Hvorfor har jeg ikke lest denne før? Jeg hadde stor glede av Den siste viking og Vår egen stamme - og nå omsider også av Folk ved sjøen. Stor fortellerkunst, levende, muntlig språk og dyp respekt for folket som skildres i all sin elendighet. Ingen helter eller skurker, bare hverdagsfolk med alle sine gode og dårlige egenskaper. Jeg ser for meg landskapet med de værslitte husene, og forstår godt hjemlengselen hos dem som flyttet til byen og til skogsbygda, samtidig som jeg forstår håpløsheten hos dem som blir hjemme og arbeider "i sitt ansikts sved" uten at det monner.

Litt kuriøst: Hvilken utgave er det egentlig som er avbildet på bokas profilside? I omtalen står det De norske bokklubbene 1977, og det er den utgaven jeg har. Men omslagsbildet er et helt annet! Omslaget på bokelsker-utgaven synes jeg er litt for "nystrøkent" - disse folka brukte ikke helgeklærne i utide!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Da kan du jo snuse litt på denne boka for det er også ei meget god bok.
Hyggelig at du også har oppdaget at han har skrevet flere gode bøker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Flere Bojer-opplevelser sier jeg ikke nei til, men jeg tror jeg holder meg til fiksjonen, enda jeg vet at Bojer er/var en mangfoldig og interessant fyr. Nå tar jeg et lite hvileskjær før jeg gyver løs på en murstein av Dickens - har akkurat fått tre av dem i hus og vet ennå ikke helt hvilken jeg skal starte med.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du Marit, jeg må bare få lov å si det, altså: Bojers selvbiografier går romanene hans en høy gang! Og så utdyper de både hans eget forfatterskap, tiden han levde i, og - ja, de er altså en fest å lese, både Læregutt og Svenn... Jeg håper du ikke har kategorisk bestemt deg for ikke å lese dem, for jeg tror d-e-f-i-n-i-t-i-v-t du vil like dem!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

På ingen måte. Når det gjelder lesing, bestemmer jeg meg aldri kategorisk for å droppe noe som helst! Jeg medgir gladelig at en del bøker ikke tiltrekker meg i særlig grad, men Bojers produksjon hører ikke hjemme blant dem. Kommer tid, kommer kanskje både Læregutt og Svenn og mere til. Sånn er det med den saken.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

:-D - Da får jeg sove godt i natt også - nå som jeg slipper å ligge og vri meg i tanken på hva du kunne gått glipp av. Sjelefreden min er gjenopprettet, og godt er det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Egil StangelandAnne-Stine Ruud HusevågChristinaToveHildeHeidi HoltanRisRosOgKlagingIngeborgMette-MMads Leonard HolvikAstrid Terese Bjorland SkjeggerudOleTanteMamieLailaLilleviKarina HillestadKirsten LundTheaVannflaskeAnne Berit GrønbechTone HEvaTor-Arne JensenKaren RamsvikMonika SvarstadTine SundalReadninggirl30Tore OlsensiljehusmormgeJarmo LarsenDinaStig THanne Kvernmo RyeAnniken LBjørn SturødBeate KristinHallgrim BarlaupTorill RevheimTrude Jensen