Det har vært et bra leseår på den måten at jeg har funnet svært mange gode bøker. Hvis jeg skal prøve å plukke ut de beste innenfor ulike kategorier, kan det bli sånn:

Årets morsomste var uten tvil Soldaten Ivan Tsjonkins liv og merkelige opplevelser av Vladimir Vojnovitsj. En ellevill satire som trimmet lattermusklene godt!

Noveller i samling av Frode Grytten har jeg stor sans for. Han får sagt mye med få ord, og han mestrer både humor og alvor. Og årets beste novelle tror jeg må bli Skjenselens korinter av Agnar Mykle. Den står i samlingen Perler i prosa.

Årets positive overraskelse var De elendige av Victor Hugo. Historien om straffangen Jean Valjean har tålt tidens tann og kan fremdeles berøre oss i dag.

Andre klassikere som har vært store leseopplevelser er Hamsuns Sult og de to første bindene av Falkbergets Nattens brød. Alle disse tre har vært felleslesninger her på bokelskere, og det har bidratt til at jeg har fått ekstra mye ut av bøkene. John Steinbecks Vredens druer er også ei bok som jeg seint vil glemme. Historien om Tom Joad og depresjonstida i 20-årene virker skremmende dagsaktuell med finans- og eurokrise som daglige nyhetsoppslag.

Som beste nye norske hadde jeg egentlig tenkt å si Innsirkling II av Carl Frode Tiller, men så ser jeg at jeg leste den helt på slutten av fjoråret... Da må det nesten bli Linn Ullmanns Det dyrebare. Hun har en helt egen måte å beskrive relasjoner og sår ensomhet på i denne boka.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Jeg følger deg - helt til siste avsnitt. Linn Ullmann greier jeg ikke å få sansen for.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ser du har lest Før du sovner og Nåde av Linn Ullmann. Disse bøkene ble heller ikke jeg særlig begeistret for. Husker dem som litt "blodfattige" - som om hun ikke greide å fylle temaet sitt helt med en interessant historie og troverdige personer. Da synes jeg Det dyrebare og Et velsignet barn har mye mer nerve og mer gjennomarbeidede historier.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det stemmer at jeg bare har lest disse to av Linn Ullmann, og jeg synes du gir en treffende beskrivelse av dem - slik jeg husker dem. Særlig Nåde var jeg skuffet over. Et tema (barnhjertighetsdrap/aktiv dødshjelp) som er så komplisert og gjennomgripende, og som opptar meg. Nei, dette stoffer hadde ikke forfatteren noe godt grep om. Og jeg mistenkte, kanskje urettferdig, at dette er en forfatter som har god drahjelp av navnet sittt....
Mulig jeg gir henne en ny sjanse, senere en gang.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

DemeterGrete AastorpStine SevilhaugMangosaft45Synnøve H HoelHarald KBertyCecilieSissel ElisabethKine Selbekk OttersenGladleserSigrid NygaardIngeborg GConnielittymseAnineEvaTorill RevheimBård StøreLogikaKirsten LundBjørg RistvedtHegeMargretheTarjeikriraAndreas BokleserAnne Berit GrønbechTove Obrestad WøienEli HagelundRufsetufsaOleTorTor Arne DahlTonesen81Linda NyrudNinaVibekeKjell F TislevollVegard Borgen