Jeg legger merke til når jeg leser "Sult", at det er svært mange og detaljerte henvisninger til tid og sted. At det i tillegg er en jeg-fortelling, gjør at både ytre og indre handling kommer svært nær.

Eksempler:

En klokke slår seks slag,
Det er høst,
Klokken er omtrent tolv,
Dagen begynte å helle, solen sank,
Om morgenen våknet han tidlig,
Han gikk opp i bladet klokken fire,
Da han våknet var det mørkt,
Klokken var over ti,
Det var lys dag da han våknet,
Klokken var tre.

Oppe i Grænsen,
I Slottsbakken,
St. Olavs plass,
Pilestredet,
Tordenskjoldsgaten,
Bogstadskogen,
Grønlandsleret,
Møllergaten,
Stortorvet.

Nå er det mange år siden jeg leste Dostojevskij, men jeg synes å huske at også han har detaljerte opplysninger om hvor (og når?) handlingen foregår. Spesielt i "Forbrytelse og straff" (i St. Petersburg).

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Har startet med boken og liker det jeg leser veldig godt så langt.
Boken har et veldig godt språk og man får et nært forhold til hovedpersonen siden den er skrivet i "jeg-form".

Har bite meg merke i hovedpersonen sin stolthet og verdighet. Han har behov for å fremstå mer velstående enn han er. Episoden hvor tilbyr penger til en tilfeldig forbipasserende slik at denne kan kjøpe melk, tiltross for at han trenger pengene selv og må selge vesten sin for å skaffe litt penger forteller litt om hans behov for fremstå mer velhavende enn han er.

Har ikke lest så langt ennå, men det virker som den ytre handlingen dreier seg om sulten og kampen mot den.
Den indre handlingen er om hvordan tanker og sinn blir påvirket av omstendigheten man er i.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Uten å psykologisere for mye - jeg tenker at når jeg-personen er så opptatt av alle disse detaljene, stedene, klokkeslettene osv., er det en måte å "holde seg fast" på eller å ha kontroll på. For at ikke tilværelsens hans skal falle fullstendig fra hverandre, holder han rede på tiden, hvor han er, hva han sanser, opplever osv. Alt dette blir små, faste holdepunkter som hjelper han gjennom dagene og nettene - i en tid da livet hans er ganske så ute av kontroll.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Lenge siden jeg leste Forbrytelse og straff, men jeg har også noen bilder i hodet av "byvandringer" i opprørt sinnstilstand. Sammenlikningen er nok ikke helt av veien. Men hittil har jeg opplevd Sult som ei "utendørsbok" (med en del unntak, som hovedpersonens rom og avisredaksjonen), mens Forbrytelse og straff foregår like mye innendørs, mener jeg å huske.

Detaljrikdommen du beskriver, gjelder forresten ikke bare tider og steder, men også følelser, sansinger, handlinger og hendelser.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Egil StangelandAnne-Stine Ruud HusevågChristinaToveHildeHeidi HoltanRisRosOgKlagingIngeborgMette-MMads Leonard HolvikAstrid Terese Bjorland SkjeggerudOleTanteMamieLailaLilleviKarina HillestadKirsten LundTheaVannflaskeAnne Berit GrønbechTone HEvaTor-Arne JensenKaren RamsvikMonika SvarstadTine SundalReadninggirl30Tore OlsensiljehusmormgeJarmo LarsenDinaStig THanne Kvernmo RyeAnniken LBjørn SturødBeate KristinHallgrim BarlaupTorill RevheimTrude Jensen