Dette er jo noe så sjelden som en Solstadroman med happy ending. Jeg ble nesten sjokkert, men også litt oppløftet. Jeg har jo alltid identifisert meg med de der ensomme gamle akademikerne til Solstad.

Men jeg er enig i at det er en av de beste til Solstad.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 4 svar.

En av mine favoritter hos Solstad. Men er det happy ending? Jeg tolket ikke slutten slik - hva er virkelig og hva er ønsketenkning?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg velger å se slutten som at den gamle akademikeren stikker av med den unge studinen, og at de rir lykkelige ned i solnedgangen. Det er mulig det ser mer positivt ut fra ståstedet til en mannlig akademiker enn fra andre perspektiv :)

Ellers bruker jo Solstads figurer å stå rimelig desillusjonerte og tomme igjen på slutten av boka. Omtrent som når den startet, bare enda litt mer nedtrykte.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leser slutten som at den gamle akademikeren ikke stikker av med den unge studinen, men ønsker dette så sterkt at han rett og slett dikter deres framtid sammen - kanskje mer for sin egne del, enn for leseren. Det er vel nettopp dette som er så spennende med litteraturen - at vi opplever den så forskjellig :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

SPOILER Jeg oppfatter også slutten som et skifte av perspektiv hvor han ikke lenger ser tilbake, men snakker om en planlagt fortsettelse. Kanskje Fjord, på tross av sitt "utenforskap", også er et barn av sin tid. Og hvis 80-tallet er tiåret hvor det er lite interesse for politiske diskusjoner og stor sans for materielle verdier og lettvinte løsninger, så er kanskje dette den mest nærliggende slutten for ham? Og den er vel heller ikke uten ironi...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

MetteAnne-Stine Ruud HusevågTonje-Elisabeth StørkersenLinda NyrudReidun SvensliTanteMamieAnn EkerhovdHarald KTorill RevheimVegardAnne Berit GrønbechKaramasov11DemeterBeathe SolbergJarmo LarsenKirsten LundRandiAnniken RøilIngrid HilmerToveSverre HoemJørgen NLeseberta_23Mads Leonard HolvikVannflaskeLailaHegeNinaTotoroBjørg  FrøysaaMarteTone Maria JonassenMorten JensenEgil StangelandBenedictealpakkaRisRosOgKlagingDaffy EnglundBjørg L.Tine Sundal