Hei!

Vi skal ha norsk Særevne til høsten, der temaet blir noe innefor religion, kultur og kvinnesyn i ulike deler av verden. Forfatteren må være norsk. Er det noen som har bøker og anbefale?

På forhånd takk!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 9 svar.

Bokhandleren i Kabul, av Åsne Seierstad.....om kultur i Afghanistan, skrevet av norsk reporter.

Og så bør du kanskje huske på at evne og emne er to forskjellige ting...og særemne skrives nok med liten bokstav. Bare litt ekstra norskundervisning ;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk! Har vurdert denne!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Journalist Kristin Solberg i Aftenposten har også skrevet en bok fra Pakistan, "Gjennom de renes land", som kanskje kan være noe - jeg har ikke lest den, men hun skriver bra.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

1) Amalie Skram: "Forrådt" (pass på å skaffe deg utgaven til forlaget Vigmostad & Bjerke). Dessuten har Liv Køltzow skrevet en anerkjent biografi om A. Skram som du sikkert finner på biblioteket (bestill i god tid).

2) Henrik Ibsen: "Et dukkehjem".

3) Cecilie Enger: "Himmelstormeren" (2007). Dette er en roman som kan kalles faksjon (blanding av fiksjon og fakta). Den er fengende i det den tegner opp et interessant og spennende bilde av en "storbykvinne" som i 1886 brøt opp og dro til det øde Finnmark og bl.a hjalp fattige og arbeidere som ble utnyttet mens de slet seg i hjel i gruvene.

Nr. 1 og 2 er "klassiske travere", men ikke mindre interessante av den grunn (jeg vil tro at flere kjenner til "Et dukkehjem" enn "Forrådt"). Det er dessuten en verdi i seg selv å kjenne til to så store forfattere i norsk litteraturhistorie. Nr. 3 er nok et mer utradisjonelt valg når det gjelder særemne (enn så lenge fordi "Himmelstormeren" er interessant). Den gir deg innsikt i kvinnerollen, Norges fortid, ulikheter mellom sør- og Nord-Norges sosiale historie og mye mer. Den hjelper deg til å sette en del ting i perspektiv i forhold til dagens samfunn og kvinnerolle. Bak på boken står det bl.a: "Ellisif Wessel ble født i 1866 og hadde alle muligheter til å leve et behagelig og beskyttet overklasseliv. I stedet stupte hun rett ut i sin samtid. Hun bosatte seg i landets randsone. Hun valgte å kjempe for de menneskene som hadde aller minst."

Dersom dette ikke var til nytte, så kan du kanskje spesifisere hva det er du er ute etter og noe nærmere hva oppgave går ut på. De tre jeg nevnte dreier seg i store trekk om bl.a kvinnerolle og kultur.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Takk! Alle disse høres interessante ut :) Ibsen er på pensumlista, så kan slå to fluger i en smekk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Om du allerede kjenner/kommer til å kjenne til Ibsen pga pensum, så kan det komme godt med. Jeg holder en knapp på Amalie Skram og Cecilie Enger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Både Skram og Enger ser spennendes ut, så det blir nok en av de to, i tilleg til "naken i hijab" og en til, kanskje en bok om kulturen i vest-europa i år 2000. Har du noe forslag? Alt om kultur og kvinnesyn er av interesse da temaet er svært åpent.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Glem det, hun er jo ikke norsk. Gikk litt fort i svingen her :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva med "Mitt liv, min frihet", en selvbiografi av Ayaan Hirsi Ali? Har ikke lest den selv ennå, men det høres ut som den burde passe temaet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Stig TJulie StensethBeathe SolbergKirsten LundChristoffer SmedaasRandiAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnneWangMarianne MHarald KBjørg Marit TinholtJarmo LarsenEllen E. MartolMonica CarlsenBjørg L.Tove Obrestad WøiengretemorCarine OlsrødAud- HelenPiippokattaGrete AastorpAnne-Stine Ruud HusevågKristine LouiseBerit B LieOlemgeWencheDressmyshelfRisRosOgKlagingMarit HåverstadLisbeth Marie UvaagReidun Anette AugustinBjørn SturødTheaAnn ChristinPilarisKjerstiVigdis VoldCathrine PedersenTanteMamieSolveig