Så hyggelig at du ble inspirert, Bjørg!
Jeg er neppe den rette til å gi råd - har hverken lest De elendige (selv om jeg kjenner historien) eller Store forventninger. Jeg oppfatter at Hugos De elendige er en annen type bok enn To byer. I sistnevnte er vel revolusjonen mer et bakteppe enn bokens hovedfortelling. Dette er løse antakelser fra min side, vet strengt tatt for lite til å uttale meg :-) Hører gjerne andres synspunkter.

Uansett - om du velger To byer håper jeg at du vil like den, og er spent på din sammenlikning.

Litt artig - To byer inspirerte meg til å snuse på Victor Hugos De elendige og 1793 (også fra revolusjonens dager). Har ikke bestemt meg enda, men de er i hvert fall hentet fra bokhyllen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Revolusjonen er ikke hovedhistorien i De elendige, heller - iallefall ikke i bind I. (Har bare såvidt begynt på bind II, så det er litt tidlig for meg å si noe om den ennå). Men den får på ulikt vis betydning for hovedpersonene. Jeg kan anbefale den varmt - god bok!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er i gang med Samfundets ulykkelige, som min utgave fra 1929, Nasjonalforlaget, heter. Og liker det jeg leser - fengslende!

Men jeg måtte sjekke mine mangelfulle kunnskaper om fransk historie.....
I To byer er handlingen lagt til tiden omkring den franske revolusjonen 1789.
I De elendige er vi kommet til 1800-tallet, og Napoleon Bonaparte sitter på keisertronen. Det jeg har oppfattet som den franske revolusjonen, er et studentopprør i juli 1830 (stemmer ikke dette?). Det er dette Hugo skriver om når han skildrer det opprøret Marius og hans venner stiller seg i spissen for. Bakteppet i de to bøkene er altså forskjellig. Du vet kanskje allerede dette; jeg trengte en liten oppklaringsrunde.

Tusen takk for ditt gode tips!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg håper jeg ikke narret deg til å tro at boka omhandler selve revolusjonen. Det var derfor jeg var såpass rund og skrev "tida omkring den franske revolusjon". Da tenkte jeg først og fremst på tidsperioden 1789-1815, og "De elendige" omhandler vel i hovedsak tida like etter dette.
(Før jeg leste boka, måtte jeg ta en kjapp oppfrisking av historiekunnskapene siden Historie aldri var yndlingsfaget mitt...)

Marius' historie har jeg nettopp begynt på i bind II. Er ferdig med bind I som gir oss historien til Jean Valjean og Cosette.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei absolutt ikke. Er bare glad for at du inspirerte meg til endelig å lese Hugos eget verk (etter 2 - 3 versjoner av musikalen)!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jo, i Les Misérables bruker Hugo ein liten, konkret episode frå julirevolusjonen. Stor litteratur, dette - og interessant med parallellar mellom desse to store.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

BenedikteBjørg RistvedtEgil StangelandBerit B LiePernille GrimelandToveTove Obrestad WøienTine SundalFrode Øglænd  MalminIngunn SCathrine PedersenLailaMads Leonard HolvikJulie StensethHilde H HelsethTanteMamieRandiAsiljehusmorCecilieIngeborgPiippokattaMarit HåverstadBjørn SturødEli Svendsen Heie HaugerudPer Åge SerigstadEmil ChristiansenKirsten LundTine VictoriaNinaPer LundHeidiGeir SundetLars Johann MiljeMaikenElin FjellheimAnn-ElinReidun SvensliAneHarald KAmanda A