jeg er tryggere på at det er mer gjennomarbeidet.
Og salgbart. Ikke nødvendigvis i kroner og øre, men salgbart i betydningen "jeg kan legge det frem for et forlag og forklare hva jeg vil oppnå med skrivingen".

Og en av tingene jeg virkelig likte, var at det ikke var så masse mas om at du ikke skal starte setninger med "og";)
Det er du nemlig forventet å ha fått med deg på egen hånd.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

For ett svar:) Tusen takk. Det jeg tror jeg leter etter, er en bok som ikke forteller meg hvordan, eller hva, jeg skal skrive, men mer forskjellige oppgaver som kan være nyttig for bedre skriveferdigheter( jeg vet ikke om bedre er riktig ord, kanskje ryddig passer bedre). Jeg tar det meste med en klype salt, fordi jeg er litt usikker på hvor mye man egentlig kan få ut av en sånn bok. Helt enig med at man bør lese Stephen King istedenfor en forfatter som bare er kjent for å ha skrevet en bok om skriving. Har du hørt om noen kjente forfattere som har lest og anbefalt en sånn bok? Igjen takk, og du er en real knupp med all denne tilbakemeldingen:):)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg blir nok litt revet med, ja;)

Fremfor "bok" vil jeg fremdeles anbefale "kurs". Spesielt når du er ute etter skriveoppgaver.
Sjekk hva biblioteket har, om du ikke vil legge penger i det ennå.

De fleste nettbaserte kurs opererer ellers med en "pengene tilbake"-garanti, eller en "du får tilbake de pengene du har betalt for den delen av kurset du ikke har tatt"-løsning. (Så om du betaler for 50 leksjoner og bare tar en, så får du tilbake pengene for 49 eller 50 leksjoner.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Stephen Kings On writing: A Memoir of the Craft er også interessant. Første del er en slags memoar om hvodan han kom i gang, resten er tips om hvordan utvikle egne skriveverktøy, altså språket vårt rett og slett :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har en hel bokhylle med skrivebøker i min boksamling. Jeg anbefaler Fortellekunst av Henrik H. Langeland og Om å skrive av Stephen King.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

How NOT to Write a Novel
200 Mistakes to Avoid at All Costs If You Ever Want to Get Published
av Howard Mittelmark (forfatter) og Sandra Newman (forfatter).

Godt sagt! (2) Varsle Svar

takkåtakk

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

kntschjrldAnne Berit GrønbechMarit HøvdePiippokattaTurid KjendlieVioleta JakobsenHarald KsomniferumStig TKirsten LundRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt TøsdalAnita NessIngvild SBeathe SolbergritaolineBookiacJakob SæthreSol SkipnesBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasKatrinGVibekeAvaCarine OlsrødReidun Anette Augustin