Jeg har ikke brydd meg om lydbøker, bortsett fra en kort periode for mange år siden da jeg hadd lang pendlevei. Noen dager nå har jeg vært tvunget til å bruke lydbok. I denne forbindelsen har jeg gjort noen iaktagelser.
Det er enkelt å bruke lydbok. Jeg trenger ikke å anstrenge meg, lyden/ boka går videre om jeg er med eller ikke, trenger ikke tenke, alt blir servert ferdig med hastighet, tonefall, lydstyrke osv. Jeg trenger ikke å bry meg om bokstaver, ord, setninger og avsnitt.
Papirboka må jeg se bokstavene, lyder, ordbilder. Her er det mye mere arbeide og det kreves noe av leseren.
Men jeg foretrekker papirutgaven. Se hvilke ord som er brukt, og hvordan ord danner setninger, meninger og avsnitt, hvorfor er dette ordet brukt istedenfor et annet. Jeg vil stoppe opp, smake på ord og setninger, gå videre og så litt tilbake og neste avsnitt vil jeg gå raskt over. Lydboka har en jevn strøm som jeg ikke kan styre over, jeg ønsker selv å bestemme og lese mellom linjene. Til lydboka kan jeg slumre til en historiefortelling uten anstrengelser, men jeg ønsker å være med.
Hva ønsker du?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Helt klart papir boka!!
Jeg sliter med å konsentrere meg med lydbøker. Og som du sier, man er ikke tvunget til å følge med, så plutselig har boka rast ifra meg....
Liker å kunne hoppe litt frem og tilbake i setningene for å få med meg alt, og er veldig glad i bokhyllene mine med PAPIR bøkene i :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja takk begge deler! Lydbok på veg til og frå jobb, turgåing eller "pusling i heimen". Papirboka ligg på nattbordet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har prøvd meg på lydbøker igjen nå, men opplever det samme som tidligere: Jeg har ikke den samme konsentrasjonen som når jeg leser sjøl, så plutselig har jeg "mistet tråden"...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg foretrekker lydbøker nå...ofte kan det være greit å ha papir-utgaven i tillegg, slik at man kan sjekke navn, sitater man vil bruke osv. Men for meg er lydbøkene blitt en tidsbesparelse. Jeg bruker den når jeg går eller sykler...da slår jeg flere fluer i en smekk som det heter: Får "lest" en del, kommer dit jeg skal, får trening hver dag.....(og sovner ikke i en stol med boken i fanget...faktisk så holder jeg meg våken mens jeg går, en fordel det). Jeg skrev noe om Lydbok i bloggen min for en tid tilbake. Kunne vel ha føyd til en gode del til der...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er nok som deg, foretrekker papirboka hvor jeg kan se ordene, setningen, smake på ord og uttrykk. Jeg liker også lydbok, men jeg føler jeg mister litt av innholdet. Jeg har hørt og lest en og samme bok, som en liten test for meg selv. Da jeg hørte den som lydbok kunne jeg ikke fordra boka, men da jeg leste den, ble det helt noe annet. Nå har jeg funnet ut at bøker med "lett" innhold er lettere for meg å følge med på som lydbok, mens de tyngre, dypere, mer tankevekkende bøkene blir best når det leses selv. Og det med å holde i boka, bla, se på boka, osv, gjør at jeg absolutt foretrekker papirbok. Det er sjarmen med bøker, synes jeg.
Så slik er jeg :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg har faktisk aldri høyrt ei lydbok. Med unnatak av dei gangane eg har spelt lydbok for elevane mine, noko som og skjer svært sjelden. Eg veit ikkje heilt kvifor, men papirbøker appellerer nok meir til meg. Det å lese er ein aktivitet for meg, ikkje eit supplement til anna aktivitet ( som til dømes å lytte til lydbok medan eg gjer husarbeid). I tillegg er eg nok litt redd for at opplesaren skal forstyrre mi oppleving av teksten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg foretrekker helt klart papirutgaver av bøkene jeg leser. Har prøvd lydbøker og det fungerer for så vidt når jeg gjør noe annet samtidig, eks.husarbeid, men sitte i sofaen og lytte går ikke, da sovner jeg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Jarmo LarsenTine SundalTor Arne DahlPiippokattaTor-Arne JensenTone NorenbergReadninggirl30Trude JensenIngeborg GAnne-Stine Ruud HusevågVigdis VoldAliceInsaneBjørg  FrøysaaEgil StangelandKjetilsveinLisbeth Marie UvaagMorten MüllerVannflaskeBenedikteKarin  JensenAnn ChristinbandiniAnneWangEli HagelundSol SkipnesgretemorStine SevilhaugHeidi LIngunn SPer LundStig TAnitaIreneleserHarald KTone SundlandHilde H HelsethIngvild RosslundHanne Kvernmo RyeJulie Stenseth