Jeg har tenkt litt på det du skrev om selvforskyldt ensomhet for hovedpersonen, så denne gangen tok jeg brillene på som skulle lete litt etter det ;-)

Det er kanskje ting som tyder på det, og at det ikke bare er sulten som gjør dette med ham. Vi har jo sett flere ganger at han umotivert provoserer, f.eks. når han går bort til politimannen og påstår gjentatte ganger at klokken er ti når den er to. Som et trassig barn slår han seg vrang for å få oppmerksomhet(?). Men så får han tårer i øynene og vet ikke hvordan han skal takle det når han blir møtt med vennlighet. Det er som om han ønsker motstand og kamp.

Flere ganger når han kunne ha fått hjelp, gjør stoltheten hans at han avslår eller dekker over at han trenger penger. Han straffer også seg selv: Jeg begyndte å løpe for å straffe mig selv, drev mig fremover ved indætte tilrop og skrek taust og rasende til meg selv når jeg vilde stanse. Herunder var jeg kommet høit op i Pilestrædet. Da jeg endelig stod stille, næsten gråteferdig av sinne over ikke å kunne løpe længer, dirret jeg over hele mitt legeme og jeg slængte mig ned på en trappe. Nei stop! Sa jeg. Og for rigtig å plage meg selv reiste jeg mig atter op og tvang mig til å bli stående, og jeg lo av mig selv og gottet mig over min egen forkommenhet. Endelig etter flere minutters forløp gav jeg mig ved et nik tillatelse til å sætte mig; endog da valgte jeg den ubekvemmeste plass på trappen.
Selv om det er helt klart at han lider, så lurer jeg på om det hos ham også (bevisst eller ubevisst) er et ønske om å lide. Driver han nærmest og flørter med galskapen?

Etter å ha lest annet stykke, skumleste jeg et kapittel om Sult i Tore Hamsuns biografi om sin far. Der siterer han et brev som Hamsun skrev til Erik Skram (Amalie Skrams mann). Der står det bl.a.: De forstaar, jeg vil virkelig ikke forsøge at gøre mig interessant. Jeg vilde bare faa Lov til ar fortælle Dem dette i al Stillhed; jeg er saa beklæmt, jeg græder. Der er ikke et Menneske, som gennemgaar så vanvittige Sindsstemninger, som jeg. Jeg har smuglet nogle af dem ind i "Sult", men nu tror alle, at de gale Streger, "Andreas Tangen" begaar der, kommer af hans Hunger. Men det er ikke sandt. Desværre!

I helga tror jeg at jeg skal bevilge meg litt lyst og lett lesestoff, så "Sult" får en liten pause et par dager...

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Vi frastøtes vel ofte av mennesker som virker opprørte, eksalterte, selvopptatte og uforutsigbare. Slike personer får nok ikke flust med venner. Det er forresten påfallende at denne personen tydeligvis har oppholdt seg i byen ei tid og må ha en del bekjente, men han møter dem bare i forbifarten, og han fører aldri noen hverdagslige samtaler med dem, iallfall ikke noe han bryr seg om å referere. Og de to han prøver å besøke, er ikke hjemme, så hva han har usnakket med dem - bortsett fra penger, får vi ikke vite.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Interessante opplysninger som kaster ytterligere lys over den sære jeg-personen. Takk for at du formidler dette, Bjørg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Egil StangelandAnne-Stine Ruud HusevågChristinaToveHildeHeidi HoltanRisRosOgKlagingIngeborgMette-MMads Leonard HolvikAstrid Terese Bjorland SkjeggerudOleTanteMamieLailaLilleviKarina HillestadKirsten LundTheaVannflaskeAnne Berit GrønbechTone HEvaTor-Arne JensenKaren RamsvikMonika SvarstadTine SundalReadninggirl30Tore OlsensiljehusmormgeJarmo LarsenDinaStig THanne Kvernmo RyeAnniken LBjørn SturødBeate KristinHallgrim BarlaupTorill RevheimTrude Jensen