Jeg har lest at gamle skinnbind kan vedlikeholdes ved å tilføre fett i form av for eksempel vaselin. Nyere skinnbind kan pleies med ufarget skokrem. Jeg har prøvd begge deler og det fungerer.

Men hva med alle bøkene i kunstskinn? Er det noen som har tips til å vedlikeholde de? Opplever at flere og flere går i stykker i permen/ryggen. Innbindingen kan med hell limes, men det er ikke så pent og fungerer ikke så greit å lime permen. Bøkene til de fleste står kanskje i et litt for tørt klima, men de fleste av oss har ikke så mange valg.

Noen der ute som har ideer?

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 6 svar.

En bokbinder fortalte meg en gang at man skal "bla" boken tilbake etter at den er ferdiglest. Da unngår boken å få skjev rygg. Jeg har praktisert "tilbakeblaingen" på eldre, skakke bøker, og utvilsomt, behandlingen har tilført også dem, en rakere holdning.
Som deg, så bruker jeg ufarget sko/veskekrem på gamle skinnbind. Ellers står bøkene i mørke bokskap og støvsuges med jevne mellomrom. Luftfukteren brukes flittig og sollys er den verste fienden.

Jeg har vært Kindlebruker i flere år og kan med hånden på hjertet si at jeg "elsker" de vedlikeholdsfrie bøkene mine. :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det å bla boken tilbake høres logisk ut for meg, og noe jeg skal ta meg ad notam. Luftfukter kunne sikkert vært bra for både meg og bøkene, men jeg innbiller meg at den lager for mye lyd for mine overømfiendtlige ører. Kanskje lar jeg meg friste av lesebrett etter hvert, ser klart mange fordeler ved det :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Guri Malla det har jeg aldri tenkt på. Hvordan kan du skille kunstskinn vs skinn?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De aller fleste eldre bokklubbøker er i kunstskinn. På 1970 - 1980 tallet husker jeg man kunne velge om man ville ha skinnutgave eller ikke på leksikon og andre verker, selv har jeg Verdens litteraturhistorie" med skinnrygg. Det danske Salmonsen konversationsleksikon* fra begynnelsen av forrige århundre, har skinnrygger og bøkene har holdt seg utrolig bra. Så noen av de riktig gamle bøkene du har i hylla, kan ha skinnrygg. Du ser og kjenner forskjell.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Omtanke for bøker - så bra, og tusen takk for gode tips, Gretemor!
Jeg må ærlig innrømme at jeg nøyer meg med å støvsuge mine fra tid til annen (støv er ikke bare stygt og usunt, gir også slitasje). Ellers behandler jeg bøkene pent når de leses.

Jeg opplever også at bøker nærmest faller fra hverandre. Det gjelder særlig nyere billigutgaver, elendig kvalitet og lite å gjøre med...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Far lærte meg at man begynner med å brette første yttersiden (som er heftet i billigutgave) som blir som en marg for resten av arkene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Tine VictoriaKirsten LundAlice NordliLailaEgil StangelandBeathe SolbergHegeBente NogvaTine SundalsiljehusmorsomniferumLene MCathrine PedersenDolly DuckConnieTor-Arne JensenKristine LouiseRonnyGeir SundetHanne Kvernmo RyeBjørg L.Torill RevheimWenche VargasRufsetufsaSigrid Blytt TøsdalKristinVannflaskeIngunnJEli HagelundRandiAPär J ThorssonPer LundElisabeth SveesveinLeseaaseKaren PatriciaHeidiStine SevilhaugTonje SivertsenVanja Solemdal