1001 natt
Prinsessen av Clèves - Comtesse de La Fayette
Store forventninger - Dickens
Alice i Eventyrland - Lewis Carrol
Hellemyrsfolket - Amalie Skram
Siddharta - Herman Hesse
Den lille prinsen - Saint-Exupéry
Pippi Langstrømpe - Lindgren
Forbløffelse og skjelving - Amélie Nothomb
The blindfold - Siri Hustvedt

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 2 svar.

To av de du lister opp må jeg dessverre si at jeg ikke har hørt om, Prinsessen av Cléves og Forbløffelse og skjelving. Ellers har jeg fått sansen for Siri Hustvedt, skal legge meg The blindfold på minne. Takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Prinsessen av Cléves var en bok jeg rasket med meg på vei til toget. Det viser seg at den betraktes som den første franske psykologisk analytiske roman (fra 1678). Forfatteren er en lærd kvinne og fra aristokratiet. Den handler om konsekvensene av det å velge bort å følge egne følelser og heller innrette seg etter kontrollerende og dominerende omgivelser. En kvinnes strev med å balansere plikt og selv realisering. Ikke et helt ukjent tema i våre dager heller....

Stupeur et tremblement av den belgiske forfatteren Amélie Nothomb tror jeg ikke er oversatt til norsk. Vi følger en ung vestlig kvinne i løpet av et års engasjement i et stort japansk konsern. Hierarki, struktuerer og regler som er ukjente i vestlig arbeidsliv, seksistiske holdninger og oppførsel, uendelige gjentakelser av ydmykelser fra overordnede er sentrale tema. Den minnet meg om Kafkas roman - Slottet. En marerittaktig opplevelse, alle forsøk på å gjøre noe riktig eller komme noen vei mislykkes. Forfatteren har selv bodd i Japan og sleivspark sendes både til øst og vest men likevel oppfattet jeg at hun formidler på en humoristisk, respektfull og øm måte trekk ved de enkeltes karakterer (inklusiv deres svakheter). Streben etter å bli godtatt og sett av våre medmennesker og hvordan finne seg til rette i et miljø der tilsynelatende alt og alle er mot deg er skildres på en interessant måte.

The blindfold handler om en ung kvinnes navigasjon i en verden som utfordrer hennes grenser og identitet. Jeg fasineres av Hustvedt som ofte avslører en slik sårbarhet hos sine karakterer og at hun må hente de frem fra et sted i oss som vi sjelden deler med våre omgivelser. Lykke til med lesningen din!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Harald KBård StøreBur1Elisabeth SveeAmanda ATove Obrestad WøienHegeCathrine HvasshovdKikkan HaugenKirsten LundWencheHilde Merete GjessingEllen E. MartolKristine LouiseBerit RPiippokattaIreneleserAkima MontgomeryLinnLene AndresenHeidi BBsiljehusmorIngvild SVibekeBjørn SturødBjørg Marit TinholtWenche VargasYvonne SandbergSigrid Blytt TøsdalTatiana WesserlingHilde H HelsethEgil StangelandKaramasov11K. H.Marit MogstadNorahKjersti SKarin  JensenTrude OmaAnne-Stine Ruud Husevåg