Hei,

Jeg har lest tre kapitler av "Victoria", og ser gjerne at andre som leser denne korte Hamsun-romanen blir med her og diskuterer og kommer med synspunkter og vurderinger, f.eks. personkarakteristikker, handling, språk, etc.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 18 svar.

Har lest ut "Victoria" enda en gang.
Syns ikke det er det beste Knut Hamsun har skrevet.
Men det ligner.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg fikk startet med lesingen i helgen og skal begynne på kapittel fem nå :)
Liker det jeg har lest tilnå og kommer tilbake med synspunkter etterhvert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har hatt en liten pause fra lesinga av "Victoria", men tar fatt igjen med det aller første.

Kapittel 4 står for tur.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hjelp - hvor er Victoria!
Den boken VET jeg at jeg har, og har lest. Mistenker en av døtrene, og hun bor langt av lei...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du finner den vel på nettet - husker ikke adressen, men er det ikke Nasjonalbiblioteket som har lagt ut alle gamle bøker? Og det nye nettstedet bokhylla.no?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, tusen takk! Fant den under bokhylla.no som er opprettet av Nasjonalbiblioteket.
Strever litt med formatet. Bøkene er skannet og lagt inn, og det gjør det hele litt rigid.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er det førsteutgaven?

Prøvde å finne den tidligere i dag, men lyktes ikke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Utgaven er fra 1951.

Gikk inn på bokhylla.no og søkte Victoria. Fikk den opp på flere språk. NB: bruk store og små bokstaver.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I kapittel tre er det noen avsnitt (digresjon) som vel er noe av det som er mest sitert når det gjelder Knut Hamsuns skrifter:

"Ja hvad var kjærligheten? En vind som suser i roserne, nei en gul morild i blodet. Kjærligheten var en helvedeshet musik som får selv oldingers hjærter til å danse[...]"

Beskrivelsen går over ca. én side, og avsluttes slik:

"[...] Kjærligheten er Guds første ord, den første tanke som seilte gjennem hans hjærne. Da han sa: Bliv lys! ble det kjærlighet. Og alt han hadde skapt var såre godt og han vilde intet ha ugjort igjen derav. Og kjærligheten blev verdens ophav og verdens hersker; men alle dens veier er fulde av blomster og blod, blomster og blod."

Det er vel dette "Victoria" først og fremst handler om - og det er jo nydelig prosalyrikk . Vi får se etter hvert om denne beskrivelsen av kjærligheten passer til hovedpersonenes opplevelser, tanker og handlinger.

Hva synes dere om denne passasjen. Blir det for søtladent og svulstig, eller?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Som ungdomsskoleelev syntes jeg det var patetisk :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men hva synes du nå?

Som ung gikk den rett i hjertet på meg, som ung voksen syntes jeg det var noe romantisk kliss skrevet av en mannssjåvinistisk forfatter (særlig "Pan", da kanskje), - og nå synes jeg begge er fantastiske:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har ikke lest den igjen. Eller noe annet av Hamsun. Den Victoria-lesingen for over 30 år siden skremte meg vekk fra Hamsun! Men jeg likte Rosa og Benoni, Landstrykere og andre filmatiseringer, så... Forresten har jeg visst sett Sult, men den likte jeg IKKE. Altså filmen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil jo anbefale at du gjør et nytt forsøk, - og personlig holder jeg en knapp på "Pan"! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja - en dag! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, - jeg synes ikke det blir for søtladent og svulstig, bare vakkert! Det skyldes nok først og fremst språket, sagt på en annen måte kunne det falt helt gjennom.
Men det snek seg også en liten stemme inn hos meg, som jeg ikke vet om jeg vil lytte til: Jeg er usikker på om jeg ville synes det var like vakkert hvis dette var sagt av en kvinne, om jeg ville vært raskere til å dømme en kvinnes svulmende kjærlighetslovprising som noe kliss, - mens en barsk manns .... ;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For å problematisere litt:

Når du sier at passasjen er "en barsk manns" kjærlighetslovprising, tror jeg du blander sammen forfatteren Knut Hamsun med 'fortelleren' i romanen, og det gjør vi som lesere svært ofte.

Avsnittene om kjærligheten i kapittel 3 bør kanskje betraktes som en generell beskrivelse som går utenom handlingen i "Victoria" (digresjon) og som kan være uttalt av personer av begge kjønn.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg er veldig klar over at det er foratteren, Hamsun, jeg tenker på, og altså ikke en kvinnelig forfatter;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

RonnyKjell F TislevollKirsten LundIngunn SHarald KOleMarit HåverstadFriskusenIreneleserJørgen NHilde H HelsethTor-Arne JensenElin Katrine NilssenHeidi LWenche VargasJakob SæthreMorten MüllerFarfalleToveElisabeth SveeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAkima MontgomeryLars MæhlumNinaBjørg L.DemeterVidar RingstrømBenedikteSvein Erik Francke-EnersenSiljeØystein Espeseth-AndresenJakob Lund KlausenTorill RevheimOddvarGritaolinemay britt FagertveitPia Lise SelnesRolf IngemundsenTine Sundalelme