Denne tråden leser jeg for første gang i dag, i forbindelse med at jeg i studiesammenheng har lest Gengangere. Ingen nevner snekker Engstrand, - mener dere han kun er en biperson i stykket? Etter å lest dramaet flere ganger og nå til slutt med fokus på Engstrand så blir han (for meg) en mye mer sentral person enn ved førstegangslesning. Han er med allerede fra starten av, han fremstår først som en svak og alkoholisert mann og etterhvert ser man at han har påtatt seg et farskap (for penger) for et barn som er Alvings. Samtidig så fremstår han som en mann med større selvinnsikt enn de andre i dramaet og han manipulerer seg "framover" i stykket til han får det som han vil; økonomisk støtte til sitt eget "sjømannshjem" (bordell). Som et pek til Alving og "overklassen" så skal sjømannshjemmet bære navnet: "Kammerherre Alvings hjem". Et pek på flere måter; navnet tilsier en aksept fra overklassen, samtidig en hentydning til kammerherrens utsvevende liv; utroskap/hor med tjenestejenta som er mor til Regine.
Jeg ser at når man bevisst fokuserer på de ulike karakterene i et dramastykke så får man hele tiden opp ulike momenter som tilfører stykket nye historier og flere muligheter for tolkning. Spennende!
Viser 1 svar.
Ja, akkurat. Engstrand er nesten eit spegelbilete av Manders - han stiller dobbeltmoralen og hykleriet i relieff. Legg merke til det salvesesfulle språket hans! Og beinet! I ei svensk fjernsynsteaterframsyning lèt regissøren han prøve å kysse Regine, ei interessant understreking av incestmotivet i stykket. Ingen norske skodespel rommar så mykje som Gengangere ...