Fascinerende bok om et tabubelagt emne.

Spooks handler om hva som skjer med kroppen når vi dør. Enten den ligger uten å bli funnet, om den balsameres, begraves eller kremeres. Men det viktigste er at Spooks forteller historien om kropper som doneres til vitenskapen. Hvordan foregår det egentlig når medisinstudenter dissekerer lik i anatomitimene? Hvem får tilgang til kroppene, hva brukes de til og behandles de respektfullt?

Vi får de underligste historier om alt fra merkelige ideer i medisinens historie (kroppsdelere fra døde mennesker ble i mange kulturer regnet som svært virkningsfulle medisiner), utdrag fra bil- og flyindustriens historie (fra hvor stor høyde kan man egentlig overleve et flystyrt, hva er den farligste delen av bilen?), hva er egentlig definisjonen å død og hvordan kan vi vite om den er riktig? Er det sant at en som har fått nytt hjerte kan oppleve følelser fra donorens liv? Hvis man transplanterer et hode til en annen kropp, hvor går grensene da? Er det en hodetransplantasjon eller en kroppstransplantasjon? Vi får lese om miljøvennlige alternativer til begravelse/kremering, f.eks. en svensk variant av frysetørking og om hvordan militærvesen har utviklet effektiv ammunisjon.

Det er en fascinerende og spennende bok med mye stoff for oss som liker å vite rare detaljer. Forfatteren har bakgrunn som reiseforfatter og skrivestilen gjenspeiler dette, noe som fungerer overraskende godt. Til tross for et makabert emne viser hun hele tiden stor respekt for både avdøde og familiene rundt. Jeg slukte boka som om det skulle vært en spenningsroman og vil definitivt lese mer av samme forfatter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Amanda ABerit B LieKirsten LundStig TMads Leonard HolvikHarald KKine Selbekk OttersenMcHempettIngunn SLailaVioleta JakobsenAndreas BokleserPi_MesonBenteReadninggirl30Berit RTine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingHanne Kvernmo RyeEgil StangelandReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnie