Jeg er veldig glad i historiske romaner, har jeg oppdaget ved en tilfeldighet kan man si. Men denne var det leit å komme seg gjennom rett og slett.. puh.. hadde ikke anbefalt den til noen, nei..

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 19 svar.

Denne leser jeg nå, og jeg synes den er utrolig fornøyelig - hovedsakelig på grunn av språket! Tenker at oversetteren har gjort en strålende jobb, og jeg føler virkelig at tidas nærhet til livets realiteter kommer fram. Her er det "kuskit og fjøs", eller heller pissepotter og skitt og støv i mørke kroker, i en verden uten vannklosetter og elektrisk lys og alle moderne bekvemmeligheter.

Hovedpersonen, den irske fattigjenta Bessy, har et levende og blomstrende språk med fargerike kraftuttrykk og artige metaforer. Handlingen er vel litt så som så, og kunne vært en ukebladsføljetong - rent bortsett fra at romantikken glimrer totalt med sitt fravær, og at alle personene er realistisk ikke-perfekte og tildels helt forferdelige! Det er rett og slett det originale språket som gjør boka verdt å lese for meg, det føles utrolig ekte, akkurat slik kan jeg tenke meg at fattigfolk snakket på den tida.

Anbefales, faktisk! :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne boka leste jeg for noen år siden, da som lydbok, og syns den var morsom. Det var mest språket som fascinerte meg. Da stod jeg og malte vinduskarmer mens jeg hørte, og det gjorde malingen fornøyelig. Nylig fant jeg den fram igjen, da jeg ikke fikk lese på grunn av hjernerystelse, og dette var en av de tre lydbøkene jeg hadde i huset. Nå måtte jeg ligge i hvilestolen og ikke gjøre noe, kun lytte. Da fikk denne boka nye dybder jeg gikk glipp av forrige gang, lo mye. Og gledet meg over at det var tjenestejenta som viste seg å være den som gikk av med "seieren"... Den som har lest boka forstår hva jeg mener med det; ) Ved annen gangs lytting, ble det mye klarere for meg at det er en ironisk harselering med de fine og rike i boka, herlig: )

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne boka ga jeg opp. Jeg maktet ikke språket rett og slett.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Må si meg enig med flertallet her, selv om jeg også er glad i historiske romaner ble jeg ikke overbegeistret jeg heller. Språket er nå en ting, det kan man vel prøve å sette på skylapper for etter hvert og heller konsentrere seg om handlingen, men jeg synes heller ikke at den var så engasjerende. Ingen store overraskelser, og forventningene som baksideteksten skapte ble bare halvveis eller nærmest ikke innfridd.

Det var da noen fine partier her og enkelte momenter som skapte litt mer spenning underveis, men boka føltes ujevn og til tider langtekkelig også. Jeg hadde ikke noe ønske om at den aldri skulle ta slutt nei, hehe. De siste kapitlene var nok likevel de som fenget mest, selv om verbet fenge egentlig er å ta i det også.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Heilt einig med deg. Eg syns dette var ei frustrerande bok å lese, vanskeleg i og med at hovudpersonen skulle ha så mykje skrivefeil osv. Eg hadde mest lyst å ta fram pennen å byrje rette på skrivinga hennar... Ellers syns eg historia var grei nok, men ikkje av dei mest fengande eg har vore borti.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg hadde vel kanskje den fordelen at jeg lyttet til lydbokutgaven, og der var ikke skrivefeilene spesielt generende. Jeg hørte på boka i bilen sammen med min kone. Vi var enige om at boka var fengslende uten å ha en spesielt spennende ytre handling. Jeg anbefaler lydbokversjonen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg syns også denne egnet seg bra som lydbok, anbefales: )

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er nå ferdig med lydboka av denne romanen, nydelig lest av Gisken Armand.

Synes den var fin og ganske spennende, men den innfridde egentlig ikke det som blei forespeila på baksida. Der sto det noe om sex og spøkelser. Det var jo ikke akkurat sånn da...

Fikk en følelse av "Stormfulle høyder" da jeg begynte på denne, men den følelsen forsvant etterhvert.

Den fattige jenta Bessy får tjeneste på en herregård et sted i Skottland. Det er av vesentlig betydning at hun kan lese og skrive. Fruen i huset virker noe eksentrisk i det hun ber Bessy om å føre dagbok som fruen skal lese når hun vil. Etterhvert blir Bessy utsatt for en del eksperimenter fra fruens side.

Bessy er ganske nysgjerrig og en dag finner hun nøkkelen til fruens skrivebordskuff og i den finner hun boken "Betraktningene". I denne har fruen skrevet om alle de tjenestepikene hun har hatt og hvordan de ter seg og hvordan de har reagert på eksperimentene. Fruen skriver at hun forsker. En av pikene har avgått ved døden på en nærliggende jernbanelinje, men denne hendelsen er temmelig tåkelagt og ikke noe man snakker om i huset. Bessy ønsker å finne ut hva som skjedde.

Og hun finner det ut. Til slutt. Men innen det har fruens galskap kommet sterkt til syne og har forårsaket stor skandale som skader hennes mann, mr.Reed, som ønsket å stille til parlamentet.

Det tok laaaang tid å høre denne, men det var vel verdt tida. Gisken Armand leser mesterlig!

Til skrivefeila som noen andre nevner: Jeg tenker at dette litterære grepet er ganske så genialt! Bessy er fra en lavere sosial klasse enn fruen og herren og snakker derved også annerledes. Og hun skriver altså som hun snakker. Hun er heller ikke veldig stø i rettskriving og bruker for eks. formen "gidde" istedenfor "ga". Hvordan tegnsettingen er aner jeg ikke for jeg har ikke lest boka sjøl, men jeg kan tenke meg den ikke er helt korrekt den heller. Det skriver hun jo om også. Andre romaner der dette litterære grepet blir brukt, er for eks. Foer: Alt blir klart og betydelig og Sapphire: Trøkk.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du gir en fyldig omtale som er svært parallell med min egen opplevelse av boka. De grep forfatteren tar for å gi personene troverdighet både hva angår klassemessig tilhørighet og kanskje spesielt den ekthet som preger Bessys eksistensielle refleksjon, gjør at jeg føler at den tiden jeg brukte på lydboken var vel anvendt. Til forskjell fra deg vil jeg si at jeg har lest boka fordi jeg anser at lydbøker sidestilles med mer tradisjonell lesing, bare med den forskjell at lesingen skjer auditivt og ikke visuelt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg holder på med lydboka av denne nå. Gisken Armand leser og jeg storkoser meg på veg til og fra jobben.

Litt mange detaljer, kanskje, men jeg synes den virker svært spennende. Gleder meg til fortsettelsen!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, kanskje eg burde prøve den. Er ikkje kjempefan av lydbok, sidan eg syns det ofte går litt seint, men i dette tilfellet trur eg lydbok er eit lurt val ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

huff, jeg sitter og trøkker meg igjennom denne boka...Er ca halveis på ren trass;D Sidene med madammens notater gikk kjapt, tenkte at nå skjer det vel noe da.. Ikke enda for å si det sånn! er ikke helt enig med weekendavisens påstand om at dette er en bok man skulle ønske aldri tok slutt,- tvert imot!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Uff... og jeg som har den stående ulest i bokhylla!

Jeg er også glad i historiske romaner, så derfor var den et lett kjøp for litt over et år siden. Heldigvis var det på salg, så om jeg ikke liker den så var det ikke så mange penger ut av vinduet! :) Blir spennende å se hva jeg synes når jeg en gang tar den fram, med tanke på de tilbakemeldingene den har fått her.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Send meg gjerne en kommentar når du har lest den. Den har jo festet seg hos meg, men synes den var nor langtekkelig. Kanskje det bare er meg?? Har du noen historiske romaner å anbefale meg til sommeren?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig med deg. Denne boka plukka eg tilfeldig med meg i ein bokhandel av mangel på lesestoff, og det var verkeleg bortkasta tid og penger. Trur det må vere ei av dei dårlegste bøkene eg har lest.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg er så enig, så enig! Dette var ei skrekkeleg dårleg bok. Anbefalar den på ingen måte, til nokon... Dårleg språk, uengasjerande handling og mykje vissvas...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er vel en skikkelig raring jeg da som faktisk synes at boka var bra :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Absolutt ikkje! Smaken e som baken - og godt e det :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Amen! hihi..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundVioleta JakobsenPi_MesonBenteReadninggirl30Berit RTine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingIngunn SAmanda AHanne Kvernmo RyeEgil StangelandHarald KReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangStig TAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid KjendliesomniferumRune U. Furberg