Dette er første bok av fire om presten, folkeskolelæreren og etterhvert "gale Samuel" og hans familie gjennom noen tiår. Sven Delblanc fikk Nordisk råds litterturpris for den første boka, Samuels bok.
Jeg tenkte dette var ok sommerlektyre, men jommen holdt det hard. Selve historien var engasjerende, men språket var etter min mening tungt og oppstyltet.

Historien starter i en svensk småby tidlig 1900 tall, med Samuel og Cecilia, som har kommet tilbake fra Amerika. Samuel har presteutdanning fra Amerika og kommer hjem til Sverige med en drøm om det gode og trygge Sverige, der han skal bli en stor mann, prest i bygda. Den svenske prestestanden ønsker ikke slike prester velkommen og Samuel får ikke godkjent presteutdanningen sin og går stadig nedover på rangstigen. Han holder familien fast i en eventyrverden om at snart, snart skal vi få det som tilkommer oss, og dere mine barn er ikke som de andre barna i bygda. I løpet av de fire bøkene følger vi først Samuel og Cecilia, siden de fire barna og deres liv.

Jeg klarer ikke å lese boka som noe annet enn som ett angrep på bondesamfunnet, kirkens krav og det sosiale press bygda utgjør ovenfor en familie som er annerledes. Kvinnens stilling for rundt hundre år siden er en viktig del av historien, og beskriver kvinnenenes egen vilje til å holde seg selv nede, både begrunnet i hva bondesamfunnet forventer av dem, men også i stor grad begrunnet i kirkens krav og forventning om kvinnens plass i samfunnet.

Jeg lurte hele tiden på hvorfor jeg leste videre, men selve historien var etter min mening engasjerende, svensk (og sikkert også norsk) historie beskrevet ut fra småkårsfolks levesett. Det som gjør historien mer troverdig er at det er forfatterens egen familie han beskriver, og han har også skrevet seg selv inn i den fjerde og siste boka.

Hvilke terningkast gir man slike bøker? Jeg endte opp på tre og fire, men det er for historien, og ikke for språket. Jeg ser at boka ligger i noen andre boksamlinger, det hadde vært artig å hørt om andre har lest disse bøkene og hva de mener om dem?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

LilleviTheaIreneleserInger-LiseTine SundalReadninggirl30William BillisonLailaBeathe SolbergsiljehusmorTor-Arne JensenTanteMamieTralteKirsten LundOleKjell F TislevollVannflaskeLars Johann MiljeGrete AastorpOdd HebækSolveigCamillaVanja SolemdalMartineEvaRufsetufsaKaren RamsvikHilde VrangsagenJohn LarsenBjørg L.Lisbeth Marie UvaagHeidi LEli HagelundReidun VærnesAnn EkerhovdBente NogvaEivind  VaksvikAvaNina GAstrid Terese Bjorland Skjeggerud