I år er det Dickens-år, behørig feira i Storbritannia. Charles Dickens er eit av dei store namna i verdslitteraturen. Få litterære verk har til dei gradar makta å bli ein del av vårt felles medvit, verda over. Typar som Oliver Twist og David Copperfield, ord og vendingar, miljø - alt saman er framleis levande, på same vis som all klassisk litteratur er det, anten ein kjenner verka eller ei. Ei anna sak er at Dickens var ein stor forfattar i seg sjølv. Få, om nokon, diktarar har skildra samtida så rikt og detaljert, frå samfunnets botn til dei øvste samfunnslag, og hatt denne merkelege evna til å kombinera triviallitteratur med litteratur av verdsformat.

Så desto mykje meir underleg at Dickens-året har gått oss hus forbi her i landet. Rett nok har Aschehoug sendt ut Bleak House i ny omsetjing, som eg les no - men det burde vel vore meir enn dette...? Er Dickens blitt ein uinteressant forfattar for det boklesande norske publikum?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Som Lillevi nevner så har bokelskere feiret Dickens hele året takket være KjellG, men utenfor bokelskere.no har det vært lite oppstyr. Veldig synd at de ikke har benyttet muligheten til å sette søkelyset på Dickens, men kanskje ikke så rart når det er bortimot umulig å få tak i bøken hans i norsk utgave. Forhåpentligvis er Bleak House bare første bok i rekka, som får en oppfriskning og blir utgitt på ny. Dickens har ikke gått ut på dato, det er faktisk skummelt å se hvor relevante flere av hans bøker fortsatt er.

Enda viktigere er det at Peter Christen Asbjørnsens fyller 200 år i år! Det har vært lite fokus på denne kulturskatten, noe jeg synes er ennå verre enn at Dickens er glemt bort. Jeg har kost meg med å gjenlese eventyr fra barndommen, morsomt å se hvor forskjellig de oppfattes.

Det er også August Strindberg-år, det er 100 år siden han gikk bort. Jubileet er en god mulighet til å utvide sitt leseunivers ved å prøve seg på en kanskje ukjent bok.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Et betimelig spørsmål.
Takket være KjellG har vi bokelskere en felles leseplan for Dickens samlete! Se her
Flott å høre at Bleak House er kommet på norsk, flere av bøkene er vanskelige å få tak.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ser at du skriver at Dickens blir behørig feiret i Storbritannia. Jeg dro til London i april og p.g.a. Dickensåret så hadde jeg bestemt meg for at jeg skulle besøke museet i London.

Stengt p.g.a. oppussing frem til desember 2012!!! Dårlig timing, spør du meg.

Forøvrig hadde Litteraturhuset en Dickens seanse i februar rundt fødselsdagen hans den 7/2. Så helt stille har det ikke vært, men opptoget mangler jo...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, og eg får no melding om at det er ein tre-timars seanse i Tromsø også i dag.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kanskje, jeg har faktisk aldri lest Dickens selv om han figurerer titt og ofte som bifigur i min favorittgenre. Bla. har jo tv-serien Doctor Who hatt ham med som bifigur, Doktoren selv er en stor fan sier han. Kanskje det er på tide for meg også å snuse litt på denne forfatteren også :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kanskje det. Dickens er underhaldande nok. Morsom også. Dei originale forteljingane hans kom ut som føljetongar, ikkje så ulikt våre dagars tv.seriar. Det var først etter at føljetongane var ferdige at dei ble samla i bokform (om enn nokre også kom som bok frå byrjinga)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

PiippokattaIreneleserVannflaskeHanne Kvernmo RyeEmil ChristiansenMads Leonard HolvikIngunn SNorahSolHeidi HoltanEivind  VaksvikKirsten LundWencheTerje MathisenBookiacLars Johann MiljeritaolineHanneVigdisPer LundWilliam BillisonBjørn SturødINA TORNESLinda NyrudSivHarald KJarmo LarsenTor Arne DahlNicolai Alexander StyveCarine OlsrødDagfinn JakobsenMarianne  SkageAlice NordliGro-Anita RoenIngeborgChristofferHilde Merete GjessingIngunnAnne-Stine Ruud HusevågIngunnJ