Jeg har lyst å lese/lage en liste over forfattere fra Afghanistan, Irak, Israel-Palestina, Libanon og Syria. Tidsperioden jeg tenker på er etter den 2. verdenskrig.

Dette blir kanskje ikke noen lang liste, men noen er bedre enn ingen. Jeg synes det kunne være spennende å lese bøker av forfattere som av en eller annen grunn ble hjemme kanskje med fare for sitt eget og familiens liv.

Er det noen som har noen forslag?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 10 svar.

http://bokelskere.no/bok/bitre-mandler-18-forfattere-i-kabul/13724/Denne har jeg i min samling.

Forlagets omtale:

Lenge var de isolert fra omverdenen, nå ønsker de å heve stemmene ut over Afghanistans grenser. Bitre mandler er et resultat av to norske forfatteres møter med afghanske kolleger i Kabul. I denne antologien presenterer Elisabeth Eide og Eugene Schoulgin afghanske forfattere gjennom tekstene deres - dikt, noveller og romanutdrag samt, ikke minst, gjennomlevd liv. I intervjuer får de atten forfatterne fortelle om sine mangslungne og dramatiske erfaringer med krig, fengsel, undertrykking og eksil. Mange er melankolske, men ikke knust, optimister, men ikke naive. Først og fremst er de bærere av en stolt litterær tradisjon.Levert av © DnBB AS

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tok en liten test på Google og skrev : "Forfattere fra Afganistan". Valgte Wikipedia , og der kom der opp 12 forfattere . Og hvilke bøker de har skrevet som er oversatt til Norsk, og år..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vil bare si at jeg sitter på gjerde for her er jeg helt blank. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette var grusomme kriterier for listedeltagelse, gretemor. Jeg håper virkelig at lista blir snever. Flere forfattere har gitt ut bøker i etterkant av konflikter eller i eksil. For meg som leser kan dette være interessant stoff siden opplevelsen av "konflikter og fare" har vært reell.
I flere land skrives det litteratur som makthaverne i landet misliker. Forfattere og deres familier blir av den grunn ofte straffet, forfulgt og lever under vanskelige forhold.
For å få en mer nøyaktig liste over aktuelle forfattere - kan du kanskje kontakte " Amnesty International". De kan sikkert være behjelpelig med en liste.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal kommentere innlegget, ditt, Ava. Når jeg leser det i ettertid kunne jeg kanskje satt punktumet etter "hjemme", og kuttet ut siste del av setningen. Men i og med at enkelte, spesielt regimekritiske forfattere faktisk ble truet på livet og også ble drept, så ordla jeg meg som jeg gjorde. Jeg synes det kunne være interessant å lese bøker fra slike forfattere også og ikke bare de som lever/levde i eksil.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

For ca 1 år siden la jeg ut to dikt av poeten Faraj Bayrakadar i Hedvigs "dikttråd". Diktene var hentet fra hans diktsamling "Black Mirror", som han delvis skrev på små lapper, mens han satt fengslet (og ble torturert) i Syria for sine politiske holdninger. Fengselsoppholdet varte i tretten år, fra 1987 til han ble gitt amnesty i 2000 etter press fra bl.a. Pen America og Amnesty International. Han forlot Syria, dro til Nederland, senere til Sverige. Han lever nå i eksil og fyller sannsynligvis ikke kriteriene for listedeltagelse. Jeg tar meg likevel den frihet og siterer et dikt fra diktsamlingen "Black Mirrors".

This is how it is:
prison is a time
you jot down on the walls
in the early days
and in the memory
in the the following months.
But when the years turn
into a long train
tired of its own whistles
and exhausted by the stations,
you try something else
similar to forgetfulness.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det jeg i utgangspunktet ønsket, var å finne forfattere fra disse konfliktområdene som ikke har bodd mesteparten av livet sitt i Vesten og blitt influert av det, og så har tråden blitt noe helt annet. Kanskje var jeg ikke tydelig nok. Jeg har søkt en del på egenhånd og funnet frem til 10 forfattere, flere trenger jeg ikke, så jeg velger å avslutte tråden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

ok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nettopp derfor kan "Amnesty International" sikkert være behjelpelig og gi deg navnet på aktuelle forfattere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var et godt tips, takk skal du ha.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Tine Sundalanniken sandvikBirkaHildeAnniken RøilHanne Kvernmo RyesomniferumSt. YngheadHarald KBente L.Egil StangelandKristine LouisesiljehusmorStig TTerje MathisenmgeRandiSraDevoralibrosTove Obrestad WøienDinaKirsten LundCarine OlsrødReadninggirl30TanteMamieLilleviIvar SandGrete AastorpgretemorAlex NietoIngunn SBård StøreTonesen81PiippokattaDemeterVannflaskeBjørg RistvedtVanja SolemdalPirelliNikkaBjørg Marit Tinholt