Er det noen der ute som kan anbefale noen bra bøker om 2.verdenskrig? syns det er interessant å lese krigshistorie,og er nå på jakt etter bra lesestoff om 2.verdenskrig. Er også på jakt etter spennende lesestoff om Milorg og den norske motstandskampen.Er interessert i biografier,dokumentarbøker og liknende,ikke romaner som skildrer denne tiden.Er det noen som kan anbefale noen bøker? Setter stooor pris på alle svar!
Viser 21 svar.
Hver tiende mann måtte dø
Om norske sjømenn i konvoifart under krigen... Gripende lesning...
Før hanen galer
Fantastisk fra Bjørneboe!!
(Du ber ikke om romaner, men jeg anbefaler den på det sterkeste, lell. Den virker realistisk - spesielt ettersom historiske personligheter er en del av persongalleriet. Og så er den vanvittig bra på moral og etikk - og det har vi vel ikke vondt av å utfordres på?)
Natt uten måne
Roman
MEN skrevet i Amerika under krigen - med inngående kjennskap til de norske forholdende, og som Steinbeck fikk Haakon VIIs Frihetskors for i 1945.
Norman Davies si bok "Europa i krig" er ei veldig god bok med eit litt anna perspektiv. Antony Bevor si bok, "Berlin" er og god og rystande. Men desse har jo eit europeisk perspektiv, så viss du er ute etter bøker om Noreg så blir det jo litt feil.
Neida,er generelt interessert i bøker om 2.verdenskrig. Så takker og bukker for alle gode tips!! Liker bøkene til Antony Bevor veldig godt,så dette er helt klart en bok jeg må lese!! Den andre boka så også veldig interessant ut,så den også har kommet på leselista.Tusen takk for gode tips :0)
Vil anbefale tre bøker:
Den lengste dagen av Cornelius Ryan som handler om D-dagen
Dømmer ikke av O.H. Langeland Litt annet syn på krigen enn det vanlige.
Fangeliv og fri tanke av Trygve Wyller opplevelser i konsentrasjonsleirer
Har nettopp begynt å lese " Hjemmestyrkene - hovedtrekk av den militære motstanden under okkupasjonen" av Sverre Kjelstadli. Boka følger oppbygningen av de mest sentrale motstandsgrupperingene i Norge. Motstandsarbeidet ses gjennom hele boka i sammenheng krigens gang i Europa forøvrig. Selv om jeg bare er i innledningen av lesingen , virker dette å være en god og grundig bok.
Jakten på ondskapen av Guy Walters
Mysteriet Olga Tsjekhova : var Hitlers yndlingsskuespillerinne også russisk spion? av Antony Beevor
Komedie i moll : fortelling av Hans Keilson
Svik og gråsoner : norske spioner under 2. verdenskrig av Tore Pryser
Det angår også deg av Herman Sachnowitz
Utbruddet av andre verdenskrig : Hitlers angrep på Polen i 1939 av Marco Smedberg
Eichmann : byråkrat og massemorder av David Cesarani
Ruth Maiers dagbok : en jødisk flykning i Norge av Ruth Maier
Dobbelt spil. Mørklægningen af Rudolf Hess-affæren av Lynn Picknett
Krigen i Valdres : 4. brigades operasjoner i krigen 1940 av Gudbrand Østbye
Byen brenner! : en kjuagutts erindringer om krig og evakuering av Arve Fuglum
Adolf Hitler : geni eller psykopat? av Leonard L. Heston
Krigens penn : ein biografi om Lise Lindbæk av Sigrun Slapgard
Da mor satt på Grini av Elisabeth Vislie
Skomakeren fra Sachsenhausen av Bengt Calmeyer
Menn i mørket av Asbjørn Sunde
Quisling-saken : Samlet rettsreferat (1945)
Dømmer ikke av Oliver H. Langeland
Tyskerjentene : historiene vi aldri ble fortalt av Helle Aarnes
Kvinneleiren: Historien om Ravensbruck-fangene av Kristian Ottosen
Fars krig av Bjørn Westlie
Et lykkebarn : gutten som overlevde holocaust og ble dommer i Haag av Thomas Buergenthal
Det niende barnet av Frank Rossavik
Hamsun, Hitler og pressen : Knut Hamsun i norsk offentlighet 1945-1955 av Tore Stuberg
Tårer blir diamanter av Rosemarie Claussen
Angitt av mamma av Oddvar Schjølberg
Undset, Hamsun og krigen av Björn Fontander
Mein lieber Reichskanzler! : Sveriges kontakter med Hitlers rikskanselli av Staffan Thorsell
Den glemte armé : i skyggen av hjemmefronten av Anders Johansson
XU : i hemmeleg teneste 1940-45 av Einar Sæter
Ninas reise : en overlevelseshistorie av Lena Einhorn
Veien til Auschwitz /karen brunvoll
Mørketid /Karoline Frogner
Mørket er min venn /Jan Erik Thoresen
Kanskje i morgen /Sigrid heide
Med empati som våpen/ Ingeborg solbrekken
Mari jonassen sine bøker
Byen brenner/arve og Arne Fuglum
Det angår også deg/ Herman Sachnowitz.
Det niende barnet/ Frank Rossavik
Hver fredag foran porten/ wanda heger
Og mange mange flere...jeg har nok hatt mine perioder med mye krigslitteratur.
Espen Søbyes Käthe, alltid vært i Norge er en uhyre velskrevet og gripende bok som jeg vil anbefale på det varmeste. Her er bokdatabasens beskrivelse:
Forfatteren bruker biografimetoden til å beskrive et vanlig menneske som vokste opp i Norge i mellomkrigstiden. Hans kildebaserte fremstilling følger Kathe Lasniks familie fra foreldrene kommer fra Vilnius som flyktninger til Kristiania i 1908, og til forfølgelsen, deportasjonen og drapet på denne familien. Den 1. desember ble Kathe Lasnik drept i konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau.
Ja, dette er en utrolig bra bok.
Ikke sant? Det er ytterst sjelden at jeg tar til tårene når jeg leser, men denne historien er så sterk - ikke minst fordi den på ingen måte er enestående, men bare eksemplifiserer hvordan uskyldige mennesker ble forfulgt og drept etter at nazistene kom til makten og fikk lov å omsette sine forkvaklede ideer i handling - at det flommet over da jeg satt og leste slutten på en stille kafé en sen høstkveld. Hadde det ikke vært for at jeg mener pensum-bøker starter i motbakke bare fordi de er pensum, ville jeg tatt til orde for at "Käthe, alltid vært i Norge" burde inn på pensumlistene i videregående.
Enig. Jeg hørte om boken på et foredrag på jødisk museum i fjor. Den hørtes intressant ut og jeg bestemte meg for å lese den. Forfatteren sa at det han festet seg førtst ved var at Käthe hadde skevet på kortet sitt som NS hadde beordret alle jøder til å fylle ut følgende om hvor hun kom fra ; har altid vært i Norge. Jeg synes den settningen sier alt.
Ja - der støtter jeg deg fullt ut. Det er kjempefint at vi er flere som anbefaler den boken her inne!
Boka "De som falt" av Eirik Veum og Geir Brenden, som handler om norske frontkjempere som kjempet på tysk side, er ei fantastisk bok!
Ei anna bok som kan anbefalast er "Petter Moens Dagbok" av Petter Moen, der han beskriver sine tanker, følelser og livet i fengsel, hvor han blir utsatt for tortur og lange forhør av Gestapo.
Boka "De som falt" er nå lagt til boksamlingen! Høres ut som veldig interessant lesning..sjelden man hører om nordmennene som valgte "gal" side.Tusen takk for fantastiske tips!!
"Jeg vil leve" av Oscar Magnusson er noe av det sterkeste jeg har lest. Magnusson havnet i konsentrasjonsleir, og overlevde nesten mirakuløst. Den er så gripende skrevet, en bok jeg har lest flere ganger og aldri glemmer. En bok jeg anbefaler uten forbehold!
"Og tok de enn vårt liv" av Per Hansson er historien om familien Morset fra Selbu i Trøndelag som var sterkt involvert i motstandskampen. Denne boka er nok preget av å være skrevet i en annen tid, jeg husker jeg reagerte litt på helteglorien til Morset-karene, men den er absolutt god. Den er nok litt i dokumentarroman-sjangeren.
Begge bøkene er nå lagt til boksamlingen! Har mye godt lesestoff å glede meg til framover! Tusen tusen takk for alle gode forslag!!
Her er det mye bra. Gunnar Sønsteby, tungtvann sabotøren, men det er mye å ta tak i, man haret vitt spekter. Men den beste 2 verdenskrig boka, uten Norge, som alle også burde lese, band ofte Brothers.
Tusen takk for gode forslag! Band of brothers har jeg hørt mye bra om,og er en bok jeg gleder meg veldig til å lese :0)
Jeg vil foreslå Arvid Pettersons Fortiet fortid, Marion Palmers Bare kirka sto igjen og Nøkleby/Hjeltnes' Barn under krigen.
Du burde lese bøkene til Gunnar "kjakan" Sønsteby, fantastiske bøker om en fantastisk modig mann som har gjort mye for Norge og motstandskampen under 2. verdenskrig. Alle bør lese om denne fantastiske helten:-) Sønsteby er min helt!
Jeg anbefaler boken "Alt hva mødrene har kjempet " av Mari Jonassen, fordi jeg synes det er viktig å få med at kvinnene også deltok i motstanskampen.