En herlig bok: Poeter på 70-tall som fikk meg til å minnes poetiske opplesninger og kvelder på anarkistiske Hjelms gate i hovedstaden og min egen ungdomstid. "Ville detektiver" er også potent, og treffer ungdommelighetens puls før den går over i et puslespill og et speilrefleksivt fortellersett som utvider horisonten; her finnes ikke bare latinamerika, men latin Europa. En evig referanse er f. eks. poeten Octavio Paz, som ikke bare er meksikansk, men en verdensberømt og uklanderlig litterat, noe den poetiske motbevegelsen i "Ville detektiver" er programforpliktet å hate: Selvsagt dukker han opp i levende live hos Bolanos. Det eneste vi ikke får så mye av er faktisk poetenes produkter - et dikt eller to forekommer - og det faktum at motbevegelsen ikke er opptatt av lyrisk litteraturteori, men denne leseren hadde tålt flere dikt - så absolutt. Jeg ga boka en femmer, men den fortjener nok en 6'er, og om en stund har den sikkert fått det også - nettopp fordi den lurer i vannskorpa liksom, som en gjedde, som er god på bunnen.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 8 svar.

Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for fin omtale. Så enig, så enig. En fantastisk roman, dette. En sterk femmer på terningen fra meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kunne ikke vært mer hjertens enig om jeg hadde forsøkt! Et kunnskapsrikt innlegg om en veldig god bok!

"Ville detektiver" er på alle mulige måter en stor roman; New York Times har for lengst kanonisert Bolano, og det gjelder like mye "2666" som "Ville detektiver".

Boken preges av et nærmest mediterende språk; det både smeller i veggene og opptrer stillferdig. Dessuten er den narrative strukturen spennende. (Jeg ser at det går an å la seg frustrere; eksempelvis hvis man ønsker seg den klassiske begynnelse-midte-slutt formelen oppfylt).

En av mine absolutte favoritter, dette her...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg startet på denne og kom litt over halvveis, men klarte ikke å fullføre, rett og slett fordi innholdet ble for fjernt. Jeg tok ikke noen av referansene, hadde ikke engang hørt om poetene det var snakk om. Derfor gikk jeg fort i surr og klarte ikke følge med. Har du (eller noen andre) kanskje noen tips om hva jeg kan lese før jeg begir meg ut på denne igjen, noe litteratur som kan gi meg bedre innsikt i latinamerikanske diktere, f.eks.? Jeg har veldig lyst til å komme meg gjennom denne og er enig i at den er spennende og veldig bra skrevet!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Drar opp denne tråden igjen og har samme problem som ebba. Tar gjerne i mot tips om "bakom-litteratur". Det sitter langt inne å avbryte en bok og jeg er ikke kommet lenger enn til side 110. Så langt synes jeg faktisk ikke den er så bra skrevet en gang. Masse gjentagelser av hovedpersonens pubertale utskeielser og veldig mye vandring i byen. Skjønner at puberteten går over etterhvert, men skal jeg holde ut en stund til? Blir det bedre?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det sitter langt inne å avbryte en bok ja og nå har jeg slitt og pint meg gjennom Ville detektiver. Jeg har forståelse for at Bolano sees på som kultforfatter og at folk triller høye terningkast, men for meg fungerte det absolutt ikke og jeg kan ikke huske sist gang jeg har slitt så med en bok! Handlingen var totalt uengasjerende og ingen av personene interesserte meg. Hadde det ikke vært for at jeg hadde den i en lesesirkel, hadde jeg avbrutt for lenge siden......

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Om "Ville detektiver" tar seg opp og blir bedre etter hvert? Spør du meg så vet jeg ikke helt hva jeg skal si, for både anslaget i første del og fortellingene som følger, er vel omtrent så bra som det kan bli. En fantastisk roman.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tror jeg legger den bort en stund, så får vi se om jeg prøver igjen, eller om jeg bare finner ut at jeg og denne boka ikke var match. Hva var det du likte så godt da?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

kntschjrldAnne Berit GrønbechMarit HøvdePiippokattaTurid KjendlieVioleta JakobsenHarald KsomniferumStig TKirsten LundRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt TøsdalAnita NessIngvild SBeathe SolbergritaolineBookiacJakob SæthreSol SkipnesBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasKatrinGVibekeAvaCarine OlsrødReidun Anette Augustin