Ah, "om litt" ble et nokså udefinert begrep - har hatt problemer med pc'en, klikka en smule på den og i dag har jeg kjøpt meg en nydelig liten Mac, for nå er jeg lei... hehe

Uansett, det er nesten avreise på deg, og det er mye jeg kan anbefale fra denne rikholdige byen. Jeg elsker historie, og jeg fant ut at jeg har store forutinntagelser om kommunismen. Derfor skal jeg med glede lese meg opp i denne vakre leselista dere har laget til meg her!!

Av "turistfellene" syns jeg St Stefanskatedralen var verdt hver forint (ta ut penger først når dere er der, bruk minibank, som finner nokså tett i sentrum, og hold dere unna disse vekslingsstedene), og neste besøk har jeg planer om å ta flere av museene, som Nasjonalmuseet og det militære museet. Dra til Városliget (Byparken) på søndag, det er bruktmarked der fra 7-14 (ta med masse småsedler, dvs under 10 000 forint), her kan dere finne gamle greier som er perfekte suvernirer - selv fant jeg et sølvkors fra en brutt rosenkrans til omtrent ingenting, et par medaljonger med Habsburgerørn, tradisjonelt håndarbeid (som du ikke må finne på å kjøpe i hovedhandlegata Véci utca - dyr turistfelle...), hundre år gamle postkort og gamle sedler for å nevne noe. Margit-øya er et must dersom været er bra. Der er det vakkert!

Kjøp billetter for kollektivtransporten, som er hyppig og grisebillig - spør gjerne vekterne på metrostasjonene om hjelp hvis dere trenger det. En ukes billett for meg kostet 200 forint, ca 5 kroner... Metroen går hvert 3. minutt omtrent, og det finnes trikker og busser og trolleybusser overalt. Ta med gode sko og streif rundt, så oppdager dere fort masse utenfor de vanlige turisttråkkene...

Nå ligger guideboka mi igjen hjemme, så jeg kan sende deg flere detaljer på melding eller epost om du vil ;) Som freksempel adresser til noen steder.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Tusen takk for ditt interessante svar, Wolfcat. Veldig nyttig å vite det du skriver om valuta, veksling, kollektivtransport m.m. Utrolig billig da. Jeg har faktisk trodd at Ungarn som et EU land hadde euro som valuta, men akkurat det hadde vi faktisk sjekket opp ved å Google litt om saken. Men det kan virke som om det skal ganske mange sedler med forint til for et heller beskjedent kjøp. Greit å vite at vi kan bruke minibankene. Både Stefanskatedralen og bruktmarkedet må vi få med oss. Når det gjelder "Margitøya" får vi se hva vi rekker, kanskje må vi tilbake igjen for å få med oss alt. Budapest høres ihvertfall ut som en vakker by med mange severdigheter. Å..som jeg gleder meg. Igjen takk, ikke den ting denne siden ikke kan brukes til, og ikke minst takket være så utrolig flotte og velvillige bokelskere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Margrete-eøya er kjempefin. Fine turstier, klosterruiner, parker, et flott spa i enden der, som jeg var og fikk massasje i. Var også i jødekvarteret, jødemuseet (grusomt), synagogen, Seztchenibadet, Budahøyden, masse fine spisesteder med god mat..Ja, Budapest er en deilig by.:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Åh....fantastisk. For en by dette må være! Tusen takk for tips. Nå er jeg mer sikker enn noen gang, MÅ helt sikkert utvide med en tur til, eller to etterhvert. Gleder meg stort.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg skal definitivt tilbake, jeg legger nok ferien dit også neste år... Totalt forelsket i den byen!!

Har dratt nytte av Gyldendals Topp 10 Reiseguider: Budapest, men uttaleguiden bakerst var helt på jordet. Alt uttales rett fram, med trykk på første og tredje stavelse hvis ikke apostrofer forteller noe annet, og det finnes ingen diftonger. Mange ungarere snakker engelsk, de er bare en smule sjenerte for å snakke det, så de tør opp når turister forsøker seg på ungarsk. Selv er jeg forutinntatt mot jøder og jødedom, så de plassene har jeg holdt meg langt unna... Széchenyibadet ligger forøvrig i byparken som tidligere nevnt, mange hoteller tilbyr billig spa-pakke til dette badet. Ta blå metrolinje (M3) nordover til Szechenyi fürdö, nest siste stopp på Mexikói-retningen. Utgangen er 200 meter fra badet. Badene på Hotel Gellért er også mye besøkt. Ta med eget håndkle (eller hotellhåndkleet). Av kirker er St Mattias (ved Kongepalasset i Vár) i Tábandistriktet verdt å se, kanskje med orgelkonsert (Ungarns beste kirkeorgel) under messen på søndag. Husk å dekke skuldrene i katolske kirker... Endel turister gjør det ikke, men jeg vet lokale folk setter pris på respekten. I Tában er det mulig å bruke en hel dag uten å kjede seg. Ta taubanen opp fra bak Hotel Gellért (ikke inkl i kollektivbillettene) og gå ned igjen i restaurantstrøket på nordsiden av høyden, der er det mange bra spisesteder! Margit-sziget (Margitøya) er ganske lang og severdighetene spredd utover, men langs denne så og si trafikkfrie parken går blå bybuss nr 26. Jeg tok denne fra Árpád hid på Váci út og gikk hele øya på langs. Vanlig trafikk finnes ikke, men det finnes elektriske biler (kan leies i sørenden ved Margit-brua, den med vinkel på), sykler (kan også leies), hestevogner - og denne ene bussruta.

Når det gjelder shopping er det dyrest der de forventer at turistene beveger seg omkring og ikke særlig mye billigere enn Sverige. Ut fra sentrum finnes billigere steder, se etter hvor ungarere drar... Stort kjøpesenter ett eller annet sted i nærheten av Astoria, husker ikke hva det heter, dessverre... Tror det var like ved en av de mange togstasjonene.

Mat: Gå gjerne for biff, poteter, grønnsaker og lokal vin. Ypperlig kvalitet!! Kunne selvfølgelig ikke dy meg annet enn at jeg måtte teste typisk ungarsk mat også. Mye løk og paprika og særegne sauser.

Husk for all del kamera, paraply i tilfelle styrtskurer (vannet kommer helst ned på denne måten i Ungarn om sommeren), godt fottøy (sandaler eller noe annet som ikke gnager) og resten er bare smiiiiil!! ;) Noen advarer mot lommetyver, men jeg været ingen slike situasjoner... Tror det er mest der det er mange turister.

Følgende på ønskelista for neste besøk: Rondella Borozó rstaurant, messe i Matthiaskirken, Ungarns nasjonalmuseum, Parliamentet (Europas største), Ungarns nasjonalgalleri, Militærhistorisk museum og Etnografisk museum. Neste sommer vil jeg være der i to uker, minst... Ja, det blir en prioriteringssak med få dager...

Ønsker dere en riktig hyggelig tur!!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette er informasjon om Budapest langt utover hva jeg forventet, Wolfcat. Maken til velvilje og engasjement skal man lete lenge etter, og attpåtil på en bokside. Jeg er så utrolig takknemlig for det du har lagt ned i svarene dine. Det er ikke vanskelig å se at du er glødende opptatt av byen og landet. Og det som er ekstra morsomt er at du gir oss så mye tilleggsinfo utover de stedene du foreslår, og nettopp det vil bidra til å gjøre vårt besøk i Budapest så mye enklere. Mannen min er like imponert og takker masse. Vi gleder oss mer og mer til turen. Fortsatt god helg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hehe, bare hyggelig, det Brit, er nok ekstra velvillig ettersom jeg har møtt deg på treffet, og morsomt er det at noen i bekjentskapskretsen her skal nettopp dit hvor jeg likte meg så godt selv... Nyt turen, dere!!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundHarald KBård StøreOleHanneTanteMamieReadninggirl30Akima MontgomeryIngvild SNeraRisRosOgKlagingCathrine ØTheaNinaHeidi HoltanRune U. FurbergRufsetufsaBritt ElinStein KippersundTorill RevheimLinnEllen E. MartolGro Anita MyrvangTherese HolmHanne MidtsundHeidi LChristofferEvaStine AskekntschjrldMaikenLars MæhlumToveanniken sandvikTalmaLilleviKari ElisabethBerit RSynnøve H HoelIreneleser