Hei! Til nå har jeg lest bøker som Drageløperen, Cecilia Samartin, Øya, Orkideenes hemmelighet ect. Jeg er spesielt forelsket i Drageløperen, men de andre synes jeg er gode, men ikke fantastiske.
Nå ønsker jeg å lese en bok som virkelig imponerer meg, som jeg lukker og tenker: WOW! Den må ikke være for sær og innviklet, men skikkelig god.
Har du noe å anbefale? :)
Viser 78 svar.
Historien om Pi ( også snart å se på kinolerretet), samt alt av fantastiske Gert Nygårdshaug. Spesielt de tre bøkene som kan leses som en trilogi; Mengele Zoo, Himmelblomsttreets muligheter og Afrodites basseng.
Salka Valka av Halldòr Kiljan Laxness.
Vidt spekter i anbefalte bøker, noen tunge og andre lettvektere. Jeg ville ikke akkurat anbefalt Morgen i Jenin eller Den lukkede bok til noen som søker mesterverk. Ei heller Krig og Fred til noen som ikke er spesielt vant til å lese såpass "vanskelig" litteratur. Alt til sin tid.
Jeg benytter anledningen til å slå et slag for norsk litteratur. Ser Hamsun er nevnt, men ikke glem fantastiske Sigrid Undset. Kristin Lavransdatter-triologien tror jeg er et godt tips til deg. Her får du alt + at du får en god porsjon kunnskap med på kjøpet.
Så enig med deg! Jeg har også anbefalt Kristin Lanvransdatter som et mesterverk, midt i blinken for en som ønsker å utvide lesefelt.
Mitt favorittmesterverk vil nok alltid være Emily Brontës Wuthering Heights/Stormfulle Høyder. Ga meg WOW-opplevelsen som liten, og gjør det fremdeles.
den filmen, er helt vakker og fantastisk. For en karakterprestasjon av Tom Hardy!
Så aldri hele den versjonen, synes den var så merkelig. Derimot er jeg veldig glad i filmen fra 1970 eller deromkring (til tross for at den tar litt vel for store friheter på slutten). Men Timothy Dalton som Heathcliff! Sukk!
nei jeg skjønner det, for den er veldig ulik boken. Søstra mi leste boken etterpå og ble skuffet av den. Men skal søke opp den gamle versjonen og sjekke den ut :)
I min mening nesten helt perfekt - men som sagt tar seg store friheter på slutten, og de siste ti minuttene er rare.
Jeg vil gjerne anbefale Jane Austens "Stolthet og fordom". Jeg vet ikke den blir ansett som et mesterverk eller gir Wow følelse, men den har gitt meg en god følelse hver eneste gang. Jakten på kjærligheten i riktig gamle dager er faktisk ikke så ulik det vi opplever nå i moderne tid. Jeg håper du en gang finner anledning til å lese boka:-)
Den boken jeg vil anbefale mest er en annen bok av Cecilia Samartin også, men denne gangen Senor Peregrino og fortsettelsen La Peregrina, de er to utrolige bøker om en pilegrimsvandring, mørke hemmeligheter og familiegjenforening.
Tusen takk for mange gode forslag. Jeg har bestemt meg for å begynne på Balansekunst :)
Godt valg! En av de beste bøkene jeg har lest - og en av de mest grusomme, til tider.
Gled deg! Det er den beste boken jeg har lest.
Den har jeg i bokhylla også, og gleder meg til å ta fatt på.
"Far Goriot" av Honoré de Balzac
Jeg har sneket i boksamlingen din og finner ikke Gabriel garcia Marquez der. Hvis dette stemmer les "Hundre års ensomhet" eller "Kjærlighet i koleraens tid" (gjerne begge) Litt vanskeligere å få fatt i, men likevel: Naguib Mahfouz "Kairotrilogien". Kos deg!
Jeg fikk for 40 år siden bøkene Angelique Skrevet av Sergeanne Golon, av min bestefar. Det er bøker du ikke kan legge fra deg.Det er fra Frankriket på 1600 tallet.Jeg har 7 av bøkene. Har lånt vekk de andre og du vet kanskje hvordan det er å få igjen vekklånte bøker:) Du kan finne bøkene på bokelskeren innbundet men jeg skal søke på finn for å få de originale.
Ser De Elendige allerede er nevnt, ellers kan jeg anbefale på det aller varmeste Moby Dick av Herman Melville. En fantastisk leseopplevelse, karakterer du aldri glemmer og en vanvittig spennende jakt på den hvite hvalen.
To tips: Et skikkelig mesterverk (og klassiker) må være "Hundre års ensomhet" av Gabriel Garcia Marquez. Mye å holde orden på etterhvert, men utrolig bra! Tips nummer to er Diane Setterfield med "Den trettende historien", engasjerende og spennende. I tillegg så kan det virke ut fra boksamlingen din som om Kate Morton kunne være noe, lange bøker og de blir ganske like hverandre etterhvert, men skikkelig bra spommerlesing.
Les 1984 av George Orwell. En klassiker. Tenker forsatt mye på den boken.
For min del synes jeg jo at Drageløperen er et mesterverk. jeg ser at du har fått mange gode forslag. Når du spør etter wow- opplevelsen støtter jeg spesielt disse to:
Morgen i Jenin av Susan Abulhawa
Århundrets kjærlighetssaga av Märta Tikkanen
Det er bøker som du ikke glemmer så lett
Jeg vil anbefale Trygve Guldbrandsen "og bakom synger skogene" Håper den ikke er for sær å innviklet.
Denne slektskrøniken om Bjørndalsfolket fra en østlandsk skogsbygd på 1700-tallet er en høysang til de store skoger og de brede bygder med overtro og sagn, romantikk og realisme. Menneskene er enkle, med sans for tradisjoner og herdet av livskampen. Bjørndalsætten har aner tilbake til storfolk i landets velmaktstid, det står en egen skrekk og respekt av dem nede i bygda. Bøkene utkom første gang i årene 1933-35
Ut ifra hvilke bøker du har i biblioteket ditt vil jeg anbefale deg å forsøke Isabelle Allendes "Åndenes hus".
Skulle akkurat til å gjøre det samme :) "Åndenes hus" er fantastisk!
Lett: "Les Miserables" av Victor Hugo og "Wuthering Heights" av Emily Bronte! :)
Krig og fred av Tolstoj.
Den er jo litt innviklet da:) Himmel så mange mennesker!
Det er bare den første gangen man leser boka at behovet for kart er påtrengende. Både over mennesker og geografi. Jo, det er mange å holde styr på. Det er ulike former på egennavn som en ytterligere utfordring. Allikevel.
Leser den selv nå - for første gang. Og jeg forstår din anbefaling. Men med tanke på at Charlotte K skriver at hun ikke ønsker noe som er for innviklet, så stusset jeg litt over forslaget.
Det kan være godt å strekke seg litt innimellom.
Ja, og selvfølgelig Anna Karenina av samme forfatter.
Tror det er mange som foretrekker Anna K fremfor Krig og Fred. Selv har jeg hengt meg opp i dette med forkortet utgave, de fleste utgivelsene av Krig og Fred i Norge er kortet litt ned, unntaket tror jeg må være Fonna Forlag sin nynorske utgave av klassikeren. Den er fin, nokså konservativ språkmessig sånn som jeg husker det.
Mesterverk er vel å ta i, men et par av mine favoritter er "Gulldronning, Perledronning" av Margaret Skjelbred og "Gutten med den stripete pysjamasen" av John Boyle.
Jeg må bare skrive en kommentar her, en stjerne blir ikke nok..
Gulldronning.. og Gutten i den stripete pysjamasen MÅÅÅ du (ikke Ingrid) lese.... To HELT fantastiske bøker..
Kjekt med medhold! :-) Tror jeg må lese dem på nytt selv....
Av romanar eg har lese med skikkeleg WOW!-faktor er Den lille piken som elsket fyrstikker (Gaétan Soucy) ei bok eg fekk hakeslepp av. Den er dyster, men på ein tidvis merkeleg behageleg måte, og så er den gripande og sterk.
Mørke rom av Gillian Flynn. Da jeg var ferdig å lese den, var jeg skikkelig lei meg og jeg tenkte ofte på boken dagene etterpå. Det er en bok verdt å lese:)
Lucifers Evangelium er også veldig bra og en kjempe spennende bok, men slutten er helt tåpelig.
Ut frå boksamlinga di og ønskjet ditt om ein WOW-faktor, trur eg at Vindens skygge av Carlos Ruiz Zafón passar bra.
Du kommer ikke utenom Louis-Ferdinand Céline, "Død på kreditt". En burlesk, rå usminket kakofoni av en roman av en av de virkelige forfattergigantene i moderne tid! Vil du lære noe, underholdes, sjokkeres, le høyt, gråte... ja da er det bare å gyve løs på dette mesterverket. Céline var/ er en svært kontroversiell figur, ikke bare i sin samtid, men også i våre dager. Men ingen kan ta fra ham et unikt og høyst spesielt forfatterskap. I dag er det vel bare en annen fransk forfatter, Michel Houllebecq, som utfordrer Céline sine mesterverk. God fornøyelse!
Prøv deg på Dr. Zhivago av Boris Pasternak. Kanskje det tyvende århundrets beste roman.
Basert på de bøkene du nevner tror jeg kanskje "hoppet" til de virkelig tunge klassikerne blir noe stort. Jeg vil derfor anbefale Boktyven av Markus Zusak eller Havets Katedral av Falcones. Begge fortellingene har nærhet til personene og en styrke i språket. De fenger og gir samtidig dypere kunnskap om historie og mennesker. Jeg mener begge disse bøkene har betydelig WOW-faktor.
Har nettopp avsluttet 'Alle dør alene' av Hans Fallada - den imponerte meg...
Du ber om et mesterverk - og da tenker jeg at vi må til litteraturens store mestere! Jeg oppfatter at du ønsker å utforske litteratur som hittil har vært ukjent for deg.
Hva med å prøve triologien om Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset. Denne middelalderromanen har "alt" - kjærlighet, de mellommenneskelige forholdene, de historiske linjene. Jeg har lest den flere ganger, og den gir meg stadig noe nytt. Den er velskrevet og på ingen måte vanskelig tilgjengelig. Et litterært verk som leses av stadig nye generasjoner. Undset fikk Nobelprisen i litteratur.
Lykke til med bokvalget - og la oss høre hvordan det går!
Kristin Lavransdatter er eit godt forslag, og samstundes kan eg anbefala dei andre middelalderromanane til Sigrid Undset; Olav Audunssøn i Hestviken og Olav Audunssøn og hans barn.
Jeg har flere ganger hatt lyst til å lese Undsets bøker om Olav Audunsson, men de har alltid blitt skjøvet ut. Nå setter jeg dem på leselisten, takk skal du ha!
Artig å se hva bokelskere betrakter som mesterverk. Mange gode tips i denne tråden.
Tror jammen jeg skal sette dette mesterverket på leselisten min. Det er mange år siden jeg leste Kristin Lavransdatter så det kan være på tide å lese den på nytt. Spennende at du sier at den gir deg noe nytt hver gang du har lest den :)
Jeg husker knapt handlingen, men husker godt hvor bergtatt jeg ble av historien for 25-30 år siden.
Eller "Sønner og elskere" av DH Lawrence! Den er mindre komplisert, men fantastisk!
Hva med Middlemarch av George Elliot? God, gammel klassiker:-) Jeg skulle ønske jeg ikke hadde lest den,så jeg kunne lese den for første gang....
En av mine favoritt-romaner.
Anbefales!
"Den lukkede bok" av Jette Kaarsbøl. Jeg kom over den ved en tilfeldighet, men da jeg hadde lest den og lagt den fra meg sa jeg nettopp "WOW".
Hvis du våger deg utpå et skikkelig litterært mesterverk, som både er mer tilgjengelig og lettlest enn man kanskje skulle tro, anbefaler jeg "Forbrytelse og straff" av Fjodor Dostojevskij. Den imponerte stort.
"Drep ikke en sangfugl" ('To Kill a Mockingbird')
av Harper Lee.
Terningkast 7.
Du kan lese en liten omtale av boka her
Fire hundre franske fornærmelser av Øyvind Ellenes! Den kom ut i fjor og er fantastisk! Enda flere burde lese denne!
"Etter å ha lest Fire hundre franske fornærmelser skrev forfatteren Oddmund Hagen i Dag og Tid at «det bør snakkast om denne forfattarskapen, også utanfor dei indre sirklane i det litterære Noreg»".(Hentet fra Wikipedia)
Anbefaler på det sterkeste biografien "mitt liv min frihet " av Ayaan Hirsi Ali ! En sterk historie om en ung jentes oppvekst i somalia og hennes vei derfra fra Islam g stammekulturen i hjemlandet.Fler år siden jeg leste denne og den har "satt seg fast".
Har kikket i boksamlingen din og ser at du har Balansekunst ulest i bokhyllen din. Den boken ga jeg terningkast 6 og anbefaler virkelig den flotte historien.
Jeg fikk et boktips her inne etter at jeg hadde lest Drageløperen og Tusen strålene soler, nemelig En halv gul som - av Chimamanda Ngozi Adichie, og den boken ble en av mine favoritter.
Vil også tipse deg om den siste boken jeg har lest, Den lukkede bok - av Jette Kaarsbøl.
Takk, dette høres fristende ut :)
Balzac - Far Goriot
Jeg har lest 140 sider i "Noen kjenner mitt navn" - og har allerede skjønt at dette er ei bok jeg ikke vil glemme så lett...Kanskje denne kan være noe for deg?
Markens grøde av Knut Hamsun. Ingen over, ingen ved siden av.
Mer moderne: Ut å stjæle hester av Per Petterson.
Århundrets kjærlighetssaga av Märta Tikkanen.
Morgen i Jenin er en toppers! Jeg støtter den fullt ut!
De elendige av Victor Hugo er mesterlig! Vi blir kjent med et herlig menneske, Jean Valjan som bare MÅÅÅ gjøre inntrykk! Som jeg har skrevet tidligere her: "Tenk å ha en slik venn som ham?" Boka er ikke tung å lese. Akkurat DET trodde jeg!
Kanskje Bokens folk av Geraldine Brooks kunne være noe for deg. Den er velskrevet og har en spennende og original historie uten at den blir for komplisert. Der vi engang gikk av Kjell Westö er også veldig bra, synes jeg.
Slutter meg til Marit Hebæk`s anbefaling "Morgen i Jenin".Den ga i hvert fall meg en sterk leseopplevelse.Vil også anbefale Hans Fallada "Alle dør alene".Heller ikke en bok du glemmer så lett.
Men er "Morgen i Jenin" noe ala Cecilia Samartin sine bøker? Jeg synes ikke disse bøkene gir meg en fantastisk leseropplevelse, men de er grei underholdning ;)
Syns nok Morgen i jenin er i eein anna klasse enn Samartinbøkene...
har ikke lest noe av Cecilia Samartin,så det kan jeg dessverre ikke svare på.Men i alle fall for meg er "Morgen i Jenin" mer enn bare grei underholdning.
"Morgen i Jenin" stiller jeg meg 100 prosent bak. "Alle dør alene" står utålmodig i hylla og venter på at jeg skal plukke den fram.
Ikke la den stå for lenge da!Anbefales på det sterkeste.Selv om jeg ikke er av den lettrørte sorten,falt det allikevel noen tårer da boka var ferdiglest.
Jeg er absolutt av den lettrørte sorten, og det er jeg glad for :) Gleder meg virkelig til denne boken, så den blir nok lest om ikke altfor lenge.
Historisk tenker jeg, på mesterverk, og bøker som så lenge er på topp. (også kommer det på hva som smaker den smukke leser) Men for meg er et mesterverk; Ringenes herre, Pillars of the earth, Band of brothers og Bury my hear at wondedknee. :D
Jeg har bare lest "Stormenes tid" - Ken Follett av de du lister opp, men den gjorde et uslettelig inntrykk på meg da jeg leste den. Etter boken kan du se miniserien som ganske nylig kom ut på DVD. Umulig å bli skuffa :)
elsker den serien, helt fantastisk. Får ikke nok av en gang for å si det sånn. Donald southerland og Eddie i samme serie, <3 woho! :D
"Morgen i Jenin", kanskje? En sterk bok, en som sitter i hodet lenge. Ellers er "Blomstenes hemmelige språk" en fantastisk bok syns jeg, en du ikke kan legge fra deg, men heller ikke ønsker å bli ferdig med.
Tja, hva som oppleves som et mesterverk er jo så mangt, smaken er jo som baken o.s.v. Jeg kan kun anbefale de som har gitt meg en følelse av stor leseopplevelse, om det betyr at det jeg har lest er mesterverk er ikke godt å si.. Jeg vil vel si det om alle de jeg har satt som mine favoritter, men ut fra det du nevnte om din lesesmak; La meg synge deg stille sanger av Linda Olsson, eller Den trettende fortelling av Diane Setterfield. Eller så kan det sikkert være lurt å finne de en har litt lik boksmak med og se hvilke bøker som står som deres favoritter. Eller rett og slett gå inn på "høye terningkast" eller "favorittbøker" her inne på bokelskere, den som ligger i venstremargen...
Det første som faller meg inn når du sier mesterverk, er jo de store romanene til fagets virkelige mestere, som Krig og Fred, Brødrene Karamazov, Josef og hans Brødre, På sporet av den tapte tid, Ulysses, osv. Men tviler på at det er disse du egentlig spør etter.
Forslår en som er nevnt før her, Markens Grøde av vår egen Hamsun. Et vaskeekte mesterverk!
Der er nok vi enige, Øystein, jeg personlig anser slike bøker som du nevner som mesterverk... men vet jo, som jeg skrev ovenfor, at mange definerer mesterverk ulikt. Jeg har lest noen av de store du nevnte, og forstår veldig godt hvorfor de regnes som mesterverk.